Τι είναι η Παλαιολιθική Δίαιτα και γιατί σας ενδιαφέρει

Μήπως έχετε βαρεθεί να νιώθετε τόσο ευάλωτοι σε κάθε είδους ασθένειες και κρυώματα, αισθάνεστε το σώμα σας βαρύ, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Μπορεί η απάντηση που ψάχνατε να βρίσκεται στην Παλαιολιθική Δίαιτα ή αλλιώς Δίαιτα των Σπηλαίων. 

Το βασικό που πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την μορφή δίαιτας που έχει πολλούς οπαδούς παγκοσμίως είναι ότι βασίζεται στην άποψη που υποστηρίζει ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους είμαστε πλέον τόσο ευάλωτοι σε ιούς και ασθένειες είναι η σύγχρονη διατροφή. Δυστυχώς αυτή περιλαμβάνει τόσες επεξεργασμένες τροφές, ζάχαρη και λιπαρά, στοιχεία που προκαλούν παχυσαρκία, διαβήτη, διάφορες μορφές καρκίνου, καρδιακές ασθένειες, νόσο Parkinson’s, νόσο Alzheimer’s, κατάθλιψη και στειρότητα. Ας δούμε τις βασικές αρχές της δίαιτας:

ΝΑΙ  ΟΧΙ 
Φρούτα  & λαχανικά Γαλακτοκομικά
Άπαχο κρέας Επεξεργασμένες τροφές
Θαλασσινά Όσπρια
Ξηροί καρποί Άμυλο
Μονοακόρεστα λιπαρά Αλκοόλ

Είναι γνωστό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία και ότι το άπαχο κρέας και οι πρωτεΐνες που μας προσφέρει ενισχύουν τους μύες, τα οστά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σημαντικό ωστόσο είναι γνωρίζουμε ότι και τα μονοακόρεστα λιπαρά (αλλιώς τα “καλά” λιπαρά) που βρίσκει κανείς στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους ξηρούς και τους σπόρους μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσει κανείς τις ασθένειες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η θεωρία: Μία από τις μεγαλύτερες αποκλίσεις από την διατροφή των προγόνων μας είναι οι ποσότητες και το είδος των λιπαρών που καταναλώνουμε. Έρευνες ωστόσο έχουν διαπιστώσει ότι τα ζώα που ζουν στη φύση και δεν τρέφονται με τυποποιημένες ζωοτροφές προσφέρουν κρέας με ελάχιστα κορεσμένα λίπη σε αντίθεση με τα ζώα που μεγαλώνουν υπό ανθρώπινη επίβλεψη.

Τα σημαντικότερα οφέλη της Παλαιολιθικής Δίαιτας: 

  • Σταθερές τιμές ζαχάρου
  • Κάψιμο αποθηκευμένου λίπους
  • Μείωση αλλεργιών
  • Ισορροπημένα επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα
  • Δράση κατά των φλεγμονών
  • Καθαρό δέρμα και δόντια
  • Βελτιωμένος ύπνος

Μήπως αξίζει μία προσπάθεια;

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here