Tα δώρα που φέρνει ο έρωτας

Σκέφτεσαι ότι δεν έχεις χρόνο να βιώσεις τι σημαίνει έρωτας; Αποφεύγεις τη δέσμευση πιστεύοντας ότι θα γίνει τροχοπέδη στις φιλοδοξίες σου; Προτιμάς να αφοσιωθείς στην καριέρα σου; Μεγάλο λάθος. Αν παρακάμψουμε το γεγονός πως και να θέλεις δεν μπορείς να αποφύγεις τον έρωτα όταν σου χτυπήσει την πόρτα – ή καλύτερα την καρδιά – είναι αποδεδειγμένο ότι όχι μόνο δεν εμποδίζει την ευημερία σου σε όλα τα επίπεδα, αλλά είναι και η κατάλληλη συνθήκη για να αναπτυχθείς προσωπικά και επαγγελματικά προσφέροντάς σου πολλαπλά οφέλη.

Αυτό που καθορίζει τον αληθινό έρωτα

Φυσικά υπάρχουν πολλά συναισθήματα που μπορεί να τα εκλάβουμε λανθασμένα ως έρωτα, όμως ο αληθινός έρωτας χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο βαθμό:

 • Εμπιστοσύνη. Αισθάνεσαι ελεύθερη να είσαι ευάλωτη διότι νιώθεις ασφαλής και άνετη με τον σύντροφό σου, ο οποίος σε αγαπά και σε υποστηρίζει.
 • Ασφάλεια. Ξέρεις ότι ο σύντροφός σου ποτέ δεν θα σου προκαλέσει συναισθηματική ή σωματική βλάβη σκόπιμα.
 • Αμοιβαίος σεβασμός. Γνωρίζει τα δικά σου όρια και τα σέβεται, όπως σέβεσαι κι εσύ τα δικά του.
 • Καλή επικοινωνία. Νιώθεις άνετα να συζητήσεις τα πάντα για τη ζωή σου. Τις επιτυχίες σου, τις αποτυχίες σου, τις ανησυχίες σου, τα οικονομικά σου
 • προβλήματα, τις αδυναμίες σου.
 • Ειλικρίνεια. Δεν φοβάσαι ότι θα κριθείς. Έτσι, δεν φοβάσαι να μιλήσεις ειλικρινά.
 • Υποστήριξη. Υποστηρίζετε ο ένας τα όνειρα και τις ελπίδες του άλλου.
 • Ξεχωριστές ταυτότητες. Διατηρείτε την ξεχωριστή σας προσωπικότητα και κανείς δεν προσπαθεί να αλλάξει τον άλλο

Διαφορετική ποιότητα ζωής

Όλοι ξέρουμε ότι το να βιώνουμε έναν αμοιβαίο έρωτα αυξάνει την αυτοεκτίμησή μας και μειώνει τα επίπεδα του άγχους και της κατάθλιψης και αυτά είναι από τα πιο σπουδαία οφέλη του. Αυτό συμβαίνει με τρεις τρόπους: με τις βιολογικές αλλαγές που βιώνουμε όταν ερωτευόμαστε, με τις ψυχολογικές επιδράσεις του να νιώθεις ότι κάποιος σε αγαπά και σε φροντίζει και με τη βελτίωση της υγείας μας.

Βιολογικές αλλαγές

Όταν ερωτευόμαστε η χημεία του σώματός μας αλλάζει και παράγουμε τις ορμόνες του σεξ –τεστοστερόνη και οιστρογόνα– ορμώμενοι από τη βιολογική μας ανάγκη για αναπαραγωγή. Με την πρώτη έλξη, επίσης, όταν αναγνωρίζουμε μια πιθανότητα ευχαρίστησης ο εγκέφαλος παράγει ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεσή μας και μας προσφέρει ένα ντους ευφορίας.

Αυξάνεται η ενέργειά μας, εντείνεται η ικανότητά μας για συγκέντρωση, μειώνεται η όρεξή μας και η αίσθηση του πόνου. Λόγω της υπέροχης αίσθησης επιθυμούμε να σκεφτόμαστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα το αντικείμενο του έρωτά μας, με αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερης ντοπαμίνης. Η κατάσταση θα μπορούσε να περιγραφεί και με όρους εθισμού. Κάποιοι άνθρωποι είναι πραγματικά εθισμένοι στον έρωτα. Φυσικά αυτά συμβαίνουν στην αρχή του έρωτα. Όμως μη βιάζεστε.

Μετά έρχεται η παραγωγή ωκυτοκίνης (η ορμόνη της αγκαλιάς), η οποία συνδέεται με την οικειότητα και την τρυφερότητα, και βαζοπρεσίνης, που συνδέεται με τη συντροφικότητα. Οι δύο αυτές ορμόνες βοηθάνε να παραμείνουμε ευτυχισμένοι δίπλα στο άτομο που έχουμε ερωτευτεί.

Ψυχολογικές επιδράσεις

Εκτός από τις βιολογικές αλλαγές που παρατηρούμε όταν είμαστε ερωτευμένοι, υπάρχουν και ψυχολογικά οφέλη που δίνει απλόχερα ο έρωτας, τα οποίαβελτιώνουν την καθημερινότητά μας και απογειώνουν τη διάθεσή μας:

 • Χαρά.Είμαστε γενικά πιο χαρούμενοι όταν νιώθουμε ότι μας αγαπούν και όταν είμαστε ασφαλείς.
 • Αυτοπεποίθηση. Ιδανικά θα πρέπει όλοι να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να έχουμε αυτοεκτίμηση. Όμως κακά τα ψέματα. Όταν ξέρουμε ότι είμαστε σημαντικοί για κάποιον άλλο θεμελιώνεται η πεποίθησή μας ότι αξίζουμε, ότι είμαστε σημαντικοί και ότι κάποιος νοιάζεται για τη ζωή μας.
 • Ανθεκτικότητα. Όταν έχουμε έναν σύντροφο που μας στηρίζει στις δύσκολες στιγμές είναι πιο πιθανό να γινόμαστε ανθεκτικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μας.
 • Συναισθηματική υποστήριξη. Και από μόνο του το γεγονός ότι έχουμε κάποιον να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την κατάθλιψη που προκαλεί η καταπίεσή τους.

Καλύτερη υγεία

Όλα τα παραπάνω φυσικά συνηγορούν για μια καλύτερη υγεία. Είναι γεγονός ότι ο έρωτας και η συντροφικότητα έχουν ως αποτέλεσμα να φροντίζουμε καλύτερα την υγεία μας και να έχουμε πιο γερό οργανισμό. Αυτό γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Πιο υγιεινές συνήθειες. Όταν είμαστε με έναν σύντροφο τείνουμε να προσέχουμε περισσότερο τη διατροφή μας, να γυμναζόμαστε περισσότερο και νααποφεύγουμε τις καταχρήσεις. Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Έρευνες έχουνδείξει ότι τα άτομα που βιώνουν μια ευχάριστη συντροφική σχέση έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.
 • Λιγότερα κρυολογήματα. Μια όμορφη σχέση βοηθάει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταπολεμάμε ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά τους ιούς.
 • Γρηγορότερη επούλωση. Στα άτομα που έχουν δίπλα τους συντρόφους τους η διαδικασία της επούλωσης των τραυμάτων είναι συντομότερη.
 • Μειωμένη αίσθηση του πόνου. Τα άτομα που βιώνουν μια ευτυχισμένη σχέση έχουν λιγότερα περιστατικά πονοκεφάλων και γενικότερα σωματικών πόνων, όπως έχουν δείξει αρκετές έρευνες.
 • Μακροβιότητα. Τα παντρεμένα ζευγάρια ζουν περισσότερο. Αυτό φυσικά μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της αμοιβαίας υποστήριξης και ίσως και της φροντίδας των παιδιών.

Κεντρική φωτογραφία, Summer Stock / Pexels.

Απόσπασμα από το κείμενο της Μαρίας Κόκκινου που δημοσιεύεται στο στο BEAUTÉ Ιουνίου – Ιουλίου 2023.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here