Πολυγλουταμικό οξύ: Νέα “βόμβα” ενυδάτωσης

Το φλερτ με το υαλουρονικό, αποκτά αντίπαλο! Το προϊόν ομορφιάς του μέλλοντος σου, σίγουρα θα περιέχει πολυγλουταμικό οξύ. Ανακάλυψε το νέο συστατικό ομορφιάς που καταφθάνει για να σου χαρίσει βαθιά ενυδάτωση.

Καθημερινά παλεύεις μα διατηρήσεις μια ομορφη, υγιή και λαμπερή επιδερμίδα. Είναι μια γλυκιά καθημερινή «μάχη», που δίνεις με τον ίδιο σου τον εαυτό για να βλέπεις μια όμορφη εικόνα στον καθρέφτη σου και για να νιώθεις ακόμα πιο όμορφη μέσα και έξω. Πρωταρχικό ρόλο, λοιπόν, στη ζωή σου παίζει η skincare routine. Όπως όλες, έτσι κι εσύ, σίγουρα θα έχεις φτιάξει μια ρουτίνα ομορφιάς στα μέτρα σου και σύμφωνα με τις ανάγκες σου, η οποία πιθανότατα αποτελείται από κρέμα προσώπου, ματιών, serum και άλλα προϊόντα. Και εκεί που έχεις βρει τα… πατήματά σου ξαφνικά ξεπετάγονται μπροστά σου νέα συστατικά, τα οποία σε βάζουν στον πειρασμό να δοκιμάσεις.

Δεν είναι μόνο το υαλουρονικό οξύ «υπεύθυνο» για την ενυδάτωση της επιδερμίδας σου όπως ήξερες μέχρι τωρα. Καθώς το υαλουρονικό οξύ άρχισε να γίνεται πλέον mainstream ενεργό συστατικό, ένας νέος ήρωας ενυδάτωσης ξεκίνησε να βγαίνει στο προσκήνιο. Ένα νέο super συστατικό ήρθε για να πάρει την πρωτιά στην ενυδάτωση. Ο λόγος για το πολυγλουταμικό οξύ το οποίο κάνει ολοένα και περισσότερο αισθητή την παρουσία τους στις λίστες συστατικών των ορών περιποίησης και των ενυδατικών προϊόντων προσώπου.

Τι είναι το πολυγλουταμικό οξύ;

Πρόκειται για ένα αμινοξύ, που δημιουργείται όταν πολλά μόρια γλουταμινικού οξέος συνδέονται μεταξύ τους. Παράγεται από βακτηριακή ζύμωση και απαντάται στο Nattō, σε ένα γιαπωνέζικο τρόφιμο κατασκευασμένο από σόγια, που έχει υποστεί ζύμωση. Πρόκειται για ένα συστατικό, που προσφέρει την απόλυτη ενυδάτωση στο δέρμα.

Αυτά είναι τα οφέλη του πολυγλουταμικού οξέος

  • Για την ακρίβεια, το πολυγλουταμικό οξύ είναι μία «βόμβα» ενυδάτωσης μιας και χαρίζει τέσσερις φορές περισσότερη υγρασία στο δέρμα συγκριτικά με το υαλουρονικό οξύ. Το συγκεκριμένο συστατικό διαφέρει αρκετά με τα υπόλοιπα δημοφιλή οξέα, όπως το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ. Το πολυγλουταμικό (PGA) έχει ως βασικό στόχο την ενυδάτωση και όχι την απολέπιση. Κατά τη χρήση του δημιουργεί υπερ-απορροφητικές υδρογέλες, που διογκώνονται και παγιδεύουν νερό διασφαλίζοντας έτσι την υγρασία στα επίπεδα της επιδερμίδας. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το πολυγλουταμικό οξύ μπορεί να απορροφήσει έως και 5.000 φορές το βάρος του σε νερό με την πάροδο του χρόνου.
  • Βοηθάει στην επούλωση των πληγών. Πριν το πολυγλουταμικό οξύ εισχωρήσει σαν βασικό συστατικό στις κρέμες του προσώπου σου, το χρησιμοποιούσαν στον ιατρικό χώρο, κυρίως για πληγές και εγκαύματα. Πολλές εξελίξεις στην περιποίηση της επιδερμίδας ξεκινούν με τη φροντίδα των τραυμάτων, καθώς χρησιμοποιεί πολλές από τις ίδιες ιδιότητες με την περιποίηση του δέρματος. « Όταν θεραπεύεις πληγές πρέπει να προσφέρεις μεγάλη ενυδάτωση και υγρασία, έτσι έχει νόημα μόνο ότι ξεκινά με αυτό» όπως λένε ειδικοί γιατροί.
  • Στην αντιγήρανση. Δεδομένου ότι η ενυδάτωση συμβάλλει στη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος, το πολυγλουταμικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ρυτίδων. Σκέψου μια σταφίδα εναντίον ενός σταφυλιού: Φαίνονται πολύ διαφορετικά, αλλά η μόνη διαφορά είναι η ενυδάτωση. “Μια σταφίδα έχει συρρικνωθεί και έχει αυτές τις ρυτίδες, αλλά αν προσθέσεις απλώς νερό και υγρασία σε αυτό, γεμίζει. Αυτός είναι ένας τρόπος σκέψης για το τι μπορεί να κάνει το πολυγλουταμικό οξύ.” Υπάρχουν επίσης μερικές αναφορές ότι το πολυγλουταμικό οξύ έχει αντι-ριζική δράση που μπορεί να βοηθήσει στην αντιγήρανση, αλλά αυτό βρίσκεται ακόμα σε ερευνιτικό σταδιο.

Ποια είναι η διαφορά του με το υαλουρονικό οξύ;

Σε αντίθεση με το υαλουρονικό, το πολυγλουταμικό οξύ δεν υπάρχει φυσικά στην επιδερμίδα μας. Ωστόσο, οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να συγκρατήσει δέκα φορές περισσότερο νερό στο δέρμα σε σύγκριση με το υαλουρονικό. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική χρήση του πολυγλουταμικού οξέος μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να παράξει περισσότερο υαλουρονικό οξύ. Αυτό που κάνει είναι να σχηματίζει ένα προστατευτικό προφίλ στο δέρμα εμποδίζοντάς το να προχωρήσει στην εξάτμιση του νερού. Όμως όταν υαλουρονικό και πολυγλουταμικό χρησιμοποιούνται συνδυαστικά στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς, αποτελούν την απόλυτη συνταγή για ενυδατωμένο δέρμα.

Σε ποιους τύπους επιδερμίδας απευθύνεται;

Κι αν αναρωτιέσαι για ποιους τύπους επιδερμίδας ενδείκνυται το συγκεκριμένο οξύ, η απάντηση θα σε χαροποιήσει: για όλους. Το πολυγλουταμικό οξύ είναι ιδανικό για κάθε επιδερμίδα.

Για παράδειγμα, εάν βρίσκεσαι σε ξηρό περιβάλλον ή έχεις ξηρό δέρμα, πιθανότατα θα πρέπει να το εφαρμόζεις αρκετά συχνά και ίσως σε μεγαλύτερη ποσότητα. Αν ζεις σε υγρό περιβάλλον ή έχεις λιπαρό δέρμα, ίσως να μην χρειάζεται να το εφαρμόζεις τόσο συχνά. Αλλά σε γενικές γραμμές ενισχύει την ενυδάτωση που απαιτείται για όλους τους τύπους δέρματος και σε όλα τα περιβάλλοντα.

Η καλύτερη εφαρμογή πολυγλουταμινικού οξέος

Το πολυγλουταμικό οξύ βρίσκεται συνήθως στους ορούς , αλλά μπορείς να το βρεις σε όλα, από κρέμες ματιών έως “υφασμάτινες” μάσκες. Προς το παρόν δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, αλλά σύντομα ετοιμάσου να ακούσεις πολλά για το συγκεκριμένο συστατικό. Για καλύτερα οφέλη, αναζήτησε ήδη το πολυγλουταμικό οξύ στη λίστα συστατικών προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας που αφήνονται να αποροφηθούν από το δέρμα αντί να ξεπλυθούν, όπως ορούς και ενυδατικές κρέμες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις την υψηλότερη συγκέντρωση πολυγλουταμινικού οξέος και τα περισσότερα οφέλη.

Κεντρική φωτογραφία, Shiny Diamond / Pexels.

Κείμενο της Spa Manager Μαρίας Χούντα, mariachouda@outlook.com.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here