Το rowing machine η νέα τάση στην γυμναστική

Κι αναμένεται να αγαπηθεί και στην Ελλάδα…

Δημοφιλής αρχίζει να γίνεται η χρήση της κωπηλατικής μηχανής, καθώς πολλοί αρχίζουν να επιθυμούν τα αποτελέσματα που φέρνει στη γυμναστική. Ειδικά για όσους κάνουν CrossFit, η κωπηλατική συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ασκήσεων. Ενδιαφέρον επίσης είναι το γεγονός πως σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ τα studios που προσφέρουν τη δυνατότητα εκγύμνασης αποκλειστικά με rowing machines εμφανίζονται κυριολεκτικά σαν τα μανιτάρια – ευθύνεται, άραγε, κι ο Kevin Spacey κάπως; Στο «House of Cards» στο rowing εκτονώνεται! Όπως και να έχει, υπάρχουν τέσσερις πολύ καλοί λόγοι που θα μπορούσαμε να προτιμήσουμε την κωπηλατική μηχανή!

01 Γυμνάζεται όλο το σώμα. Όταν γυμναζόμαστε στο rowing machine, δραστηριοποιείται το 86% των μυών του σώματός μας. Δεν το λες και λίγο! Δίκαια, λοιπόν, θεωρείται από τις καλύτερες μεθόδους γυμναστικής. Επιπλέον είναι μία πολύ καλή cardio εκγύμναση, καθώς καίγεται μεγαλύτερος αριθμός θερμίδων, έχει σα συνέπεια μία πιο υγιή λειτουργία της καρδιάς.

02 Είναι αποτελεσματικό. Πεπειραμένοι γυμναστές αναφέρουν πως οι αστροναύτες της NASA προτιμούν να γυμνάζονται με το rowing machine. Ίσως γιατί με λίγο (σχετικά) χρόνο κωπηλασίας μπορεί κανείς να έχει τα ίδια αποτελέσματα με άλλη μορφή εκγύμνασης που απαιτεί περισσότερη ώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τριάντα λεπτά στην κωπηλατική μηχανή ισοδυναμούν με ενενήντα λεπτά ποδηλασίας. Όπως καταλαβαίνετε, είναι η ιδανική γυμναστική σε περίπτωση που δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε ποδήλατο!

03 Είναι ιδανική για προσαρμογή ασκήσεων. Οι κινήσεις που εκτελούνται στο rowing machine είναι ένας συνδυασμός κινήσεων του σώματος που γίνονται τμηματικά στα άλλα μηχανήματα του γυμναστηρίου. Ο δημιουργός του CrossFit, Greg Glassman, το χαρακτηρίζει ως ένα σύμπλεγμα ασκήσεων. Άλλωστε όσοι γυμνάζονται σε κωπηλατική μηχανή επιβεβαιώνουν πως είναι η κατάλληλη γυμναστική για να δουλέψουν ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές ομάδες μυών – και κάπως έτσι εξηγείται και η χρήση του 86% των μυών του σώματος που προαναφέραμε!

04 Παρέχει ασφάλεια από τραυματισμούς. Με την κωπηλασία είναι πολύ μικρός ο κίνδυνος για τραυματισμούς, ειδικά για όσους έχουν ήδη καταπονημένα πόδια σε σημεία όπως ο αστράγαλος, τα γόνατα ή οι γοφοί. Αρκεί φυσικά να είναι ρυθμισμένο το μηχάνημα στο κατάλληλο όριο αντίστασης – σκεφτείτε το σαν την ανηφόρα στο διάδρομο.

Μήπως τελικά πρέπει να παραδειγματιστούμε από το τηλεοπτικό ζεύγος Underwood και να βάλουμε το rowing machine στη ζωή μας;
rowing machine2

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here