Τα “σημάδια” του ήλιου που πρέπει να προσέχουμε

Τα τελευταία χρόνια το μελάνωμα, η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος, παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση κρουσμάτων. Ο λόγος; Η παραμονή στον ήλιο τις πιο ακατάλληλες ώρες καθώς και το solarium. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για τα παιδιά επειδή οι βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία είναι αθροιστικές. Είναι υποχρεωτικό από μικρή ηλικία να ξέρουμε  να προστατευόμαστε  από τον ήλιο αλλά και να αξιοποιούμε όλα τα ευεργετήματά του, χωρίς να τον αποφεύγουμε αλλά να τον απολαμβάνουμε με τον σωστό τρόπο.

Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει ποτέ να εκτίθενται στον ήλιο χωρίς καπέλο και γυαλιά, θα πρέπει επίσης να φορούν ανοιχτόχρωμα μπλουζάκια τα οποία να καλύπτουν το σώμα τους. Απαγορεύεται αυστηρά η έκθεση στον ήλιο σε βρέφη κάτω των 6 μηνών.

*Το ξέρετε;

Ένα παιδί που δεν έχει ταλαιπωρηθεί από ηλιακά εγκαύματα έχει 78% λιγότερες πιθανότητες να πάθει δερματικό καρκίνο όταν μεγαλώσει.

*Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Όταν μια ελιά αλλάξει σχήμα και χρώμα, η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι επιβεβλημένη. Ιδιαίτερα πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν πολλές ελιές ή έχουν οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

*Υπάρχει θεραπεία;

Δύο νέα φάρμακα εγκεκριμένα από τον αμερικανικό και τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, έχουν αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με μελάνωμα. Το πρώτο φάρμακο είναι το Ipilimumab, που ενεργοποιεί τα λεμφοκύτταρα, δηλαδή την ίδια την άμυνα του οργανισμού κατά του μελανώματος.

Το δεύτερο είναι το Vemurafenid, ένας αναστολέας του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για τις μεταλλάξεις στο 50% των αρρώστων, το οποίο μείωσε την θνητότητα κατά 63% και αύξησε το διάστημα υποτροπής κατά 73%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here