Ο Καρκίνος του Μαστού νικιέται με την πρόληψη

Είναι εντυπωσιακό πόσα λίγα και πόσο συγκεχυμένα είναι όσα γνωρίζουμε για τον καρκίνο του μαστού. Δες κάτω από νέο πρίσμα την απόλυτη σημασία της πρόληψης και λύσε τις όποιες απορίες σου μέσα από το εμπεριστατωμένο άρθρο της γυναικολόγου Αντωνίας Λαζαράκη και πάρε τις ξεκάθαρες απαντήσεις που αξίζει να ξέρεις. Και θυμήσου! Ο καρκίνος του Μαστού είναι μια νόσος που μπορεί να νικηθεί. Αρκεί να δώσεις σημασία στη πρόληψη.

“Κάθε χρόνο και ιδιαίτερα τον Οκτώβριο, που έχει ανακηρυχτεί μήνας επαγρύπνησης για τον καρκίνο του μαστού, προσπαθούμε να θυμίσουμε στις γυναίκες τη σημαντικότητα του ετήσιου ελέγχου! Ο καρκίνος του μαστού υπάρχει. Και είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες!” τονίζει η γυναικολόγος Αντωνία Λαζαράκη στην εισαγωγή του κειμένου της. “Όσο μεγαλώνουμε η πιθανότητα να προσβληθούμε από τη νόσο αυξάνει! Η πεποίθηση ότι πέρασα την επικίνδυνη ηλικία είναι απόλυτα λανθασμένη. Στις νεότερες γυναίκες ο καρκίνος είναι πιο επιθετικός, όμως μέχρι την ηλικία των 85 ετών 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσουν τη νόσο. Το 90% των γυναικών δεν έχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου!”

Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται!

Στις ανεπτυγμένες χώρες 9 στις 10 γυναίκες νικούν τον καρκίνο σύμφωνα με τον WHO. Η ασθένεια και η εξέλιξη της είναι πια πιο κατανοητή από την επιστημονική κοινότητα. Ο συνδυασμός των θεραπειών εξατομικεύεται και υπάρχουν νέοι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης. Η ανίχνευση της πάθησης σε αρχικό στάδιο κάνει την ίαση πιο εύκολη και γι αυτό αποτελεί προτεραιότητα μας η πρόληψη.

Η κυρίαρχη σημασία της πρόληψης

Κάθε γυναίκα είναι ο καλύτερος γιατρός για το στήθος της! Ξέρουμε τον μαστό μας καλύτερα από οποιονδήποτε και μπορούμε να τον ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο καρκίνος είναι κύτταρα του μαστού που αρχίζουν να αναπτύσσονται μη φυσιολογικά και να διαιρούνται γρήγορα σχηματίζοντας μια μάζα. Αυτό προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε με την ψηλάφιση. Αυτό όμως συμβαίνει σε πιο προχωρημένα στάδιο. Η μαστογραφία μπορεί να τον ανιχνεύσει σε πολύ πρώιμο στάδιο όταν είναι ακόμα σαν μικρές τελίτσες στην εικόνα. Μετά τα 40 η μαστογραφία γίνεται κάθε χρόνο! Ναι έχει ακτινοβολία, αλλά είναι μικρή σαν αυτή που παίρνουμε από το περιβάλλον σε διάστημα 7 εβδομάδων περίπου.

Ακόμα και όταν είμαστε συνεπείς με την μαστογραφία δεν ξεχνάμε την αυτοεξέταση μια και το διάστημα ενός έτους θεωρείται μεγάλο και μπορεί κάτι να πιάσουμε μέχρι την επόμενη μαστογραφία.

Υπέρηχος, μαγνητική & αντιμετώπιση

Ο υπέρηχος συμπληρώνει τον έλεγχο. Δεν έχει ακτινοβολία και μπορεί να γίνεται συχνότερα. Οι κύστες και τα ινοαδενώματα ανιχνεύονται και συγκρίνονται καλύτερα με τον υπέρηχο. Η μαγνητική μαστογραφία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους πυκνούς μαστούς και μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τις ύποπτες περιοχές. Η βιοψία είναι αυτή που θα επιβεβαιώσει τον καρκίνο, θα μας πει ποιον τύπο έχουμε να αντιμετωπίσουμε, πόσο επιθετικός είναι και αν έχει ορμονικούς και άλλους υποδοχείς που θα βοηθήσουν στη στρατηγική της θεραπείας

Όσο για την αντιμετώπιση της νόσου, αυτή γίνεται από ομάδα συνεργαζόμενων ειδικοτήτων ανάλογα από το πλάνο της θεραπείας. Ο μαστολόγος είναι ο ιατρός που θα κάνει την διάγνωση και όχι ο γυναικολόγος ή ο ακτινοδιαγνώστης.

Αιτίες καρκίνου του μαστού που ίσως δεν γνωρίζεις

Ποια είναι η αιτία του καρκίνου του μαστού; Είναι μια συνδυασμένη αλληλεπίδραση γονιδίων και περιβάλλοντος. Ο κληρονομικός καρκίνος ανέρχεται στο 5-10% με πιο γνωστά ογκογονίδια το BRCA1 και BRCA2. Δεν σημαίνει όμως ότι όταν φέρουμε το γονίδιο αναπτύσσουμε καρκίνο και ούτε το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν  έχουμε το γονίδιο και είμαστε ασφαλείς. Παράγοντες κινδύνου είναι το φύλο (απαντάται και στους άντρες σε ποσοστο1%), η ηλικία, οι ακτινοβολίες για άλλους λόγους υγείας, η παχυσαρκία, η πρώιμη έναρξη της έμμηνου ρήσεως ( πριν τα 12 έτη) , η καθυστερημένη έναρξη της εμμηνόπαυσης, η απόκτηση παιδιών μετά τα 30, η μη απόκτηση παιδιών, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης πάνω από 5 έτη, η καθημερινή χρήση αλκοόλ..

Η επιστήμη συνεχώς προοδεύει και μας χαρίζει μέσα να αντιμετωπίσουμε κάθε ασθένεια. Από τη μεριά μας θα πρέπει να ακολουθούμε τα πρωτόκολλα πρόληψης!


Φωτογραφίες, Anna Tarazevich

Κείμενο της Αντωνίας Λαζαράκη, Μαιευτήρας -Χειρουργός – Γυναικολόγος, www.lazaraki.gr Ηρώδου Αττικού 7 – Κηφισιά 14561.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here