Fresh Eyes! Χωρίς “σακούλες” κάτω από τα μάτια

Ακούγοντας για “σακούλες κάτω από τα μάτια” συχνά τις μπερδεύουμε με τους μαύρους κύκλους. Όμως δεν είναι το ίδιο.

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια μπορεί να είναι παροδικές ή μόνιμες. Στη πρώτη περίπτωση οι παροδικές “σακούλες” οφείλονται στην κακή αιματική και λεμφική κυκλοφορία. Το αίμα μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στην επιδερμίδα ενώ η λέμφος είναι υπεύθυνη για την αποβολή των άχρηστων στοιχείων του μεταβολισμού κυττάρων. Όταν η κακή αιματική κυκλοφορία συνυπάρχει με κακή λειτουργία της λέμφου, τότε παρατηρείται συσσώρευση υγρών και τοξινών στην περιοχή των ματιών. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται πρηξίματα και σακούλες κάτω από τα μάτια. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή όταν το πρόβλημα είναι μόνιμο, οι σακούλες οφείλονται είναι αύξηση τους λίπους κάτω από το βλέφαρο ως αποτέλεσμα συνδυασμού του dna και της ηλικίας. Και αυτό γιατί γύρω από το βολβό του ματιού υπάρχει ένα προστατευτικό λίπος. Όσο μεγαλώνεις το διάφραγμα που το συγκρατεί χάνει την ελαστικότητα του με αποτέλεσμα το λίπος να βγαίνει προς τα έξω σχηματίζοντας τις σακούλες.

Σε αντίθεση λοιπόν οι μαύροι κύκλοι προκαλούνται είτε από λέπτυνση του δέρματος είτε από υπερμελάγχρωση του δέρματος κάτω από τα μάτια.

Να γιατί προκαλούνται οι σακούλες κάτω από τα μάτια

Η κόπωση ή η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρών κάτω από τα μάτια σου, προκαλώντας πρήξιμο. Με το beauty sleep routine που σου έχουμε προτείνει μπορείς να τις αντιμετωπίσεις.

Μπορεί να είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό και να επιδεινωθεί καθώς μεγαλώνεις ή σιγά σιγά να εξαφανιστεί. Ακόμα και ασθένειες όπως του θυρεοειδούς μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σακούλες στα μάτια.

Καταπόνηση των ματιών. Το να κοιτάς την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή για αρκετές ώρες μπορεί να προκαλέσει σημαντική πίεση στα μάτια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μεγέθυνση των αιμοφόρων αγγείων γύρω από τα μάτια σου με αποτέλεσμα, το δέρμα που περιβάλλει τα μάτια σας μπορεί να πρήζεται.

Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να αυξήσουν την επιθυμία σου να τρίψεις και να ξύσεις το  δέρμα γύρω από τα μάτια σου. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σου, προκαλώντας φλεγμονή, πρήξιμο και σπασμένα αιμοφόρα αγγεία.

Πρόλαβε τις σακούλες πριν δημιουργηθούν

Εάν θέλεις να προλάβεις τις σακούλες στα μάτια, βάλε στην ρουτίνα σου τις παρακάτω συμβουλές.

*Φρόντισε να χρησιμοποιείς πάντα αντηλιακή κρέμα και να φοράς γυαλιά ηλίου όταν βγαίνεις έξω χειμώνα και καλοκαίρι ώστε να προστατεύεις τα μάτια σου από την ηλιακή ακτινοβολία.

*Να κοιμάσαι καλά και όσες ώρες έχει ανάγκη ο οργανισμός σου.

*Για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος γύρω από τα μάτια, κατά τη διάρκεια της ημέρας, να σκύβεις για λίγο το κεφάλι προς τα κάτω.

*Να αφαιρέσεις από το διαιτολόγιό σου, τη λευκή ζάχαρη, τα τηγανιτά φαγητά, την μαργαρίνη και τα πολλά αλλαντικά. Περιόρισε το αλάτι. Μείωσε το αλκοόλ και το κάπνισμα.

*Πίνε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και χυμούς λαχανικών.

*Βάλε την άσκηση στην ζωή σου και τέλος κάνε μασάζ στην περιοχή των ματιών σου, με τα βήματα που κάνεις face yoga.

Έτσι θα αντιμετωπίσεις τις σακούλες κάτω από τα μάτια

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορείς να επιλέξεις για να τις αντιμετωπίσεις
σακούλες κάτω από τα μάτια.

Πριν ακολουθήσεις κάποια επεμβατική μέθοδο, ξεκίνησε πρώτα με χρήση κατάλληλης κρέμας με βάση την καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι αγγειοσταλτικό συστατικό, δηλαδή συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία δίνοντας ένα παροδικό και βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα. Κρέμες με συστατικά όπως η ρετινόλη ή η βιταμίνη C είναι και επίσεις μια καλή επιλογή. Εάν συνδυάσεις και με ένα μασάζ προσώπου, όπως face yoga, θα δεις άμεσα αποτελέσματα.

Ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ

Το υαλουρονικό οξύ βελτιώνει σε πολλές περιπτώσεις την όψη της ευαίσθητης περιοχής των ματιών κι αποτελεί μια από τις πιο κύριες επιλογές για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το υαλουρονικό οξύ εφαρμόζεται σε αραιωμένη μορφή επιφανειακά στην περιοχή των ματιών σε ενέσιμη μορφή και συνδράμει δραστικά κι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των σακούλων που δημιουργούνται στην περιοχή.

Βλεφαροπλαστική

Η βλέφαροπλαστική αποτελεί μια από τις πιο συχνές αισθητικές επεμβάσεις προσώπου. Η κάτω βλεφαροπλαστική περιλαμβάνει αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος του κάτω βλεφάρου και αφαίρεση ή ανακατανομή του λίπους που υπάρχει στην περιοχή.

Φωτογραφία, Elizaveta Dushechkina.

Κείμενο της Spa Manager Μαρίας Χούντα 

@maria_chouda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here