Μετά τα πενήντα; Ευκαιρία για επανεκκίνηση

Μετά τα πενήντα-Επανεκκίνηση_beauté magazine τεύχος Νοεμβρίου

Kάθε χρόνο, πολλές γυναίκες γιορτάζουν την είσοδό τους στην εμμηνόπαυση με συνείδηση ότι η ωριμότητα θα τις οδηγήσει σε μια καινούρια αφετηρία, μια ευκαιρία για επανεκκίνηση. Δημιουργικές, με αυτοπεποίθηση, οι γυναίκες μετά τα πενήντα ξέρουν ότι από αυτές εξαρτάται να παραμείνουν και όμορφες έχοντας ως σύμμαχό τους τα σύγχρονα επιτεύγματα της κοσμετολογίας.

Η αντίληψη που ήθελε να μη μιλάμε για την εμμηνόπαυση και να την αποσιωπούμε είναι ξεπερασμένη. Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα δηλώνουν πως όχι μόνο την αποδέχονται αλλά και την καλοδέχονται με την πεποίθηση ότι “η ζωή περνάει σε μια νέα συναρπαστική φάση”. Και το αποδεικνύουν στην πράξη. Στη διαδρομή για την αποδοχή και την “απελευθέρωση” αυτή, έπαιξαν ρόλο οι δηλώσεις καταξιωμένων γυναικών του διεθνούς star system, οι οποίες με τόλμη και άνεση μιλούν εδώ και κάποια χρόνια δημόσια για το θέμα αυτό.

Naomi Watts

Αποκάλυψη νέων πτυχών της θηλυκότητας

“Κάποτε η λέξη εμμηνόπαυση με φρίκαρε. Άδικα! Αργότερα, συνειδητοποίησα πως είναι μια ακόμη φυσιολογική περίοδος της ζωής. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως θα είναι εμμηνοπαυσιακοί ως το 2025. Το να μεγαλώνεις είναι προνόμιο και έχει έρθει η στιγμή να νιώσουμε περήφανοι γι’ αυτό” αναφέρει η Naomi Watts.

Η Angelina Jolie, για παράδειγμα, που μπήκε στην εμμηνόπαυση στα 39, έχει δηλώσει από τότε πολλές φορές πως: “Αισθάνομαι όμορφα. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, όχι γιατί είμαι δυνατή, αλλά γιατί η εμμηνόπαυση είναι μέρος της ζωής!”

Η εμμηνόπαυση συμπίπτει με τη χρονική περίοδο που, μέσα από την ωριμότητα, την εμπειρία, την αυτογνωσία, τη διεκδίκηση των “θέλω” μας, η θηλυκότητά μας μπορεί να αποκαλύψει νέες πτυχές της.

Michelle Pfeiffer

“Ανάμεσα στις εκφράσεις “Μοιάζει πολύ νέα για την ηλικία της” και “Μοιάζει υπέροχη για την ηλικία της” υπάρχει μεγάλη διαφορά. Μετά την εμμηνόπαυση λατρεύω να ακούω τη δεύτερη” ισχυρίζεται η Michelle Pfeiffer.

Για τη Susan Sarandon, η οποία διακρίνεται εδώ και δεκαετίες για το ταλέντο, τον επαγγελματισμό αλλά και τη θηλυκότητά της, η εμμηνόπαυση ήταν κάτι απλό. “Μπήκα στην εμμηνόπαυση στα 54. Χωρίς να το καταλάβω. Είχα μοναδικό μου σύμμαχο ένα υγιές lifestyle. Χωρίς πλαστικές, με σωστή διατροφή, άσκηση και διαχείριση άγχους, τα πήγα μια χαρά”.

Madonna

“Τα χρόνια της εμμηνόπαυσης είναι εκπληκτικά” δηλώνει η Madonna.

Η ηλικία στην οποία κατά κανόνα οι γυναίκες μπαίνουμε στην “ιδιαίτερη” περίοδο της εμμηνόπαυσης συμπίπτει με κάποια δεδομένα που οριοθετούν το turning point της ζωής μας. Η φάση της απόκτησης οικογένειας έχει ολοκληρωθεί, τα παιδιά έχουν ήδη πάρει τον δρόμο τους, η καριέρα συνήθως βρίσκεται σε δημιουργικό peak ή της δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία.

Emma Thompson

Νέα “θέλω”, νέα όνειρα

Με το χαρακτηριστικό χιούμορ της, η Emma Thompson απέδειξε ότι δεν υπάρχει λόγος να μη μιλάμε για την εμμηνόπαυση. Σε ομιλία της το 2014 είπε: “Είναι μία τόσο κρύα νύχτα. Ξέρετε, είναι η πρώτη φορά που είμαι πραγματικά ευγνώμων για την εμμηνόπαυση!”

Ο ελεύθερος χρόνος μας είναι περισσότερος, οι αναζητήσεις μας τώρα, στην ωριμότητά μας, εκφράζονται με νέα “θέλω”, όνειρα ή ακόμη και με πραγματοποίηση κάποιων απωθημένων. Από το να απολαμβάνουμε ελεύθερα το σεξ, χωρίς την αγωνία μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ως την έναρξη νέας καριέρας ή μιας νέας ερωτικής σχέσης μέχρι το να κάνουμε τα εξωτικά ταξίδια που ονειρευόμασταν. Ήρθε η ώρα να τολμήσουμε. Να γίνουν πράξη πράγματα που διαρκώς μεταθέταμε “για αργότερα”. Mετά τα πενήντα έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε αλλαγές που θεωρούμε ότι θα μας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία.

Oprah Winfrey

“Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν την εμμηνόπαυση ως ευλογία. Ανακάλυψα, μιλώντας μαζί τους, ότι αυτή είναι η στιγμή να επανεφεύρεις τον εαυτό σου μετά τα χρόνια στα οποία επικεντρώνεσαι στις ανάγκες όλων των άλλων” ισχυρίζεται η Oprah Winfrey.

Επανεκκίνηση και πίστη στον εαυτό

Για να πετύχουμε στο restart μας, χρειαζόμαστε αυτοπεποίθηση, να νιώσουμε όμορφα με τον εαυτό μας και πάνω απ’ όλα η εικόνα μας να υποστηρίζει τα “θέλω” μας. Κάτι που οι προηγούμενες γενιές, όταν έφταναν στο “κρίσιμο κατώφλι” των 50, δεν είχαν “τα όπλα” που διαθέτουμε σήμερα για να το πετύχουν. Φυσικά, η φάση της εμμηνόπαυσης εκπέμπει κι ένα SOS alarm, το οποίο θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Επιβάλλεται να φροντίσουμε σωστά τον εαυτό μας αλλά και την εικόνα μας.

Kim Cattrall

“Tο να παίζω τη Samantha στο “Sex and The City” με ενέπνευσε στο να είμαι πολύ ανοιχτή και να έρχομαι σε επαφή με τα συναισθήματά μου για ό,τι συμβαίνει. Εκατομμύρια γυναίκες περνάμε κάθε χρόνο στην εμμηνόπαυση. Την αντιμετωπίζω ως κάτι πολύ θετικό, αφού είναι μέρος της φύσης” δηλώνει η Kim Cattrall.

Εκτιμώντας τη χαρά της ζωής

Σήμερα, με την επιστήμη στο πλευρό μας μπορούμε να νιώθουμε σίγουρες για την εμφάνισή μας. Η κοσμετολογία είναι ο καλύτερος σύμμαχος για να καλύψει τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται στη γυναίκα που μπαίνει στην εμμηνόπαυση. Κατανοεί την προτεραιότητά της να διατηρήσει λαμπερή, φρέσκια, υγιή και σφριγηλή την επιδερμίδα της, γι’ αυτό κι έχει κάνει άλματα! Νέα επαναστατικά προϊόντα περιποίησης εγγυώνται το καλύτερο φυσικό αποτέλεσμα. Το αξίωμα “όσο πιο φυσικές είμαστε, τόσο πιο φρέσκες δείχνουμε” είναι βασική αρχή στη μάχη μας με τον χρόνο.

Gillian Anderson

“Tα στάδια της εμμηνόπαυσης θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως σημεία καμπής στη ζωή μας. Να τα αποδεχόμαστε, να τα αναγνωρίζουμε και να τα τιμάμε” αποκαλύπτει η Gillian Anderson.

Εύκολο είναι βέβαια να πέσουμε στην παγίδα του υπερβολικού μακιγιάζ, της κατάχρησης στα ενέσιμα ή στα “επιθετικά” lifting, που δεν φέρνουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα και συχνά έχουν το ρίσκο να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά μας ή να κάνουν το πρόσωπό μας να δείχνει πιο κουρασμένο. Με τα νέα προϊόντα της, η κοσμετολογία καλύπτει πλήρως την αυξημένη καθημερινή ανάγκη μας για φροντίδα και περιποίηση στην εμμηνόπαυση.

Cynthia Nixon

“Δεν λυπάμαι που μπήκα στην εμμηνόπαυση! Όταν φτάσεις τα 50, ξεμπέρδεψες! Η ελευθερία που έρχεται από το γεγονός ότι δεν είσαι πια γόνιμη είναι τεράστια” υποστηρίζει η Cynthia Nixon.

Σε συνδυασμό με την προσεγμένη διατροφή, τη συστηματική άσκηση στο γυμναστήριο, τον καλό ύπνο, τα σωστά συμπληρώματα διατροφής, έχουμε ένα ακαταμάχητο οπλοστάσιο, έτοιμο να λειτουργήσει. Και μην ξεχνάμε να εκφράζουμε σε κάθε ευκαιρία την εκτίμησή μας για τη χαρά της ζωής που απολαμβάνουμε. Για τα όσα ήδη ζήσαμε ή κατακτήσαμε, αλλά και για τις προσδοκίες και τα όνειρα που κάνουμε για το μέλλον. Ένα μέλλον που μας επιφυλάσσει τα καλύτερα! Αρκεί να το πιστέψουμε.


Φωτογραφίες Getty Images.

Το άρθρο “Επανεκκίνηση” της Χριστιάνας Σταματέλου δημοσιεύεται στο BEAUTÉ Noεμβρίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here