Τραγουδήστε… κάνει καλό!

Έχει σωματικά, ψυχολογικά αλλά και κοινωνικά οφέλη

Πόσες φορές πιάσατε τον εαυτό σας να τραγουδά αμέριμνα στο δρόμο για τη δουλειά μέσα στο αμάξι ή ακόμη και μέσα στο μπάνιο; Ουκ ολίγες, φαντάζομαι! Αν όντως το κάνετε, μην ανησυχείτε! Αντίθετα, μην καταπιέζετε αυτή τη διάθεση όποτε σας «βγαίνει». Μη σας πω πως, αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο… διόλου απίθανο κάποιοι να το επιλέξετε σα χόμπι!

Το τραγούδι έχει σωματικά οφέλη, καθώς…

01 … τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε μία έρευνα του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα αίματος που συγκέντρωσαν από τα μέλη μίας επαγγελματικής χορωδίας πριν, αλλά και μετά από μία ωριαία πρόβα του «Requiem» του Μότσαρτ. Κατόπιν παρατήρησαν πως οι πρωτεΐνες που λειτουργούν ως αντισώματα ήταν σε υψηλότερα επίπεδα αμέσως μετά την πρόβα, ενώ ήταν πολύ χαμηλότερα όταν οι συμμετέχοντες απλά άκουγαν τη μουσική.

02 … είναι μία καλή άσκηση. Ειδικά για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρίες ή όσους βρίσκονται σε μετατραυματική ανάρρωση, το τραγούδι είναι μία εξαιρετική άσκηση. Ακόμη και για υγιή άτομα, οι πνεύμονες εξασκούνται μέσω των φωνητικών τεχνικών. Επίσης, το τραγούδι ενδυναμώνει το διάφραγμα και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, η αυξημένη πρόσληψη οξυγόνου κατά το τραγούδι – η οποία ίσως να είναι και περισσότερη από εκείνη που επιτυγχάνεται με τη γυμναστική – θεωρείται από κάποιους πως ενισχύει την αεροβική ικανότητα και τη σωματική αντοχή.

03 … βελτιώνει τη στάση του σώματος. Το να στέκεστε με το σώμα ίσιο ενόσω τραγουδάτε είναι μέρος της σωστής τεχνικής. Με το χρόνο, η καλή στάση του σώματος γίνεται συνήθεια. Έτσι, ενώ η θωρακική κοιλότητα «ανοίγει» κι οι ώμοι κι η πλάτη ευθυγραμμίζονται, βελτιώνεται η όλη στάση του σώματος.

04 … βοηθά στον ύπνο. Σύμφωνα με ένα άρθρο της ιστοσελίδας της Daily Mail, οι ειδικοί πιστεύουν πως το τραγούδι ενδυναμώνει το λάρυγγα και τους μύες του ουρανίσκου, με αποτέλεσμα να σταματούν το ροχαλητό κι η υπνική άπνοια. Αν, μάλιστα, υποφέρετε από αυτά τα συμπτώματα, τότε ξέρετε πώς αυτά δυσκολεύουν τον ύπνο σας!

Το τραγούδι έχει ψυχολογικά οφέλη, καθώς…

                01 … λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Το τραγούδι βοηθά στην παραγωγή ενδορφινών, τις χημικές ουσίες που δίνουν την αίσθηση ευφορίας και χαράς. Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει την ύπαρξη ενός μικρού οργάνου στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού, το οποία αντιδρά στις συχνότητες που δημιουργούνται από το τραγούδι. Η αντίδραση αυτή δημιουργεί μία άμεση αίσθηση ευχαρίστησης, ανεξάρτητα από το τύπο του τραγουδιού. Επίσης, το τραγούδι μπορεί να απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις εξαιτίας των όποιων προβλημάτων της ημέρας και να σας φτιάξει τη διάθεση.

02 … μειώνει τα επίπεδα του stress. Η δημιουργία μουσικής (σε οποιαδήποτε μορφή) είναι μία χαλαρωτική διαδικασία. Ειδικά όταν τραγουδάμε, μειώνεται η μυϊκή ένταση αλλά και το επίπεδο της κορτιζόλης στο αίμα, η οποία ευθύνεται για την αίσθηση του άγχους.

03 … βελτιώνεται η πνευματική εγρήγορση. Η καλή κυκλοφορία του αίματος και μία καλά οξυγονωμένη ροή του επιτρέπουν περισσότερο οξυγόνο να φτάσει στον εγκέφαλο. Αυτό βοηθά στην πνευματική εγρήγορση, τη συγκέντρωση και την καλή μνήμη. Μάλιστα η Βρετανική Εταιρεία Alzheimer έχει εδραιώσει τη δραστηριότητα «Τραγούδι για το Μυαλό», ώστε άτομα με άνοια και Alzheimer να διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της μνήμης τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το τραγούδι έχει κοινωνικά οφέλη, καθώς… (σε επόμενο άρθρο)

            

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here