Τελικά, πόσο καφέ είναι καλό να πίνουμε;

Όσο coffee fanatics και αν είστε, σας καλούμε να βάλετε μια κούπα γαλλικό και να διαβάσετε αυτό το άρθρο… οι απαντήσεις μπορεί να σας εκπλήξουν! 

Δεν είναι και πολύ δύσκολα τα πράγματα εκεί στο Αρχηγείο Δημοσίων Σχέσεων του Καφέ τα τελευταία χρόνια. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση μίας μέτριας ποσότητας έχει συνδεθεί με τον μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου Parkinson’s, του διαβήτη, των στυτικών δυσλειτουργιών και ορισμένων ειδών καρκίνου. Καθόλου άσχημα για τους περισσότερους από εμάς μια που περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει κάποια μορφή καφεΐνης σε τακτική βάση. Το ψυχοενεργό διεγερτικό ναρκωτικό (ναι, κι όμως θεωρείται ναρκωτικό) μας βοηθά να μείνουμε ξύπνιοι, παραγωγικοί και σε εγρήγορση. Κάποιοι δεν μπορούν καν να φανταστούν πως θα ξεκινήσει η μέρα τους χωρίς έναν καπουτσίνο ή εναλλακτικά ένα τσάι το απόγευμα. Άλλοι αναζητούν την επίδραση της καφεΐνης στις σόδες και τη σοκολάτα. Και όλα αυτά δεν θα αποτελούσαν θέμα, εάν η υπερκατανάλωση που γίνεται ορισμένες φορές δεν είχε αποδειχθεί τόσο επιζήμια για την υγεία, μια που έχει αντίστοιχα συνδέεται με ταχυπαλμίες, υψηλή πίεση, τρέμουλο, αφυδάτωση, κρίσεις άγχους και πανικού.

Ανταποκρινόμενη σε αυτές ακριβώς τις ανησυχίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή  Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων να επανεξετάσει την υπάρχουσα έρευνα σχετικά με την ασφάλεια της καφεΐνης και των διαφόρων μορφών της, ώστε να διατυπωθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για όσους ήθελαν να γνωρίζουν αν η συνήθεια των πέντε γαλλικών μπορούσε να καταστρέψει την υγεία τους.  Η έρευνα της Αρχής καταλήγει: “Μεμονωμένες δόσεις καφεΐνης έως 200 milligram από κάθε πηγή δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας για τον υγιή και ενήλικα πληθυσμό όταν καταναλώνεται δύο ώρες πριν την έντονη σωματική άσκηση υπό κανονικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Η ποσότητα αντιστοιχεί περίπου σε 2 μεγάλες κούπες καφέ, 4 φλυτζάνια τσάι, τρεις espresso ή δύο συσκευασίες Red Bull. Μία μπάρα σκούρας σοκολάτας περιέχει τη μισή περίπου ποσότητα καφεΐνης.

Το εντυπωσιακό: Σύμφωνα με την έρευνα, επτά από τις 13 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εξετάστηκαν παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό ατόμων που καταναλώνουν περισσότερα από 400 milligram καφεΐνης την ημέρα, ποσότητα ίση με 4 κούπες καφέ.  Ενδεικτικά, περίπου 33% των Δανών, 17.6% των Ολλανδών και 14.6% των Γερμανών ξεπερνούν αυτή την προτεινόμενη ποσότητα. Και εμείς που πιστεύαμε ότι ως Νότιοι ήμασταν πρωταθλητές του καφέ μαζί με τους Ιταλούς… κι όμως, τα στοιχεία μας διαψεύδουν!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here