Τα 3 λάθη που κάνουμε στον διαλογισμό

Και πέντε εύκολα tips για να τα διορθώσουμε και να τον επιτύχουμε

Η αλήθεια είναι πως,  παρά το γεγονός πως το διαδίκτυο βρίθει από ειδικούς στο διαλογισμό και τη yoga και λένε πόσο εύκολο είναι να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, ισχύει το «κάθε αρχή και δύσκολη». Κι αυτό γιατί κάνουμε τρία σημαντικά λάθη κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας:

01 Νομίζουμε πως πρέπει να αδειάζουμε το μυαλό από σκέψεις. Το μυαλό μας, καλώς ή κακώς, λειτουργεί συνέχεια, άρα αναπόφευκτα είναι να το διαπερνούν και σκέψεις που μας αγχώνουν και μας ταράζουν. Στόχος του διαλογισμού δεν είναι να μπλοκάρουμε αυτές τις σκέψεις, αλλά να καταφέρουμε να τις βλέπουμε με νηφαλιότητα κι ηρεμία.

02 Είναι απαραίτητες οι στάσεις της yoga. Όχι, δε χρειάζεται να είστε ο άνθρωπος – λάστιχο. Αρκεί το σώμα σας να βρίσκεται σε μία άνετη γι’ αυτό στάση. Είτε κάθεστε σε μία καρέκλα στηρίζοντας την πλάτη σας είτε στο πάτωμα με τα πόδια σταυρωμένα, το ίδιο είναι.

03 Πρέπει να είμαστε συνεχώς χαρούμενοι. Μπορεί όσες φορές αφιερώνουμε χρόνο για διαλογισμό να νιώθουμε σωματική ή πνευματική ένταση. Πράγμα που σημαίνει πως αυτά τα πέντε λεπτά ή τη μία ώρα διαλογισμού είναι πιθανό να μας κυριεύει κι ένα αίσθημα θυμού. Καμία αντίρρηση. Σκοπός του διαλογισμού δεν είναι να ανεβούμε στο όποιο ροζ συννεφάκι αλλά, όπως προαναφέραμε, να δούμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε με νηφαλιότητα, ώστε να αποφύγουμε αυθόρμητες κι ίσως δυσάρεστες αντιδράσεις από μέρους μας.

   Αφού, λοιπόν, αντιληφθούμε, τι βλέπαμε από λάθος οπτική ό,τι αφορά το διαλογισμό, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε η διαδικασία να γίνει μία ρουτίνα που μας βοηθάει.

*Διαλέξτε μία ώρα μέσα στην ημέρας και μείνετε σταθεροί σε αυτή. Εντάξτε το διαλογισμό στην καθημερινότητά σας δίνοντας την ίδια σημασία που έχει το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών σας. Ιδανικό αν το κάνετε τις πρωινές ώρες. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ξεκινήσετε τη μέρα σας χαλαρώνοντας το μυαλό σας, αντί να σας κατακλύσουν οι όποιες υποχρεώσεις της μέρας.

* Βάλτε ειδοποίηση ή χρονόμετρο. Εξυπηρετεί ειδικά αν έχετε ένα βαρύ πρόγραμμα, το οποίο πιθανώς να σας αποσπάσει ή να σας κάνει να «προσπεράσετε» τον προγραμματισμένο διαλογισμό. Αν, για παράδειγμα, αφιερώνετε κάθε μέρα δέκα λεπτά, ρυθμίστε την ειδοποίηση ώστε ούτε να νιώσετε πως αργεί πολύ να περάσει η ώρα ούτε να ξεχαστείτε να κάνετε κάποια δουλειά.

* Επιλέξτε ένα συγκεκριμένο σημείο αναφοράς για να εστιάζετε. Αυτό μπορεί να είναι είτε η αναπνοή σας, είτε οι περιβάλλοντες ήχου. Συνήθως στους αρχάριους συστήνεται η έμφαση στην αναπνοή. Μπορεί το μυαλό σας να πηγαινοέρχεται σε σκέψεις ή συναισθήματα που (πιθανώς) σας τάραξαν, αλλά το να έχετε ένα σημείο αναφοράς κατά το διαλογισμό σας επιτρέπει να «διακόψετε» αυτή τη ροή σκέψεων.

* Περιμένετε πάντα το απροσδόκητο. Από τη στιγμή που θα καθίσετε αναπαυτικά και θα εστιάσετε στη λειτουργία της επιλογής σας, αυτό είναι όλο. Κάθε διαλογισμός δεν είναι ίδιος, μια που τη μία φορά μπορεί να νιώσετε ανάλαφροι και την άλλη να εξακολουθείτε να νιώθετε ενοχλημένοι. Μη σταματήσετε, όμως, τη ρουτίνα αυτή, μια που σκοπός του διαλογισμού είναι να έχετε αντίληψη του τι συμβαίνει τώρα, όχι του τι συνέβη, ούτε του τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

*Να θυμάστε πως τα οφέλη θα βγουν στην καθημερινότητά σας. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το διαλογισμό είναι πως σας βοηθά να ανταπαντήσετε στην όποια πρόκληση αντί να αντιδράσετε (κατά πάσα πιθανότητα) αυθόρμητα. Θα αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις με περισσότερη ψυχραιμία κι έτσι ό,τι τώρα σας φαίνεται αφάνταστα εκνευριστικό μετά από λίγη εξάσκηση δε θα σας ταράζει καθόλου.

Καλή επιτυχία!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here