Βελτιώστε τη διάθεσή σας, ακόμη κι όταν νιώθετε… αντικοινωνικοί!

Έξι τεχνικές για να το πετύχετε

Τα συναισθήματα έρχονται και παρέρχονται. Και καλώς ή κακώς, πάντα συμβαίνει κάτι που θα μας στεναχωρήσει ή θα μας εξοργίσει. Όταν, όμως αυτός ο αρνητισμός συσσωρεύεται, σύντομα έρχεται το ξέσπασμα που (συνήθως) γίνεται σε λάθος τόπο και χρόνο. Δείτε, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε τον εσωτερικό αρνητισμό που ενίοτε μας ταλαιπωρεί.

Εκφράστε τα συναισθήματά σας: Αυτό που μας δυσκολεύει να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα είναι πως τα κλείνουμε μέσα μας. Μέχρι, φυσικά, να πούμε «δεν πάει άλλο». Πιάστε χαρτί και μολύβι ή γράψτε όσα νιώθετε στον υπολογιστή. Μην κοιτάτε αν κάνατε συντακτικά ή ορθρογραφικά λάθη, αλλά εστιάστε σε αυτά που γράψατε. Σκοπός είναι να τα εκφράσετε χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις.

Δώστε τους εικόνα: Με τη φαντασία σας, δώστε στα συναισθήματα που σας βαραίνουν υπόσταση. Δώστε τους σχήμα, χρώμα, μέγεθος. Όταν το κάνετε, θα δείτε πώς θα έμοιαζαν αν ήταν κάτι χειροπιαστό. Αντιμετωπίζουμε πιο εύκολα κάτι που φαίνεται, δε συμφωνείτε;

Ξεκαθαρίστε τα συναισθήματά σας: Πάρτε μία βαθιά ανάσα κι εστιάστε στο συναίσθημα που σας απασχολεί. Έτσι θα μπορέσετε να το μελετήσετε και να το αντιμετωπίσετε.

Μην κλείνετε την πόρτα στην αγάπη: Όταν νιώθετε πως σας πνίγει ένα αρνητικό συναίσθημα, σκεφτείτε κάποιον με τον οποίο νιώθετε ασφάλεια και γαλήνη. Αυτόματα θα νιώσετε πιο δυνατοί να αντιμετωπίσετε την όποια αγωνία σας

«Ρίξτε» τις αντιστάσεις σας: Όσο αντιστεκόμαστε σε κάτι, τόσο πιο έντονα αυτό επιστρέφει σε μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις συναισθηματικές καταστάσεις. Αφήστε το όποιο συναίσθημα να δράσει μέσα σας. Σύντομα θα «ξεθωριάσει» και στη θέση του θα έρθει η ηρεμία κι η νηφαλιότητα για να το αντιμετωπίσετε.

Διαλύστε τα με αυτοπεποίθηση: Όταν νιώθετε θλίψη ή θυμό, κάντε στον εαυτό σας μία «ένεση» αυτοπεποίθησης. Συγχωρέστε τον για το όποιο λάθος και ενισχύστε τον. Μπορείτε, για παράδειγμα, να πείτε στον εαυτό σας «είσαι πιο δυνατός/ή απ’όσο νομίζεις».

Δοκιμάστε αυτές τις τεχνικές όποτε νιώθετε καταβεβλημμένοι συναισθηματικά κι αμέσως θα «τονωθείτε» και φυσικά θα αλλάξει προς το καλύτερο η διάθεσή σας!

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here