Η λιπαρή επιδερμίδα έχει “κρυφά” αντιγηραντικά πλεονεκτήματα

Λιπαρή επιδερμίδα: Τα “κρυφά” αντιγηραντικά πλεονεκτήματα της
Imustbedead, Pexels

Όταν γίνονται συζητήσεις που αφορούν τη γήρανση της επιδερμίδας, θέλεις να γνωρίζεις όλα τα μυστικά που υπάρχουν για να “παγώσουν” τον χρόνο. Kάθε λεπτομέρεια που θα συμβάλλει στην διατήρηση της ελαστικότητας και της νεότητας. Σίγουρα ο καθημερινός καθαρισμός, η ενυδάτωση και η εφαρμογή αντηλιακού είναι το μαγικό τρίπτυχο που συμβάλλει αδιαπραγμάτευτα στην καλύτερη υγεία και προστασία της επιδερμίδας σου, ανεξάρτητα από τον τύπο της. Ωστόσο, συχνά τίθεται το ερώτημα: Η λιπαρή επιδερμίδα έχει περισσότερα αντιγηραντικά πλεονεκτήματα από άλλους δερματικούς τύπους;

Greta Hofman, Pexels

Επιταχυντές γήρανσης

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος. Όπως ο μεταβολισμός, το στρες, η διατροφή,  η έλλειψη άσκησης, η ρύπανση και η κληρονομικότητα. Οι συνήθειές σου, μπορούν να αντισταθμίσουν τους κληρονομικούς παράγοντες. Όπως το να χρησιμοποιείς ανελλιπώς ενυδατική και αντηλιακή κρέμα, το να διατηρείς ένα υγιές βάρος και να αποφεύγεις το κάπνισμα και το αλκοόλ. Ανεξάρτητα από το αν έχεις ξηρό, μεικτό ή λιπαρό δέρμα η γήρανση, οι ρυτίδες και άλλες αλλαγές στη χαλάρωση και στην υφή του δέρματος θα σου χτυπήσουν αργά ή γρήγορα την πόρτα.

Το αποτύπωμα του χρόνου σε κάθε τύπο επιδερμίδας

Ξηρή επιδερμίδα: Οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες μπορεί να είναι πιο έντονες στην ξηρή επιδερμίδα. Όσο μεγαλώνεις για να την διατηρήσεις ενυδατωμένη οι πλούσιες, παχύρευστες ενυδατικές κρέμες με λιπίδια και κεραμίδια πρέπει να πρωταγωνιστούν στην περιποίηση σου.

Λιπαρή επιδερμίδα: Η λιπαρή επιδερμίδα είναι χωρίς αμφιβολία, η πιο “τυχερή” με πλεονεκτήματα ενάντια στη γήρανση. Εμφανίζει πολύ λιγότερες ρυτίδες και λεπτές γραμμές λόγω της φυσικής λίπανσης της. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να εμφανίσει ακμή ή ανωμαλίες στην υφή της.

Μεικτή επιδερμίδα: Η μεικτή επιδερμίδα είναι επίσης ευνοημένη. Περιλαμβάνει στοιχεία τόσο από την λιπαρή όσο και από την ξηρή. Βασικά χαρακτηριστικά της είναι τα μαύρα στίγματα, η γυαλάδα σε ορισμένες περιοχές του προσώπου και η ξηρότητα σε άλλες. Γι’ αυτό και απαιτεί εξειδικευμένη φροντίδα.

Greta Hofman, Pexels

Μια “περίπλοκη” διαδικασία γήρανσης

Η λιπαρή επιδερμίδα δεν είναι απαραίτητο ότι θα γεράσει καλύτερα από άλλους τύπους. Απλά είναι λίγο πιο “περίπλοκη” η διαδικασία της γήρανσης. Μια τέτοια επιδερμίδα, περιέχει αδένες υψηλότερης συγκέντρωσης που παράγουν σμήγμα. Το σμήγμα ως “φυσική” ενυδατική κρέμα κρατάει το δέρμα προστατευμένο και βοηθάει τις ουλές να επουλωθούν καλύτερα και γρηγορότερα. Κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν μεγαλώνεις καθώς το δέρμα χάνει την ικανότητα του να διατηρεί την υγρασία. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι η υψηλή συγκέντρωση λιπαρών οξέων στο σμήγμα προσφέρει προστατευτικά αποτελέσματα στην βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Μπορεί να ακούγεται ο ιδανικός τύπος στην γήρανση αλλά μια λιπαρή επιδερμίδα τείνει να έχει μεγαλύτερους πόρους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακμή και να δημιουργηθούν ουλές κάτι που μπορεί να δείχνει γερασμένη μια όψη. Επίσης, μπορεί ναι μεν να εμφανίσει λιγότερες ρυτίδες οι οποίες όμως μπορεί να είναι βαθιές σε ορισμένες περιοχές. Όπως ανάμεσα στα φρύδια. Ανεξάρτητα από τον τύπο της επιδερμίδας σου, η φροντίδα της στην μάχη με τον χρόνο θα πρέπει να αποτελείται από κάποιες σταθερές συνήθειες. Διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μακριά απ’ το κάπνισμα και το αλκοόλ, ισορροπημένη διατροφή με θρεπτικά γεύματα, τακτική άσκηση και συστηματική φροντίδα με τα κατάλληλα προϊόντα. Και μη ξεχνάς το πιο βασικό: Η υγιής γήρανση της επιδερμίδας σου είναι κάτι που δεν χρειάζεται να αρνηθείς, αλλά κάτι για το οποίο θα πρέπει να είσαι περήφανη.


Κεντρική φωτογραφία, imustbedead / Pexels.

Kείμενο της Spa Manager Μαρίας Χούντα.

@maria_chouda

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here