Ο ιερός μυθολογικός κήπος του Αριστείδη Λάππα στην γκαλερί The Breeder

Αριστείδης Λάππας, Η Πασιφάη γεννά το Μινόταυρο, 2022, λάδι σε καμβά, 200 x 270 cm. Copyright Αριστείδης Λάππας. Παραχώρηση The Breeder.

Ο Αριστείδης Λάππας, έχει δημιουργήσει έναν Ιερό Κήπο με πρωταγωνιστή τον Μινώταυρο για τη νέα του ατομική έκθεση με τίτλο “Seven Days in New Crete” που θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί The Breeder. Ο καλλιτέχνης, σπούδασε στο University of West England, Bristol, Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής με την Academia De Belle Art, Bologna στην Iταλία. Αναφορά και έμπνευση για την τρέχουσα έκθεση του Αριστείδη Λάππα στην γκαλερί The Breeder, είναι το ουτοπικό στοχαστικό μυθιστόρημα φαντασίας του Άγγλου ποιητή, μυθιστοριογράφου και μεταφραστή Robert Graves. Aκόμη και σήμερα η ελληνική μυθολογία συνεχίζει να εμπνέει δημιουργικά.

The Gift of Shamhat, 2023, λάδι σε καμβά, 210 x 205 cm. Copyright, Αριστείδης Λάππας. Παραχώρηση, The Breeder.

Η λογοτεχνία ως μέσο εξερεύνησης

Το βιβλίο δίνει τον τίτλο του “Seven Days in New Crete” στην έκθεση. Εξερευνά τον τρόπο που μυθολογικά πλάσματα και προσωπικές μυθολογίες συμπλέκονται στην αφήγηση και επεκτείνονται από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον. Στο ισόγειο της γκαλερί, παρουσιάζεται μια σειρά από πίνακες μεγάλου μεγέθους στους οποίους ο Λάππας ξανασυναντά μυθολογικές φιγούρες που έχουν εμφανιστεί στο έργο του και στο παρελθόν.

Mε τον ίδιο τρόπο που ο Graves χρησιμοποιεί την λογοτεχνία ως ένα μέσο για να εξερευνήσει τρόπους ώστε να τοποθετήσει τον εαυτό του βιωματικά στα πιο κριτικά του γραπτά, ο Λάππας, ζωγραφίζοντάς αυτούς τους προβληματισμούς, διερωτάται ποιά είναι η σχέση του με τον ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία και τις έννοιες του “ανήκειν”.

Ο ιερός μυθολογικός κήπος του Αριστείδη Λάππα στην γκαλερί The Breeder
Αριστείδης Λάππας
Aριστείδης Λάππας, Photo: Matthew Throne.

Ο Μινώταυρος, το  Γκιλγκαμές και τα κενά της αφήγησης

H έκθεση συνεχίζεται στον πιο ιδιωτικό χώρο της γκαλερί, το “The Breeder Feeder”. Εκεί η αφήγηση μετακινείται ανατολικότερα, πιο πίσω στο χρόνο, πιο βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή και στα ερωτήματα του πολιτισμού. Εκεί που το έπος του Γκιλγκαμές, μια από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες ποιητικές παραδόσεις της Μεσοποταμίας, δίνει έναν από τους πιο θρυλικούς ήρωες. Ο λόγος για τον Enkidu, που έχει δώσει το όνομά του στο ποίημα αλλά και έναν πολύ σημαντικό δευτερεύοντα χαρακτήρα. Όπως ο Μινώταυρος έτσι και ο Enkidu, αποπνέει μια ζωική ενέργεια που απαιτεί εξημέρωση.

Η ιέρεια και πόρνη Shamhat, αναλαμβάνει να τον δαμάσει. Μέσα από αυτή την αλχημική διαδικασία, μετά από επτά μέρες και επτά νύχτες έρωτα, ο Enkidu αποσχίζεται από την ζωώδη φύση του. Γίνεται εξολοκλήρου άνθρωπος. Αλλά, όπως πολλά αρχαία κείμενα που σώζονται μόνο αποσπασματικά, έτσι και στο έπος του Γκιλγκαμές, δεν είναι γνωστό τι συνέβη εκείνες τις επτά ημέρες και νύχτες.

Ο Λάππας εικονοποιεί το κενό που άφησε η ιστορία και συμπληρώνει με την φαντασία του αυτή τη συσχέτιση. Αυτή τη μαθητεία, το ιερό αλχημικό ταξίδι του Enkidu από θηρίο σε ηρωική φιγούρα, αντάξια του Γκιλγκαμές.

Έργα του Αριστείδη Λάππα.

Ιδιωτικές μυθολογίες

Στον ιδιωτικό χώρο του Breeder Feeder, μια σειρά ερωτικών σκηνών περιβάλλει τον θεατή. Δημιουργώντας μια κυκλική αφήγηση που θυμίζει τον ίδιο τον κύκλο ζωής και θανάτου. Για τον οποίο μιλά συχνά η επική μυθολογία. Εδώ, ο κύκλος ολοκληρώνεται καθώς ο θεατής οδηγείται ξανά στον Ιερό Κήπο στο ισόγειο. Και ο ίδιος ο Λάππας βρίσκεται σε αυτό το ταξίδι αναζήτησης του εαυτού. Μια αναζήτηση που εξωτερικεύει επιστρατεύοντας τη φόρμα, το χρώμα και το φως.

Για τον Αριστείδη Λάππα “Η μυθολογία είναι ένας αρχέγονος τρόπος μεταφοράς πληροφοριών. Ένας τρόπος ο οποίος μπορεί να χωρέσει μέσα του περισσότερες μορφές γνώσης από ότι ένα ακαδημαικό σύγγραμμα. Περιέχει συναισθήματα και στοιχεία με τα οποία μπορούμε να ταυτιστούμε σε ένα πρωτόγονο βαθμό, που φτάνει το υποσυνείδητο μας με αξίες οι οποίες μιλάνε για το human condition με άμεσο τρόπο”.


Η έκθεση “Seven Days in New Crete” του Αριστείδη Λάππα στην γκαλερί The Breeder θα διαρκέσει από 15.09.2023 έως 14.10.2023.


Κείμενο, Μίνα Καραγιάννη Μουσειολόγος – Επιμελήτρια /@museum.ephemera

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here