Για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Αντιγόνη Κουλουκάκου

Η 25η Νοεμβρίου είναι η ημέρα η οποία έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1991 ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική και ισότιμη κοινωνία. Με αφορμή την ημέρα αυτή, τα Anastasios Hair Style Studios παρουσιάζουν την καμπάνια “Μίλησε μου”, προβάλλοντας ένα σαφές μήνυμα: Η έμφυλη βία πρέπει να τελειώσει.

“Μίλησε μου” μια καμπάνια με νόημα

Οι Λένα Παπαλιγούρα, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Μαριέλλα Σαββίδου και Κατερίνα Μισιχρόνη, αναγνωρίσιμα πρόσωπα από τον χώρο της υποκριτικής, αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Aναστάσιου να συμμετάσχουν στην καμπάνια “Μίλησε μου”, για την οποία θα επιμεληθεί ο ίδιος την εικόνα τους ώστε να φωτογραφηθούν, συμβάλλοντας η κάθε μία με αυτόν τον τρόπο σε μια σημαντική ενέργεια ευαισθητοποίησης απέναντι στην έμφυλη βία. Ο φακός της Ιωάννας Τζετζούμη αποτυπώνει το προσωπικό τους συναίσθημα σε άσπρο και μαύρο, το πορτρέτο αποκτά παλμό, γίνεται θέση, δήλωση. Μια πρόσκληση απέναντι στον ρόλο που οφείλουμε όλοι να διαδραματίσουμε προς την εξάλειψη του φαινομένου.

Λέμε όχι στη βία των φύλων

Η έμφυλη βία διακρίνεται από τις άλλες μορφές βίας, καθώς πηγάζει από την ιστορικά διαπιστωμένη ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Όσο οι γυναίκες βιώνουν διακρίσεις τόσο θα παραμένουν ευάλωτες στη βία.

Η βία κατά των γυναικών μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Από την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας μέχρι τη λεκτική, ψυχολογική και σωματική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Μια στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία. Σε ότι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), δείχνουν πως σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών. Σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικώνΤα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως. Ωστόσο μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό.


Φωτογράφος: Ιωάννα Τζετζούμη
Styling: Έλενα Παπασταύρου
Επιμέλεια χτενισμάτων: Αναστάσιος από τα Anastasios Hair Style Studio
Makeup: Ζέφη Σιάτου
Video: Εύα Μπαλάση
Βοηθός Φωτογράφου: Φοίβος Πέντες
Βοηθός styling: Ελισάβετ Καρατσώκη, Κάτια-Μαρία Σαραντίδου
Art Direction & Communication: Plus More 360 Communication

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here