5 απλές συμβουλές για να μειώσεις την ένταση στη ζωή σου

Η ένταση είναι ένα αίσθημα πίεσης που προκύπτει από το άγχος ή τη σύγκρουση και μπορεί να εκδηλωθεί τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Σωματικά, η ένταση μπορεί να κάνει τους μύες σου να αισθάνονται σφιγμένοι ή να προκαλεί πονοκεφάλους ή στομαχόπονο. Συναισθηματικά, η ένταση σε κάνει να αισθάνεσαι αγχωμένη, ευερέθιστη ή καταβεβλημένη. Επιπλέον, μπορεί να εκδηλωθεί εσωτερικά, ως αντικρουόμενες επιθυμίες, ή εξωτερικά, ως σωματικά συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι από ένταση και ο πόνος στον αυχένα ή στους ώμους. Προκύπτει επίσης όταν αναμένουμε να συμβεί κάτι που θα μας επηρεάσει συναισθηματικά.

Στρες & μυϊκή ένταση

Σε περιόδους άγχους, οι φόβοι και οι ανησυχίες επεκτείνονται πέρα από την ψυχική αναταραχή και εκδηλώνονται σωματικά σε όλο το σώμα. Αυτό συμβαίνει μέσω της ενεργοποίησης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο μας προετοιμάζει για δράση ως ανταπόκριση στον αντιληπτό κίνδυνο. Μια βασική πτυχή αυτής της αντίδρασης, είναι η απελευθέρωση ακετυλοχολίνης, που πυροδοτεί μυϊκές συσπάσεις ακόμη και όταν αυτές είναι αδικαιολόγητες. Μελέτες δείχνουν, ότι η μυϊκή ένταση που προκαλείται από το στρες, είναι ιδιαίτερα έντονη σε περιοχές όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και οι ώμοι, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα.

Αυτή η ένταση, μπορεί να γίνει αντιληπτή μέσω ενεργειών όπως το σφίξιμο του σαγονιού ή το σήκωμα των ώμων σε περιόδους στρες. Δεδομένου ότι η ένταση συχνά προέρχεται από το μυαλό μας αλλά κατοικεί στο σώμα μας, η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για τη μείωσή της περιλαμβάνει τεχνικές σωματικής χαλάρωσης. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που προκαλούν χαλάρωση, όπως μια χαλαρή βόλτα με το σκύλο σου, μια ειλικρινής συζήτηση με έναν φίλο ή η απόλαυση ενός ζεστού φλιτζανιού κακάο, είναι άκρως ευεργετική.

Τεχνικές σωματικής & ψυχολογικής χαλάρωσης

Παράλληλα με τις προσωπικές μεθόδους χαλάρωσης, υπάρχουν αρκετές επιστημονικά επικυρωμένες μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις για την επίτευξη σωματικής χαλάρωσης και μείωσης της έντασης. Αυτές περιλαμβάνουν την προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, τη γιόγκα, τη θερμοθεραπεία, την ψυχοθεραπεία και το μασάζ. Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνικών στη ρουτίνα σου, μπορεί να συμβάλει σε μια μεγαλύτερη αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας. Ακολουθούν πέντε απλοί τρόποι για να μειώσεις την ένταση στη ζωή σου:

  • Βαθιά αναπνοή: Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, βοηθούν στη χαλάρωση του σώματος και στην ηρεμία του μυαλού. Όταν αισθάνεσαι ένταση, πάρε αργές, βαθιές αναπνοές από τη μύτη. Κράτα τες για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια έκπνευσε αργά από το στόμα. Επανάλαβε το αρκετές φορές μέχρι να νιώσεις πιο χαλαρή.
  • Σωματική άσκηση: Η γυμναστική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκτονωθεί η συσσωρευμένη ένταση στο σώμα σου. Ο περίπατος, η yoga και οποιοδήποτε είδος σωματικής άσκησης, μειώνει το στρες και βελτιώνει τη διάθεση.
  • Mindfulness και διαλογισμός: Η εξάσκηση μέσω της ενσυνειδητότητας ή του διαλογισμού δίνει την δυνατότητα να αποκτήσεις μεγαλύτερη επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σου. Σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι καλύτερα το στρες και την ένταση. Αφιέρωσε λίγα λεπτά κάθε μέρα εστιάζοντας στην παρούσα στιγμή. Είτε μέσω διαλογισμού, είτε μέσω βαθιάς αναπνοής, είτε απλά δίνοντας προσοχή στο περιβάλλον γύρω σου.
  • Υγιεινές συνήθειες: Η φροντίδα του σώματος βοηθά σημαντικά στη μείωση της έντασης. Ο καλός ύπνος και μια ισορροπημένη διατροφή απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα ελαχιστοποιώντας το στρες. Επίσης, η υπερκατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ συμβάλουν σε αισθήματα έντασης και άγχους οπότε απόφυγέ τα.
  • Αναζήτηση υποστήριξης: Το να μιλήσεις σε κάποιον που εμπιστεύεσαι για το τι σου προκαλεί ένταση, μπορεί να σε βοηθήσει να ελαφρύνεις το φορτίο. Το να μοιραστείς τα συναισθήματά σου με έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή έναν θεραπευτή, προσφέρει προοπτική και υποστήριξη.

Το “κλειδί” για λιγότερο στρες

Η ένταση είναι κάτι που όλοι νιώθουμε και δεν είναι κάτι που βρίσκεται μόνο στο μυαλό μας. Την αισθάνεται και το σώμα μας. Αν χαλαρώνουμε μόνο τους μύες μας χωρίς να ασχολούμαστε με αυτό που μας αγχώνει, η ένταση μπορεί να επανέλθει. Ενώ είναι σημαντικό να χαλαρώνουμε το σώμα μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας ενοχλεί από τη ρίζα του. Έτσι θα νιώσουμε πραγματικά καλύτερα μακροπρόθεσμα. Η φροντίδα τόσο του σώματος όσο και του μυαλού, είναι το κλειδί για να νιώθουμε λιγότερο σφιγμένοι και αγχωμένοι. Ενσωματώνοντας τις παραπάνω τεχνικές στην καθημερινότητά σου, μπορείς να μειώσεις αποτελεσματικά την ένταση και να βελτιώσεις τη συνολική σου ευεξία. Να θυμάσαι ότι όλοι βιώνουν ένταση από καιρό σε καιρό. Αλλά είναι σημαντικό να βρίσκεις υγιείς τρόπους για να τη διαχειρίζεσαι.


Kεντρική φωτογραφία, Shvets production / Pexels.

Κείμενο, Βασιλική Παπαδάτου, Life & Empowerment Coach.

@iamvassilikipapadatou

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here