Θεραπεύοντας τον πόνο

Κι εκεί που λες πόσο ωραία έχω φτιάξει τη ζωή μου, συμβαίνει κάτι και χάνεις την ισορροπία σου. Ένα γεγονός, μια απώλεια, ένας χωρισμός, μια χαμένη αγάπη, μια ..πανδημία. Και βλέπεις και την άλλη πλευρά της ζωής. Τη δύσκολη. Αυτή για την οποία πρέπει να έχεις ήδη αποθηκεύσει δύναμη για να μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα. Αυτή που θα πρέπει να ξέρεις καλά ποιος είσαι και τι αξίζεις να είσαι για να τα καταφέρεις.

Στάδιο εξέλιξης

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει περάσει το στάδιο αυτό. Το πώς αντιδρά ο καθένας αποτελεί χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του και του χαρακτήρα του. Αυτό που θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι ο πόνος είναι αναπόφευκτος. Είναι οι εξετάσεις που πρέπει να δώσουμε στη ζωή μας για να περάσουμε στην επόμενη πίστα. Η κουλτούρα μας είναι αυτή που θα αποφασίσει τον τρόπο που θα γίνει η μετάβαση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοστρακίσεις τον πόνο. Πίνοντας φάρμακα, πίνοντας αλκοόλ, τρώγοντας όλα τα γλυκά του κόσμου, κάνοντας λάθος επιλογές και κάνοντας απεγνωσμένες κινήσεις που νομίζεις πως θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα. Όμως δεν νιώθεις καλύτερα. Γιατί πολύ απλά προσπαθείς να τον κουκουλώσεις. Όχι να τον καταλάβεις!

Κατανόησε τον πόνο

Πρέπει να τον καταλάβεις τον πόνο. Να ακούσεις τι έχει να σου πει. Να τον αγαπήσεις!  Και να μπορέσεις να συνεχίσεις, έχοντας πάρει ένα σπουδαίο μάθημα που ήρθε η ζωή να σε διδάξει. Δες τον σαν έναν τρόπο εξέλιξης που θα σε μεταμορφώσει σε έναν καινούριο άνθρωπο. Κάθε οδυνηρή εμπειρία στο τέλος μας γεμίζει σοφία. Και τι στην πραγματικότητα είναι η σοφία; Η σοφία δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν θεραπευμένο πόνο.

Πέντε συμβουλές

  • Ο πόνος ήρθε για να σου υπενθυμίζει ότι ζεις!. Ζήσε λοιπόν…
  • Συγχώρεσε και προχώρα. Τα απωθημένα δεν έχουν καμιά θέση στη ζωή εκείνων που έχουν τα κότσια να γυρίσουν την πλάτη στο κακό. Άσε στην άκρη την εκδίκηση. Κανείς δε λυτρώθηκε προκαλώντας τον ίδιο πόνο στους ανθρώπους.
  • Διατήρησε αναλλοίωτη την αξία σου. Μην επιτρέψεις σε κανέναν, ούτε στον πόνο τον ίδιο, ούτε σε αυτόν που στον προκάλεσε να μειώσει αυτό που είσαι. Ο πόνος εσένα μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Εκείνον που στον προκάλεσε όμως;
  • Δες το σαν μια ευκαιρία να γνωρίσεις τον εαυτό σου και την ανθεκτικότητά σου. Όλες οι δυσάρεστες εμπειρίες μας βγάζουν από το comfort zone μας και μας οδηγούν σε άγνωστο έδαφος. Εκεί ακριβώς ανακαλύπτουμε τις πραγματικές μας δυνάμεις που ούτε εμείς ξέρουμε ότι διαθέτουμε. Ξαφνικά ανακαλύπτουμε πόσο γενναίοι είμαστε!
  • Δες το σαν μια ευκαιρία να γνωρίσεις τους ανθρώπους γύρω σου. Καταλαβαίνεις σε ποιον πραγματικά μπορείς να υπολογίζεις, ποιος θα είναι εκεί για σένα και ποιος όχι. Ποιους θα κρατήσεις κοντά σου και ποιους θα απομακρύνεις.

Στην πραγματικότητα ο πόνος είναι μια αλλαγή σε μια καινούρια κατάσταση σε μια καινούρια ζωή. Αποδέξου ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τα γεγονότα. Αποδέξου πως πρέπει να αφήσεις πίσω σου ανθρώπους και καταστάσεις που σου προκαλούν τον πόνο, γιατί ακριβώς εκεί πρέπει να βρίσκονται. Πίσω σου και μακριά σου. Για να μπορούν να σε χαζεύουν όσο εσύ θα απομακρύνεσαι…

Κείμενο της Certified life & business coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου. www.afroditihondou.com info@afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here