Παραδοσιακές Ιαπωνικές τεχνικές ευεξίας & ομορφιάς

Παραδοσιακές Ιαπωνικές τεχνικές ομορφιάς & ευεξίας
Yaroslav Shuraev, Pexels.

Οι Ιάπωνες έχουν αναπτύξει μία μέθοδο ευεξίας και ομορφιάς που μπορεί κάλλιστα να οριστεί ως τέχνη. Αξιοποιώντας μια προοδευτική τεχνολογία και μεθόδους ευεξίας δοκιμασμένες στο χρόνο, με σύγχρονες αισθητικές γνώσεις ριζωμένες στην ιαπωνική παραδοσιακή πρακτική εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στην ισορροπία νου-σώματος και στην επιστροφή στη φύση, βρίσκοντας νόημα σε ρητά και παροιμίες όπως “Shikkari to shita mejirushi yume mitsukete makezuni ganbarou” που σημαίνει “θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να κατακτήσω τα όνειρα και τους στόχους μου.” Αυτή τη φιλοσοφία μπορείς να τη βρεις σε πολλά κέντρα spa που επικεντρώνονται σε παραδοσιακές Ιαπωνικές τεχνικές ομορφιάς και ευεξίας όπως μασάζ, βελονισμό και θεραπείες με βότανα.

Cottonbro Studio, Pexels

Το ταξίδι της αυτοφροντίδας

Η έννοια της αυτοφροντίδας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιαπωνικής κουλτούρας. Απόδειξη αυτού, είναι οι μοναδικές λέξεις που έχουν για να αντιπροσωπεύσουν μια συγκεκριμένη πτυχή ομορφιάς και ευεξίας.

  • “Kintsugi”: Μια σύνθετη λέξη από το “Kin” που σημαίνει χρυσός και “Tsugi” που σημαίνει ένωση. Πρόκειται για την τέχνη επιδιόρθωσης ενός σπασμένου αντικειμένου καλύπτοντας τις ρωγμές με πούδρα χρυσού. Η διαδικασία αυτή συνδέεται άμεσα με τη λέξη “Wabi-Sabi” μια ιαπωνική φιλοσοφία, που σε προσκαλεί να δεις το όμορφο στο ελλαττωματικό ή στο ατελές. Σκέψου έναν άνθρωπο, που οι δυσκολίες και τα χρόνια χάραξαν μέσα του “ρωγμές”. Αυτές τον κάνουν αυτό που είναι. Αυτές τον κάνουν μοναδικό. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του “Kintsugi”.
  • “Ikigai”: Ένας άλλος πιο περίπλοκος όρος που αφορά την πρακτική του να προσπαθείς να βρεις το προσωπικό σου κίνητρο για ζωή. Η γνώση του Ikigai σου, θα σε βοηθήσει να ζήσεις μια πιο υγιή και ικανοποιητική ζωή. Και αν στο μυαλό σου φαντάζει δύσκολο μάθε πως οι ιαπωνικές πρακτικές είναι τόσο απλές όσο η απόλαυση ενός μπάνιου. Είτε στη ντουζιέρα σου, είτε σε ιαματική πηγή, η εμπειρία εκτείνεται πέρα από την απλή υγιεινή και τον αυτοκαθαρισμό. Οι Ιάπωνες χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνικές για ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία.
  • “Hara Hachi Bu”: Mια ακόμα πρακτική αυτοφροντίδας. Αφορά τη διαδικασία του φαγητού μέχρι να είσαι 80% πλήρης. Συγκεκριμένα, να τρως τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας πιάτα πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φρούτων και λαχανικών αλλά να σταματάς λίγο πριν νιώσεις το στομάχι σου φουσκωμένο και γεμάτο.
Charlotte May, Pexels

Η φύση ως απόλυτη θεραπεία

Δεν υπάρχουν τυχαία στιγμές που αναζητάς την ηρεμία και την αναζωογόνηση που θα σου προσφέρει μια βόλτα στη φύση. Η επαφή μαζί της είναι από τις κορυφαίες Ιαπωνικές τεχνικές ομορφιάς και ευεξίας. Για αιώνες οι Ιάπωνες χρησιμοποιούσαν γεωθερμικό νερό. Aυτό τους βοηθούσε να χαλαρώσουν και να επιτρέψουν στον εαυτό τους να “καθαριστεί” από το άγχος και τη καθημερινή πίεση. Η πρακτική του μπάνιου σε μια φυσική θερμή πηγή αποκαλείται “Onsens” . Απολαμβάνοντας ένα κοινόχρηστο onsen η σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω σου γίνεται μέσω της προσοχής και της ομιλίας. Απογυμνωμένοι από υλικό πλούτο και θέση όλοι είμαστε ίδιοι, γεγονός που επιτρέπει την ισορροπία και την ειλικρινή σύνδεση.

Μια ακόμη τεχνική, είναι η “Shinrin-yoku”. Πρόκειται για μια μορφή φυσικής θεραπείας που υποστηρίζει την υγεία και την ευεξία μέσω του φυσικού περιβάλλοντος.  Ο χρόνος που θα περάσεις σε ένα δάσος ή σε έναν χώρο με πράσινο, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την διάθεση, ενισχύει τα επίπεδα συγκέντρωσης και έχει θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα. Την επόμενη φορά που θα πας μια βόλτα στη φύση πάρε λίγο χρόνο και άκουσε, κοίταξε και προσπάθησε να αισθανθείς τα πάντα γύρω σου. Παρατήρησε τις αφές, τα χρώματα και τις μυρωδιές του δάσους και νιώσε να σε παρασύρει η ροή της ζωής.

Τελετουργίες ομορφιάς με επίκεντρο στοιχεία της φύσης

Τα περισσότερα ιαματικά λουτρά που ενσωματώνουν παραδοσιακές ιαπωνικές πρακτικές ομορφιάς και ευεξίας δεν μπορούν να αντιγράψουν τα αρχαία δάση και τις ακριβείς τελετουργίες που χρησιμοποιούνταν στην Ανατολή. Ωστόσο, μερικές από τις καλύτερες τελετουργίες ομορφιάς προσώπου και σώματος που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή δανείζονται και αποδίδουν φόρο τιμής στα πιο σημαντικά στοιχεία της φύσης. Φαντάσου ένα πολυτελή χώρο όπου συνδυάζονται τρεις πυλώνες, (ενεργειακό κέντρο, αναπνοή και χαλάρωση) για την επούλωση και αποκατάσταση του σώματος. Ο ήσυχος και χαλαρωτικος φωτισμός στο εσωτερικό του spa, η διακόσμηση και οι ήχοι τρεχούμενου νερού σε βάζουν αμέσως στο κλίμα. Στη συνέχεια χαλαρώνεις σε ένα lounge που συνοδεύεται από φρέσκο τσάι, συνεχίζεις με θεραπείες με βότανα για την αναζωογόνηση του σώματος και αγιουρβεδικές τεχνικές στο τριχωτό της κεφαλής.


Κεντρική φωτογραφία, Υaroslav Shuraev / Pexels.

Kείμενο της Spa Manager Μαρίας Χούντα.

@maria_chouda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here