Βιβλία ζωγραφικής ενηλίκων: η νέα μέθοδος anti-stress

Και σας δίνουμε επτά λόγους για να τα δοκιμάσετε έστω!
Μπορεί να σας φαίνεται αστείο, αλλά μέχρι στιγμής στο εξωτερικό τα βιβλία ζωγραφικής ενηλίκων συνιστώνται από τους ψυχοθεραπευτές για την αντιμετώπιση του άγχους – κι όχι μόνο. Επίσης πολλοί θεραπευτές τα επιλέγουν και για προσωπική χρήση. Δείτε τους επτά λόγους για τους οποίους τα συστήνει ανεπιφύλακτα η Dr Nikki Martinez.

1. Κατ’ αρχήν η όλη ιδέα προέρχεται από τον Carl Jung, αποδεικνύοντας πως σκεφτόταν πιο μπροστά από την εποχή του. Ο Jung πίστευε πως αυτή η τεχνική παρείχε στον ασθενή ένα είδος πρόσβασης στο υποσυνείδητό του και να καλλιεργήσει την αυτογνωσία του. Σήμερα πολλοί ψυχοθεραπευτές προτείνουν τα βιβλία αυτά ως έναν εναλλακτικό τρόπο διαλογισμού κι ως τρόπο χαλάρωσης. Η ενασχόληση για ώρες με το χρωματισμό ενός πολύπλοκου σχεδίου απαλλάσσει το νου από το να ταλαιπωρείται κάποιος με όσα τον προβληματίζουν.
2. Τα βιβλία ζωγραφικής μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση μίας σειράς συναισθηματικών και νοητικών θεμάτων. Για πολλούς, η ανία, η έλλειψη της προσοχής και το στρες είναι καταλυτικές. Πρόκειται για άτομα με ψυχαναγκαστικές/καταναγκαστικές συμπεριφορές, διαταραχές άγχους, κατάθλιψη, την άμετρη κατανάλωση τροφής, τη διαχείριση του θυμού τους και την χρήση ουσιών. Ο χρόνος κι η συγκέντρωση που απαιτούνται για το χρωματισμό βοηθά τα άτομα αυτά να σταματήσουν να εστιάζουν στα αρνητικά ζητήματα και τις κακές τους συνήθειες, κάνοντάς τους να προσηλωθούν σε μία ασφαλή και παραγωγική δραστηριότητα.
3. Η δραστηριότητα αυτή βοηθά αφάνταστα σε άτομα που πάσχουν από μετατραυματικό στρες (PTSD), καθώς ηρεμεί την αμυγδαλή. Πρόκειται για την περιοχή του εγκεφάλου που όταν δραστηριοποείται εγείρει τα συναισθήματα της ανησυχίας, του πανικού, και της υπερεγρήγορσης – ό,τιδήποτε, δηλαδή, έχει σχέση με τις αντιδράσεις επιβίωσης, μπορούμε να πούμε. Ο χρωματισμός κι η προσήλωση σε αυτήν την ακίνδυνη και καταπραϋντική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τις αντιδράσεις αυτές και να επιτρέψει στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί όσο χρειάζεται και να χαλαρώσει. Επίσης μπορεί να είναι μετατραπεί σε έναν παραγωγικό τρόπο έκφρασης.

4. Τα βιβλία ζωγραφικής μπορούν να παραπέμψουν τα άτομα που τα χρησιμοποιούν σε… πιο απλές εποχές, όπως εκείνες της παιδικής ηλικίας. Μία περίοδο που δεν είχαμε πολλές ευθύνες και μπορούσαμε να κάνουμε κάτι επειδή απλά το θέλαμε και για την ευχαρίστηση που μας πρόσφερε. Το να καταφέρει κάποιος να γυρίσει, έστω για λίγο, σε εκείνη την εποχή είναι διασκεδαστικό κι αναζωογονητικό, μια που το άτομο έτσι απομακρύνεται από τα άγχη και τις ανησυχίες του, με θεραπευτικά μάλιστα αποτελέσματα.
5. Η δραστηριότητα παρέχει στο άτομο και διανοητικά οφέλη, καθώς ενεργοποιούνται κέντρα του εγκεφάλου που εντείνουν τη συγκέντρωση. Βοηθά επίσης με την επίλυση προβλημάτων και αναπτύσσει τη δεξιότητα της οργάνωσης. Μπορεί να ακούγεται περίεργο και πιθανώς να μεγαλοποιείται αυτή η ωφέλεια, αλλά είναι γεγονός. Οι εμπρόσθιοι λοβοί του εγκεφάλου είναι εκείνοι που ελέγχουν τα επίπεδα αυτών των λειτουργιών και τα βιβλία ζωγραφικής τους ενεργοποιεί. Σκεφτείτε πώς είναι να σκέφτεστε πώς θα χρωματίσετε πολύπλοκα σχήματα και να χρησιμοποιείτε το μυαλό σας για να έχετε ένα αισθητικά ευχάριστο αποτέλεσμα.
6. Η ζωγραφική βοηθά και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Όταν σκεφτόμαστε την ισορροπία, τις χρωματικές επιλογές και με τη χρήση του μαρκαδόρου στο χαρτί, καλλιεργούμε την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τις λεπτεπίλεπτες κινήσεις. Φανταστείτε απλά πώς ενεργοποιούνται όλα τα κέντρα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, ειδικά όταν αυξάνεται το επίπεδο δυσκολίας.
7. Τέλος, βοηθά στην καλλιέργεια της αίσθησης της διορατικότητας, προσδίδοντας έτσι θεραπευτικά οφέλη. Με τη ζωγραφική οι αρνητικές σκέψεις αντικαθιστώνται με θετικές κι ευχάριστες. Η θεραπευτική καλλιτεχνική απασχόληση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αισθημάτων του άγχους και της δυσαρέσκειας που σχετίζονται με τις μακροχρόνιες θεραπείες. Εστιάζοντας σε μία ασχολία ή σε ένα αντικείμενο, δύσκολα σκεφτόμαστε κάτι δυσάρεστο. Η επίτευξη του να κάνεις κάτι σε σχέση με το να το παρατηρείς είναι ένα σημαντικό όπλο ενάντια στο σωματικό ή συναισθηματικό πόνο.

Αν επιθυμείτε να δοκιμάσετε κι εσείς αυτήν την τεχνική χαλάρωσης κι αντιμετώπισης του άγχους μπορείτε να προμηθευθείτε βιβλία ζωγραφικής ενηλίκων από βιβλιοπωλείο, με τα πιο δημοφιλή να είναι εκείνα της Millie Marotta. Αλλά μπορείτε να κάνετε και μία πρώτη δοκιμή κατεβάζοντας αυτά τα δύο σχέδια σε μορφή PDF.

 

http://static.guim.co.uk/ni/1455880173465/Wild-Savannah-Klipspringer.pdf

http://static.guim.co.uk/ni/1455880201478/Wild-Savannah-Barred-Finche.pdf

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here