L’Oréal Hellas: Υλοποιώντας το πράσινο όραμα L’Oréal for the Future

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης είναι άνευ προηγουμένου και η L’Oréal Hellas δείχνει τον δρόμο προς το ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα παρουσιάζοντας μια σειρά από προγράμματα και ενέργειες της εταιρείας που εντάσσονται στο παγκόσμιο πρόγραμμα L’Oréal for the Future.  Στόχος του κορυφαίου ομίλου ομορφιάς, είναι να δημιουργήσει και στην Ελλάδα έναν θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν οι εταιρικές δράσεις της L’Oréal Hellas για αναδάσωση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, οι ενέργειες για μείωση του περιβαλλοντικού αντίκτυπου των κτιριακών εγκαταστάσεων και βασικών εμπορικών λειτουργιών της, όπως και τα σχετικά προγράμματα των μαρκών της εταιρείας. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην πρόσφατα διαμορφωμένη πράσινη ταράτσα των κεντρικών γραφείων της L’Oréal Hellas. Εκεί όπου έχει ήδη δημιουργηθεί ένας κήπος ειδικά μελετημένος για την ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας.

Τα ελληνικά βότανα έχουν ήδη βρει τη θέση τους στην πράσινη ταράτσα βιοποικιλότητας της L’Oréal Hellas

Βασικοί ομιλητές ήταν ο Alex Davison, Γενικός Διευθυντής της L’Oréal Hellas, o oποίος παρουσίασε τους πυλώνες του παγκόσμιου προγράμματος, η Δήμητρα Πετρίδη, Corporate Affairs & Engagement Director της L’Oréal Hellas, η οποία μίλησε για τις συνεργασίες με ελληνικές ΜΚΟ σε επίπεδο εταιρείας και μαρκών, και ο Φίλιππος Μιχόπουλος, L’Oréal for the Future Leader της L’Oréal Hellas, που ανέλυσε τα προγράμματα μείωσης αντίκτυπου από τις κτιριακές και άλλες λειτουργίες της εταιρείας. 

Γιάννης Ηλιόπουλος, Co-Owner του Μη Κερδοσκοπικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού «WE4ALL», Αναστάσιος Δημαλέξης, Βιολόγος με Δίπλωμα μεταπτυχιακής Εξειδίκευσης στη Διαχείριση Μεσογειακών Οικοσυστημάτων και διδακτορικό στην Οικολογία τροφοληψίας των ερωδιών στις λίμνες Κερκίνη και Μικρή Πρέσπα, Δήμητρα Πετρίδη, Corporate affairs & Engagement Director L’Oréal Hellas, Φίλιππος Μιχόπουλος, L’Oréal for the Future leader L’Oréal Hellas, Alex Davison – Γενικός Διευθυντής L’Oréal Hellas

Σεβασμός στα όρια του πλανήτη

“Στη L’Oréal επιταχύνουμε το μετασχηματισμό μας προς ένα μοντέλο λειτουργίας που σέβεται τα όρια του πλανήτη, και ενισχύουμε τις δεσμεύσεις μας για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση.   Η καταστροφή που έχει υποστεί το φυσικό περιβάλλον έχει ως αποτέλεσμα ακραία φυσικά φαινόμενα τα οποία βιώνουμε και στην Ελλάδα. Η κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε είναι άνευ προηγουμένου. Οι φιλοδοξίες μας πρέπει να συνάδουν αντίστοιχα με αυτές τις προκλήσεις. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σεβαστούμε τα όρια του πλανήτη όπως ορίζονται από την επιστήμη.” δήλωσε σχετικά o Alex Davison, Γενικός Διευθυντής της L’Oréal Hellas κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σε εταιρικό επίπεδο, η L’Oréal Hellas συνεχίζει και ενισχύει τη συνεργασία που ξεκίνησε το 2021 με τον Μη Κυβερνητικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό We4all. Η συνεργασία αφορά την ανάπλαση και αποκατάσταση περιοχών που είχαν πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δύο πυλώνες στοχευμένων δράσεων:

  • Πρόληψη. Αφορά καθαρισμούς δασικών περιοχών για την αποφυγή πυρκαγιών. Αποψίλωση ξερών χόρτων. Απομάκρυνση εύφλεκτης ύλης και διάνοιξη δασικών δρόμων σε μέρη υψηλής επικινδυνότητας, σε περιοχές της Αττικής(120 στρέμματα) και της Κορίνθου (40 στρέμματα). Τοποθέτηση 5 δεξαμενών νερού για συνδρομή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Αναδασώσεις και δεντροφυτεύεις που ανέρχονται σε 18.000 δέντρα από την έναρξη του προγράμματος. Για το 2022 αφορά 6.000 νέα δέντρα σε Αττική, Βόρεια Εύβοια και Κόρινθο. Κάποια από αυτά θα είναι καρποφόρα με στόχο τόσο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και την προσφορά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Πράσινη ταράτσα βιοποικιλότητας L’Oréal Hellas

8 περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της L’Oreal Hellas

Σημαντικές πρωτοβουλίες μείωσης αντίκτυπου έχουν ήδη υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, με συγκεκριμένους στόχους μέχρι το 2030:

  • 100% των εγκαταστάσεων της L’Oréal Hellas καταναλώνουν ήδη, 1,5 χρόνο νωρίτερα από τη δέσμευση, μόνο πράσινη πιστοποιημένη ηλεκτρική ενέργεια με εγγυήσεις προέλευσης. Αυτό το γεγονός οδηγεί σε μηδενικές εκπομπές CO2 και πιστοποίηση ουδετερότητας άνθρακα (Carbon Neutrality). Παράλληλα εγκαθίστανται φωτοβολταΪκά panels στα κεντρικά γραφεία και στο κέντρο διανομών της εταιρείας.
  • Εγκατάσταση εξαρτημάτων και αυτοματισμών αλλά και συλλογή και χρήση του βρόχινου νερού για πότισμα. Στόχος να μειωθεί η κατανάλωση νερού κατά -10% μέχρι το 2023 και συνολικά -30% έως το 2030 σε σχέση με το 2019.
  • 100% οικολογικός σχεδιασμός των 50.000 περίπου προθηκών (stands) ανά έτος καθώς και όλων των νέων καταστημάτων, με 100% πιστοποιημένο χαρτί και ξύλο με FSC ή PEFC σύμφωνα με τους 5 χρυσούς κανόνες του ομίλου L’Oréal,  οι οποίοι βασίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και σε διεθνή standards.
  • Ελαχιστοποίηση χρήσης πλαστικού. Με τουλάχιστον 30% του πλαστικού κατά μέσο όρο να προέρχεται από ανακυκλωμένες πηγές και να είναι ανακυκλώσιμο (πχ R-PET). Το υπόλοιπο ποσοστό θα προέρχεται από καθαρό 100% ανακυκλώσιμο πλαστικό.

Επιπλέον στόχοι

  • Αξιοποίηση των ποσοτήτων των υλικών που παράγονται κατά 100% στα σημεία πώλησης.
  •  Καθολική διαχείριση του τέλους ζωής των προθηκών και επίπλων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας
  • Μείωση κατά τουλάχιστον 30% στη χρήση πλαστικού έως το 2023 σε σχέση με το 2020 στα υλικά δευτερεύουσας συσκευασίας με χρήση ανακυκλώσιμων και ανακυκλωμένων πλαστικών. Πλήρης κατάργηση πλαστικού όπου είναι εφικτό & χρήση επαναχρησιμοποιούμενων υλικών ή υλικών από ανακυκλωμένο χαρτί. Η ενέργεια αφορά τόσο στα υλικά συσκευασίας αλλά και στα γραφεία της εταιρείας τα οποία είναι ήδη plastic-free
  • 100% των μεγάλων εγκαταστάσεων της L’Oréal Hellas στην Ελλάδα έχουν ήδη, 1,5 χρόνο νωρίτερα από τη δέσμευση, θετικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα της αντίστοιχης περιοχής (γραφεία Ν. Ιωνίας – κέντρο διανομών Αυλώνα) και στόχος είναι κάθε χρόνο να ενισχύεται περαιτέρω η βιοποικιλότητα της κάθε περιοχής. Επιπλέον ενισχύεται η δημιουργία κουλτούρας βιοποικιλότητας στο προσωπικό, τους συνεργάτες της εταιρείας και την κοινωνία.

Φωτογραφίες, L’Oreal Hellas.

Κεντρική φωτογραφία Ihssan Rami Azouagh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here