Τι επηρεάζει τον ύπνο μας και πως μπορούμε να τον βελτιώσουμε

Πόσες φορές έχετε ξυπνήσει χωρίς ενέργεια, επειδή δεν έχετε κοιμηθεί καλά; Ή πάλι πόσες επειδή δεν είστε καλά συναισθηματικά έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα αϋπνίας ή κακού ύπνου; Ο ύπνος από τη βρεφική έως και την ενήλικη ηλικία είναι πολύ σημαντικός τόσο για την σωστή ανάπτυξη όσο και τη ψυχική και σωματική μας υγεία. Ο ύπνος είναι αλληλένδετο κομμάτι με την ψυχολογία μας κι έτσι όταν δεν είμαστε καλά νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κοιμηθούμε κι αντίστοιχα όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά την επόμενη μέρα νιώθουμε κόπωση, κακή διάθεση κι έλλειψη ενέργειας. Γιατί όμως μας συμβαίνει αυτό;

ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΑΣ : Συνήθως στρεσογόννες καταστάσεις, όπως μια εξέταση, δυσκολίες στις σχέσεις, άγχος για τη δουλειά, πολλές ώρες εργασίας ή βραδινή εργασία είναι οι αιτίες που προκαλούν διαταραχές ύπνου. Παράγοντες επίσης που μπορεί να συμβάλλουν είναι οι καθημερινές δραστηριότητες και διάφορες συνθήκες που δεν βοηθούν στη διατήρηση ενός καλού επιπέδου στον ύπνο. Παραδείγματα αποτελούν οι μικρής διάρκειας ύπνοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι υπερβολικές ώρες στο κρεβάτι, ακανόνιστο ωράριο ύπνου, παθητικότητα, χρήση ουσιών που δεν βοηθούν , όπως καφεΐνη, σωματική άσκηση πριν τον ύπνο, ένα κακό περιβάλλον ύπνου (π.χ. κακής ποιότητας στρώμα ή κρεβάτι, άβολο μαξιλάρι, κακές συνθήκες φωτισμού κτλ). Σημαντικές είναι και οι τροφές που καταναλώνουμε πριν κοιμηθούμε:  η σοκολάτα, τα αλλαντικά και το καπνιστό κρέας, τα ενεργειακά ποτά και αλκοόλ καθώς και πικάντικες τροφές επηρεάζουν αρνητικά τον οργανισμό μας καθιστώντας τον σε εγρήγορση ή δημιουργώντας πεπτικές διαταραχές, μια κοινή αιτία των προβλημάτων ύπνου, που αγνοούν πολλοί άνθρωποι. Τα όξινα και πικάντικα τρόφιμα, για παράδειγμα μπορούν να προκαλέσουν παλινδρόμηση, καούρα και άλλα συμπτώματα.

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ &ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΥΠΝΟ:

  • Άδειασε το μυαλό σου από ανησυχίες, καταγράφοντας μία λίστα δραστηριοτήτων που χρειάζεται να εκπληρωθούν την επόμενη μέρα. Τότε, πες στον εαυτό σου ότι θα ανησυχήσεις για αυτές την επόμενη ημέρα.
  • Να γυμνάζεσαι συστηματικά – αλλά όχι ακριβώς πριν ξαπλώσεις. Η καθημερινή άσκηση, συμπεριλαμβάνοντας το τέντωμα και τις ασκήσεις προθέρμανσης μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο και να ανακουφίσει το προκαλούμενο άγχος που έχουν πολύ άνθρωποι επειδή δεν μπορούν να κοιμηθούν .
  • Μην παραμένεις στο κρεβάτι στριφογυρίζοντας συνεχώς. Σήκω από το κρεβάτι και κάνε κάτι σε κάποιο άλλο δωμάτιο, όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς. Επέστρεψε στο κρεβάτι σου όταν νιώσεις νυσταγμένος.
  • Κάνε ένα ζεστό μπάνιο ακριβώς πριν αποκοιμηθείς και φόρεσε ωτοασπίδες και μάσκα νυκτός εάν ο θόρυβος ή το φως διακόπτουν τον ύπνο σου.
  • Πρόσθεσε στη διατροφή σου ροδάκινο και βερίκοκο, πλούσια σε φώσφορο, κάλλιο, βρώμιο ιδανικά για όσους βρίσκονται σε υπερένταση.
  • Τροφές όπως η βρώμη (πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία), αλλά και το λάχανο τονώνουν το νευρικό σύστημα και συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του.
  • Το μήλο έχει αντιοξειδωτική δράση, διουρητική, αντιδιαρροϊκη και ηρεμιστική, αυτή η τελευταία ιδιότητα του το καθιστά εξαιρετικό φρούτο για το βράδυ. Είναι κατάλληλο για άτομα αγχώδη που δυσκολεύονται να κοιμηθούν και για άτομα με προβλήματα δυσπεψίας.


Ένας υπνάκος των τουλάχιστον 45 λεπτών το απόγευμα ή κάποια άλλη στιγμή της ημέρας, μπορεί να βοηθά τους ανθρώπους με ψυχολογικό στρες, να χαμηλώνουν την αρτηριακή τους πίεση και να προστατεύουν την καρδιά τους, σύμφωνα με
ερευνητική εργασία επιστημόνων στην Πενσυλβανία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κείμενο: Anna Stilo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here