Βιολογικά τρόφιμα, μία λύση στην σύγχρονη διατροφική πραγματικότητα

Αν πάρουμε σύμφωνα με την εγκυκλοπαιδική έννοια τι σημαίνει “βιολογικά τρόφιμα” είναι αυτά που παράγονται με μεθόδους οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τις σύγχρονες συνθετικές εισροές, όπως συνθετικά φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα, δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία με την χρήση ακτινοβολίας, βιομηχανικούς διαλύτες ή χημικά πρόσθετα τροφίμων. Θεωρητικά, παράγονται με τρόπο που να συνάδει με τα βιολογικά πρότυπα τα οποία καθορίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς και είναι απαλλαγμένα από τεχνητά πρόσθετων τροφίμων και συνήθως υποβάλλονται σε επεξεργασία με λιγότερες τεχνητές μεθόδους. Πόσο ασφαλή είναι, όμως και κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε ότι ακολουθούνται όλες οι σωστές και νόμιμες διαδικασίες παραγωγής; 0 Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος και Διατροφολόγος, μας εξηγεί…

Παρατηρώντας την αγορά των τροφίμων στον δυτικό κόσμο, μπορείτε εύκολα να παρατηρήσετε ότι το βιολογικό προϊόν αυξάνει διαρκώς το μερίδιο του. Το γεγονός φυσικά οφείλεται στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού. Σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία ή η Ελβετία, η αύξηση είναι θεαματική. Στην ελληνική αγορά, το βιολογικό τρόφιμο παίρνει ολοένα και περισσότερο χώρο στα ράφια των μανάβικων και των ΣούπερΜάρκετ.

Ο αντίλογος για αρκετά χρόνια είχε δημιουργηθεί πάνω την σύγκριση των βιολογικών και των συμβατικών τροφίμων και την θρεπτικότητα τους. Τα αποτελέσματα ήταν αντικρουόμενα και τα συμπεράσματα δύσκολα. Δεν υπήρχαν σοβαροί λόγοι που θα ωθούσαν στην επιλογή του βιολογικού τροφίμου, όπως για παράδειγμα ότι έχει λίγη περισσότερη βιταμίνη Cή όχι.

Σήμερα όμως, η συζήτηση έχει μεταφερθεί σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Στην ασφάλεια των τροφίμων. Το συμβατικό γάλα προέρχεται από ζώα που χορηγούνται ορμόνες και αντιβιοτικά, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν σημαντικές ποσότητες παρασιτοκτόνων, τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πλήθος πρόσθετων, συντηρητικών και χρωστικών. Τα βιολογικά τρόφιμα, κερδίζουν κατά κράτος τον αγώνα!!!

Μελέτες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι η χρήση βιολογικού βρεφικού γάλακτος ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για ατοπικές δερματίτιδες και αλλεργίες, επίσημοι φορείς όπως το Αμερικάνικο Υπουργείο Γεωργίας, συστήνει την προτίμηση βιολογικών προϊόντων σε συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά. Παράλληλα εκδίδει ενημερωτικά φυλλάδια που παρουσιάζουν τρόφιμα υψηλής κατανάλωσης όπως η βρόμη, το ροδάκινο και αρκετά λαχανικά με υψηλά επίπεδα παρασιτοκτόνων και φυτοφαρμάκων.

Μοναδικό μελανό σημείο είναι το κόστος τους και η πιστοποίηση τους. Σταδιακά παρατηρώ να γίνονται βήματα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η διαφορά του κόστους περιορίζεται και η πιστοποίηση τους γίνεται με πιο αντικειμενικά κριτήρια από διάφορους φορείς.

Η τελική επιλογή δική σας!!!

Κείμενο : Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here