“Rewild Our Earth”: Αποκατάσταση της άγριας φύσης από την YSL Beauty

Για να τιμήσει την World Rewilding Day, ο οίκος YSL Beauty μοιράζεται τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο του Rewild Our Earth. Eνός σημαντικού παγκόσμιου περιβαλλοντικού προγράμματος για την προστασία και την αποκατάσταση της άγριας φύσης, σε συνεργασία με τη διεθνή ΜΚΟ Re:wild.

Το Rewild Our Earth αποσκοπεί στην προστασία και στην αποκατάσταση 1.000.000 στρεμμάτων έως το 2030. Μιας έκτασης που είναι σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη από το Παρίσι. Αλλά και στην διασφάλιση της βιοποικιλότητας σε περιοχές προτεραιότητας που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή.

Αυτή η φιλόδοξη μακροπρόθεσμη πρωτοβουλία, που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2022, συνεχίζει να επεκτείνεται γεωγραφικά, με συνεχείς δράσεις στις περιοχές προτεραιότητας (Μαρόκο, Μαδαγασκάρη, Αϊτή και Ινδονησία). Kαθώς και με μια νέα εθνική πρωτοβουλία για τα λιβαδικά οικοσυστήματα της περιοχής South Okanagan στον Καναδά.    

Εladio Fernandez, Αϊτή

Προστασία & αποκατάσταση των πλέον απειλούμενων περιοχών της φύσης

Η αποκατάσταση της άγριας φύσης είναι η διαδικασία προστασίας και επαναφοράς του περιβάλλοντος στη φυσική του κατάσταση. Mε άλλα λόγια αφήνουμε την ίδια τη φύση να φροντίσει τον εαυτό της. Το Rewild our earth, αποσκοπεί στην προστασία και στην αποκατάσταση 1.000.000 στρεμμάτων έως το 2030. Πρόκειται για μια έκταση που είναι σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη από το Παρίσι. Ταυτόχρονα αποσκοπεί στην διασφάλιση της βιοποικιλότητας σε περιοχές προτεραιότητας που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή. Από αυτές λαμβάνονται τα συστατικά του οίκου YSL Beauty.

Εμπνευσμένο από τον μακροχρόνιο ρόλο του οίκου στην κοιλάδα Ourika και στην Οροσειρά του Άτλαντα στο Μαρόκο μέσω της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας των Κήπων της Κοινότητας Ourika, το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στη νέα πλατφόρμα βιωσιμότητας “Change the Rules, Change the Future” του οίκου.

Οι κήποι Ourika της YSL Beauty

4 επιτυχημένα παγκόσμια προγράμματα

Στη διάρκεια του προηγούμενου έτους υλοποιήθηκαν επιτυχώς τέσσερα παγκόσμια προγράμματα Rewild Our Earth. Τα αποτελέσματα έδειξαν μετρήσιμη πρόοδο σε ό,τι αφορά τον μετασχηματισμό της βιοποικιλότητας. Το 2022, προστατεύτηκαν και αποκαταστάθηκαν συνολικά 160.840 στρέμματα γης και υδάτων, ενώ φυτεύτηκαν 134.000 δέντρα. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν τα διαφορετικά επίπεδα δραστηριότητας και προόδου σε συνάρτηση με διάφορους παράγοντες σε κάθε περιοχή. 

“Τον Απρίλιο του 2022, ο οίκος YSL Beauty ανακοίνωσε την αποστολή μας για την προστασία και την αποκατάσταση των πλέον απειλούμενων περιοχών της φύσης με το πρόγραμμα Rewild Our Earth. Σήμερα, με την ευκαιρία της World Rewilding Day, επιβεβαιώνουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας σε αυτή την πρωτοβουλία. Μοιραζόμαστε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της δουλειάς μας. Είναι ένα μικρό πρώτο βήμα προς την υλοποίηση της φιλοδοξίας μας να συμμετέχουμε στην αποκατάσταση της φύσης και την επίτευξη μακροχρόνιου θετικού αντίκτυπου” δήλωσε η Caroline Negre, International Scientific and Sustainability Director του οίκου YSL Beauty.

Μαρόκο

Πρώτη περιοχή προτεραιότητας το Μαρόκο όπου ο μετασχηματισμός έχει ως στόχο την αποκατάσταση της άγριας φύσης. Συμβάλλει στην αναστροφή των επιπτώσεων της ερημοποίησης 10.000 στρεμμάτων γης, ενδυναμώνοντας τις τοπικές κοινότητες . Το 2022 φυτεύτηκαν 50.000 δέντρα στην Οροσειρά του Άτλαντα. Προστατεύθηκαν και αποκαταστάθηκαν 3.800 στρέμματα στην Οροσειρά του Άτλαντα και στην Κοιλάδα Ourika από το 2017. Με τη βοήθεια των τοπικών κοινοτήτων, φυτεύτηκαν μεταξύ άλλων χαρουπιές, ελιές, ροδιές, συκιές, ροδακινιές, καρυδιές και αμυγδαλιές.

Μαδαγασκάρη

Εδώ ο οίκος συμβάλλει στην αποκατάσταση της βιοποικιλότητας ενός κατακερματισμένου δάσους με τη φύτευση περισσότερων από 400.000 δέντρων . Συγκεκριμένα, το 2022 φυτεύτηκαν 24.000 δέντρα.  Δημιουργήθηκαν και συντηρούνται οκτώ φυτώρια δέντρων από μέλη των τοπικών κοινοτήτων. Έχουν αναπτυχθεί πάνω από 73.000 φυτάρια 33 ενδημικών ειδών. Φυτεύτηκαν δέντρα σε μια έκταση 240 στρεμμάτων, ανάμεσα σε κομμάτια φυσικού δάσους. Αυτό οδήγησε στο να αυξηθεί η ποικιλομορφία των δέντρων. Να βελτιωθεί η ποιότητα του εδάφους και να επεκταθεί ο βιότοπος πολλών απειλούμενων ειδών.

Αϊτή

Αϊτή

Στην Αϊτή, ο οίκος συμβάλλει στην αναστροφή της απώλειας των φυσικών δασών. Έχει απομείνει λιγότερο από 1% των δασών που υπήρχαν κάποτε. Το 2022 λοιπόν φυτεύτηκαν 60.000 ενδημικά δέντρα και φοινικόδεντρα. Προτεραιότητα του προγράμματος ήταν να βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες να αποκαταστήσουν τις πλαγιές που είχαν υποστεί σοβαρή αλλοίωση. Αναδασώθηκαν 400 στρέμματα στο Morne Grand Bois, ένα κέντρο βιοποικιλότητας με δεκάδες απειλούμενα και ενδημικά ζώα και φυτά. Το 2022, φυτεύτηκαν συνολικά 24 ενδημικά είδη, συμπεριλαμβανομένου του άκρως απειλούμενου είδους Μανόλιας Ekmanii. 

Αϊτή

Ινδονησία

Η διατήρηση μιας λίμνης στην Ινδονησία και πάνω από 350 ειδών στο Sulawesi, ένα σημαντικό κέντρο βιοποικιλότητας είναι το βασικό έργο του οίκου YSL Beauty. Έτσι, το 2022 προστατεύτηκαν και προετοιμάστηκαν για αποκατάσταση 164,10 στρέμματα υδάτινων επιφανειών. Ξεκίνησε ο προγραμματισμός σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, ώστε να αποκατασταθεί η λίμνη Matano (γνωστή ως “Γκαλαπάγκος του γλυκού νερού”) έκτασης 160.410 στρεμμάτων, μέσω του ελέγχου των χωροκατακτητικών ειδών ψαριών. Αυτό θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των απειλούμενων ειδών του γλυκού νερού που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη. 

Οικοσύστημα στην Αϊτή

Λιβαδικά οικοσυστήματα στην περιοχή South Okanagan στον Καναδά

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο οίκος YSL Beauty ενίσχυσε τη δέσμευσή του προς τους ανθρώπους και τον πλανήτη, λανσάροντας το Rewild Our Earth στον Καναδά. Το πρόγραμμα θα εστιάσει στην προστασία μια περιοχής προτεραιότητας για τη βιοποικιλότητα, ώστε να αποτρέψει την υποβάθμιση 650 στρεμμάτων λιβαδικών οικοσυστημάτων στην περιοχή South Okanagan της Βρετανικής Κολομβίας. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε συνδυασμό με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα, COP 15, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά από τις 7 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2022. Αυτή η εκδήλωση οδήγησε σε μια συμφωνία-ορόσημο για τη βιοποικιλότητα, γνωστή ως 30×30. Σχεδιάστηκε ως οδηγός αναφορικά με τις παγκόσμιες πρωτοβουλίες για τη φύση με στόχο τη διατήρηση του 30% της γης και των ωκεανών έως το 2030.


Φωτογραφίες YSL Beauty.

Επιμέλεια κειμένου, Αναστασία Βαποράκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here