Τα οφέλη του φασκόμηλου στην υγεία μας

Κι απολαύστε τα οφέλη του…

Ειδικά το χειμώνα, πολλοί προτιμούν το τσάι φασκόμηλου σαν ένα ζεστό ρόφημα που θα αποτρέψει ιώσεις. Κι όμως, το συγγενές με το δενδρολίβανο βότανο έχει πολλές περισσότερες ιδιότητες που μπορούν δίκαια να του δώσουν το χαρακτηρισμό του “πολυφαρμάκου”. Ας δούμε γιατί αξίζει μία θέση στην κουζίνα μας.

01 Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης νοητικών παθήσεων. Σε μικρές δόσεις το φασκόμηλο μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και την εγκεφαλική δραστηριότητα, κάνοντάς το ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής για μαθητές και για όσους εργάζονται σε θέσεις όπου απαιτείται έντονη πνευματική απασχόληση. Ακόμη, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, το φασκόμηλο μπορεί να περιορίσει τις αλλοιώσεις του εγκεφάλου που προκαλούν παθήσεις όπως άνοια και Alzheimer.

02 Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το φασκόμηλο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και φαινόλες που βοηθούν στην καταπολέμηση φλεγμονών του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος, καθώς και σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα. Επίσης, η περιεκτικότητα του φασκόμηλου σε ροσμαρινικό οξύ, λουτεολίνη και απιγενίνη αποτρέπει την αλλοίωση των κυττάρων περιορίζοντας των κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων κι εκφυλιστικών νόσων που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά και τα άλλα όργανα, τους μύες, τις αρθρώσεις το δέρμα, τα οστά και τον ίδιο τον εγκέφαλο. Μάλιστα το ροσμαρινικό οξύ αποτρέπει τους γαστρικούς σπασμούς, μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης διαφόρων ειδών γαστρίτιδας κι εξασφαλίζει την καλή πεπτική λειτουργία.

03 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Λίγη αλοιφή ή βάμμα φασκόμηλου μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση βακτηριακών μολύνσεων και ιώσεων που συνήθως περνούν μέσω του δέρματος – κι όμως, δεν μεταδίδονται μόνο μέσω της μύτης ή του στόματος! Χρησιμοποιώντας μικρές ποσότητες σε καθημερινή βάση, μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του φασκόμηλου. Επίσης, το φασκόμηλο βοηθά σε περιπτώσεις εκζέματος, ψωρίασης και ακμής μειώνοντας τους ερεθισμούς στην παθούσα περιοχή.

04 Ενισχύει την καλή υγεία των οστών. Πλούσιο σε βιταμίνη Κ, το φασκόμηλο μπορεί να εξασφαλίζει την καλή οστική πυκνότητα κι άρα την διατήρηση μίας καλής κατάστασης των οστών με την πάροδο του χρόνου. Σε περιπτώσεις πρόωρης εμφάνισης οστεοπόρωσης, η κατανάλωση φασκόμηλου μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη βιταμίνης Κ.

05 Εξισορροπεί το σάκχαρο του αίματος. Το φασκόμηλο περιέχει εκχυλίσματα και χημικές ουσίες που έχουν την ίδια δράση με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Εξισορροπεί και περιορίζει την απελευθέρωση της γλυκόζης από το ήπαρ, προλαμβάνοντας έτσι τις άστατες τιμές σακχάρου στο αίμα. Έτσι το φασκόμηλο είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Plus: πολλοί χρησιμοποιούν το φασκόμηλο για να διώξουν την αρνητική ενέργεια από το χώρο τους. Μπορείτε να κάψετε αποξηραμένο φασκόμηλο ή να το βουτήξετε σε ένα μπολ με ζεστό νερό και να το ακουμπήσετε στο καλοριφέρ ώστε να εξατμιστεί. Με άλλα λόγια, το φασκόμηλο διώχνει το κακό juju – πάντα ήθελα να τα πω αυτό!!!

Προσοχή: Το φασκόμηλο ανήκει στην ίδια κατηγορία φυτών με τη μέντα. Επομένως, αν κάποιος υποφέρει από αλλεργίες σε αυτά τα φυτά, φρόνιμο είναι να συμβουλευτεί ένα γιατρό προτού χρησιμοποιήσει φασκόμηλο στη διατροφή του ή για θεραπευτικούς λόγους. 

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here