Τρώμε σωστά για να μη κρυώνουμε

Το κρύο επέστρεψε και μαζί του το κρυολόγημα, ο πυρετός και ο βήχας. Όπως έλεγαν και οι γιαγιάδες μας η βιταμίνη C βοηθά στην αντιμετώπιση των ασθενειών, αλλά το θέμα είναι πώς να δημιουργήσουμε ασπίδα προστασίας μιας και περνούμε αρκετές ώρες εκτός σπιτιού ή ακόμα και μέσα στα διαμερίσματα η θέρμανση πολλές φορές δεν είναι αρκετή.

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες αρρωσταίνουν πιο σπάνια από τους άνδρες επειδή τρέφονται πιο σωστά, γιατί προσπαθούν να προσέχουν περισσότερο τη σιλουέτα τους, ενώ οι άνδρες τρώνε για να έχουν πολλή ενέργεια και να μην πεινούν.
Για να επιστρέψουμε στο θέμα της υγείας, όταν τρώμε, ο οργανισμός ενεργοποιεί τη διαδικασία της πέψης για να διασπάσει και να μεταβολίσει την τροφή. Η πέψη διαρκεί αρκετές ώρες και στη διάρκειά της παράγεται θερμότητα, γεγονός που εξαρτάται από το είδος της τροφής και τις θερμίδες που περιέχει.

Ποια είναι τα τρόφιμα που προτείνουν οι διατροφολόγοι για να αυξήσουμε την εσωτερική μας θερμοκρασία;

Σούπες και όσπρια
Η φασολάδα και η κοτόσουπα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για τις κρύες μέρες. Αντιθέτων οι σούπες λαχανικών που δεν περιέχουν υδατάνθρακες μπορούν να μας ζεστάνουν αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας δεν έχει διάρκεια.

Λαχανικά που φυτρώνουν κάτω από τη γη
Ορισμένα λαχανικά, όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια, είναι πιο δύσπεπτα και συνεπώς απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό.

Καυτερές πιπεριές
Οι καυτερές πιπεριές, διεγείρουν το κυκλοφορικό σύστημα και βοηθούν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Το μαύρο πιπέρι, λόγω της πιπερίνης, μιας ουσίας που αυξάνει τη θερμογένεση μέσω της επίδρασης της στο νευρικό σύστημα, είναι επίσης ένα μπαχαρικό που βοηθά στο να ζεσταθούμε.

Πράσινο Τσάι
Το πράσινο τσάι-πέρα από το ότι κάνει καλό στη διατήρηση της φόρμας- περιέχει μια ομάδα ουσιών που λέγονται κατεχίνες, οι οποίες αυξάνουν τη θερμογένεση.

Ginger
Το τζίντζερ περιέχει δύο χημικές ουσίες, την τζιντζερόλη και την σογκαόλη, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ιδιαίτερη γεύση του αλλά του προσδίδουν και θερμαντικές ιδιότητες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here