Ζήλια: Ένα δυνατό συναίσθημα που όλοι έχουμε βιώσει … κάποια στιγμή

Άρθρα επί άρθρων έχουν γραφτεί κατά καιρούς σχετικά με το πώς να τον/την κάνετε να ζηλέψει για να εξασφαλίσετε ότι έτσι θα τρέχει από πίσω σας. Ποιο είναι όμως αυτο το τερατάκι της ζήλειας που όλοι μας έχουμε βιώσει και είναι άραγε καθαρά γυναικείο συναίσθημα ή το βιώνουν και οι άντρες;

Η ζήλια είναι ένα σύνθετο αίσθημα στο οποίο εμπλέκονται πολλά και διάφορα απειλητικά αισθήματα, όπως οργή, θλίψη, ντροπή, ανεπάρκεια, απόγνωση… Συνήθως, εμφανίζεται σε ερωτικές σχέσεις αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλου είδους σχέσεις, όπως τις φιλικές, αδερφικές αλλά και τις επαγγελματικές.
Όταν κάποιος ζηλεύει στην ερωτική του σχέση είναι γιατί αισθάνεται ότι ο σύντροφος του θα τον εγκαταλείψει για κάποιον άλλον κι έτσι νιώθει μια μόνιμη απειλή.

Η ζήλια οδηγεί στο να εστιάζει κανείς μόνο στο «αρνητικό», είτε αυτό είναι η σκέψη, είτε ένα γεγονός. Η συμπεριφορά του συντρόφου μεταφράζεται πάντα ως απώλεια ενδιαφέροντος (ακόμα κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα) και αυτό οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα, όπως το ότι έχει βαρεθεί ή έχει ερωτευτεί κάποια άλλη.  Το κίνητρο για αυτή τη ζήλια είναι η ανάγκη ελέγχου του άλλου, η οποία δίνει μια ψευδαίσθηση ότι έτσι δεν θα μπορέσει ή δεν θα προλάβει να απατήσει.

ΑΙΤΙΑ:

  • κύριο αίτιο της ζήλειας είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση-αυτοεκτίμηση του ατόμου, η οποία εξωτερικεύεται μέσω της κτητικότητας και συνεχούς καχυποψίας ακόμη και χωρίς προφανή λόγο.
    Επίσης, η αίσθηση του ατόμου ότι δεν αξίζει να αγαπηθεί ή βιώνοντας το αίσθημα της εγκατάλειψης.
  • το αίσθημα του φόβου ότι θα χάσουμε το αγαπημένο μας πρόσωπο από κάποιο τρίτο
  • ο συσσωρευμένος θυμός, ο οποίος μπορεί να εξωτερικευτεί με απειλές ή βίαιες συμπεριφορές
  • η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το σύντροφο μας, προερχόμενη είτε από κάποια απάτη στο παρελθόν, είτε επειδή δεν έχει χτιστεί σε γερά θεμέλια, όπως η ύπαρξη της  αλληλοεμπιστοσύνης
  • οι άντρες συνήθως ζηλεύουν είτε επειδή μπορεί να έμαθαν ότι η μητέρα τους είχε εξωσυζυγικές σχέσεις, είτε όταν βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τη σύντροφο τους, μετατρέποντας το σε ζήλια.
  • Τα περιβαλλοντικά αίτια έχουν να κάνουν με τον τρόπο ανατροφής και τις επιπτώσεις του στην προσωπικότητα του ατόμου.

Το πρώτο βήμα για να καταπολεμήσουμε τη ζήλια, είναι να το αποδεχτούμε και να αναλογιστούμε αν ζηλεύουμε επειδή υπάρχει πραγματικός λόγος ή είναι μέρος της φαντασίας μας. Σημαντικό επίσης είναι να συζητήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά με το ταίρι μας για ότι μας προβληματίζει και να αναζητήσουμε μαζί τις αιτίες που τη δημιουργούν. Σεβαστείτε τον εαυτό
σας πρώτα και μην πέφτετε θύμα των ανασφαλειών σας. Θυμηθείτε ότι η υπερβολική ζήλια δεν είναι σημάδι αγάπης, αλλά εξάρτησης. Γι’αυτό προσπαθήστε να αποβάλλετε τις αρνητικές σκέψεις και τα φανταστικά σενάρια του μυαλού σας και να σκεφτείτε θετικά.

Κείμενο: Anna Stilo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here