Τι σημαίνει “κάνω pilates”;

Η Μαρία Γρυπάρη (φυσικοθεραπεύτρια & Pilates Instructor) μας εξηγεί τα οφέλη της μεθόδου Pilates και μας εξηγεί γιατί αξίζει τον κόπο να την εντάξουμε στην καθημερινή μας άσκηση.

Όλο και πιο συχνά ακούμε για την μέθοδο Pilates η οποία τα τελευταία χρόνια έχει διεισδύσει στο χώρο της γυμναστικής. Ωστόσο πολλοί δεν γνωρίζουν τι είναι ή τι μπορεί να προσφέρει και συχνά το συνδέουν με μια βαρετή επαναλαμβανόμενη μορφή άσκησης. Γνωρίζοντας το, ανακαλύπτεις τα οφέλη του σε γυναίκες και άντρες.

Αρχικά η μέθοδος εκγύμνασης είναι βασισμένη στην αρχή ότι το σώμα πρέπει να γυμνάζεται μέσα από πειθαρχία των κινήσεων. Ο Joseph Hubertus Pilates εμπνευστής του Pilates έχοντας γνώσεις από το body-building πίστευε πως βασικοί παράγοντες που συντελούν στην κακή υγεία των ανθρώπων είναι η ανεπαρκής αναπνοή και η λανθασμένη στάση του σώματος .To Pilates επικεντρώνεται στο βάθος των μυών του σώματος, βοηθάει στην στήριξη και παράλληλα στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής μας στήλης. Οι βασικές αρχές του Pilates στηρίζονται στην αποκατάσταση και στην ενίσχυση του σώματος.

-ΕΛΕΓΧΟΣ : Κατά την διάρκεια των ασκήσεων υπάρχει πλήρης μυϊκός έλεγχος χρησιμοποιώντας αργές και ελεγχόμενες κινήσεις. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τους τραυματισμούς που μπορεί να δημιουργηθούν. Σταδιακά με το Pilates η ευλυγισία μας αυξάνεται.

ΚΕΝΤΡΟ: Το κέντρο του σώματος είναι η κοιλιά. Το Pilates δίνει έμφαση στην ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών που βρίσκονται γύρω από την λεκάνη (οσφυοπυελικοί μύες) και την μέση (εγκάρσιος κοιλιακός μύς) ώστε ο ασκούμενος να ελέγχει καλύτερα την στάση του σώματος του.

ΑΝΑΠΝΟΗ : Σύνηθες φαινόμενο είναι την ώρα της γυμναστικής να κρατάμε την αναπνοή μας δημιουργώντας έτσι έλλειψη οξυγόνου με αποτέλεσμα η απόδοση μας να είναι χαμηλή. Με το Pilates μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε και να αναπνέουμε σωστά καθώς σε όλες τις ασκήσεις η διαφραγματική αναπνοή ενεργοποιεί το κέντρο του σώματος μας.

ΣΥΓΚΕNΤΡΩΣΗ : Η συγκέντρωση μας επιτρέπει να εκτελέσουμε σωστά τις ασκήσεις. Όταν το μυαλό συνεργάζεται με το σώμα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα καθώς οι βιαστικές και οι πολλές επαναλήψεις ασκήσεων περισσότερο κουράζουν παρά ωφελούν.

ΡΟΗ : Η ροή των ασκήσεων πρέπει να είναι αρμονική. Χρησιμοποιούμαι αργές και σταθερές κινήσεις σε όλα τα μέρη του σώματος με ομοιομορφία. Με αυτό τον τρόπο καλυτερεύουμε την αντοχή μας, γνωρίζουμε το σώμα μας και τις ικανότητες του.

Με το Pilates δυναμώνουμε, ενισχύουμε την ισορροπία μας δίνοντας του καλύτερη μορφή. Αποκτάμε καλογυμνασμένο ευλύγιστο σώμα καθώς η τεχνική βασίζεται στην ενεργοποίηση βαθύτερων μυών, ενώ ταυτόχρονα απαλλασσόμαστε από έντονους πόνους μέσης και αυχένα.

Κείμενο: Μαρία Γρυπάρη / φυσικοθεραπεύτρια & Pilates Instructor / ιδιοκτήτρια του Maria Gripari Studio Pilates/ τηλ: 210-9690011

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here