Σύνδρομο στέρησης; Βάλτε τέλος!

Μία εύκολη κι αποτελεσματική αναπνευστική άσκηση…

Όσο κι αν επιστρατεύουμε τη δύναμη της θέλησής μας προκειμένου να τηρήσουμε την πειθαρχία μας, πολλές φορές καταλήγουμε να υποκύπτουμε στον πειρασμό και να “πέφτουμε με τα μούτρα” ό,τι νιώθουμε πως στερούμαστε. Είτε πρόκειται για μία λαίμαργη κι ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού είτε για το τσιγάρο είτε για ο,τιδήποτε. Και κάπως έτσι ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος αποφασιστικότητας, τύψεων κι ούτω καθεξής.

Η έντονη αίσθηση του να υποκύψουμε στον εκάστοτε πειρασμό (ή σύνδρομο στέρησης, αν προτιμάτε) είναι σημάδι από το σώμα μας πως περνάμε μία έντονη συναισθηματική ή ενεργειακή φάση. Οι καθοδηγητές της Kundalini Yoga υποστηρίζουν πως η διαχείριση της αυτοσυγκράτησής μας είναι μία ενέργεια που εξαρτάται αποκλειστικά από το  μυαλό. Γι’ αυτό και συστήνουν μία αναπνευστική άσκηση προκειμένου να “πειθαρχήσουμε” και να αντισταθούμε στην παρόρμηση που μας ωθεί στο να ενεργήσουμε ανεξέλεγκτα.

– Καθόμαστε οκλαδόν στο έδαφος κρατώντας σε ευθεία τη σπονδυλική μας στήλη. Αν δε μπορούμε να καθίσουμε στο πάτωμα, τότε καθόμαστε σε μία καρέκλα με το κορμί ίσιο και τα πέλματα σταθερά στο έδαφος.

– Φέρνουμε το δεξί μας χέρι στο πρόσωπο και με τον αντίχειρα κλείνουμε το δεξί μας ρουθούνι. Εισπνέουμε βαθιά με το αριστερό ρουθούνι και κρατάμε την αναπνοή για όσο μπορούμε. Εκπνέουμε πάλι από το αριστερό ρουθούνι και κρατάμε και πάλι την αναπνοή για όσο χρόνο κρατήσαμε και την εισπνοή, αν είναι δυνατόν. Σε όλη τη διάρκεια της άσκησης κρατάμε χαλαρό το διάφραγμα.

– Σιγουρευόμαστε πως οι αναπνοές μας έχουν διάρκεια, γίνονται αργά κι είναι βαθιές ενόσω εισπνέουμε κι εκπνέουμε από το αριστερό ρουθούνι. Επίσης βεβαιωνόμαστε πως δε ζοριζόμαστε. Αν λαχανιάσουμε, κρατάμε τις αναπνοές για λιγότερο χρόνο έως ότου να αναπνέουμε ομαλά.

– Δεν πειράζει αν κρατάτε την εισπνοή για περισσότερο χρόνο από την εκπνοή ή το αντίστροφο. Σταδιακά με την εξάσκηση θα επέλθει ισορροπία.

– Κάντε την άσκηση για τρία λεπτά κάθε φορά, ενώ μπορείτε να την κάνετε έως και τριάντα ένα λεπτά ανά ημέρα. Αν έχετε χρόνιο πρόβλημα λαιμαργίας, εφαρμόστε στην άσκηση για ενενήντα συνεχόμενες μέρες ώστε να κόψετε τη συνήθεια.

Η άσκηση αποδίδει περισσότερο όταν η αίσθηση της λιγούρας είναι στην κορύφωσή της – λίγο πριν ενδώσετε στον πειρασμό, δηλαδή. Επομένως αν τυχόν βρεθείτε να ψάχνετε γλυκό στις τρεις το απόγευμα στο γραφείο, μείνετε σ’ ένα χώρο μόνοι σας (έστω και στην τουαλέτα) και προσπαθήστε να εφαρμόσετε την άσκηση. Άλλωστε, μπορείτε να λείψετε για τρία μόλις λεπτά και να δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας για μία μικρή αυτοβελτίωση!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here