Πόσο ‘not okay’ είναι οι Ιnfluencers

H ζωή ενός/μιας influencer μοιάζει ιδανική για πολλούς. Συνεχής προσοχή σε παγκόσμιο επίπεδο, δώρα από διάφορες επωνυμίες, events και τριβή με άτομα της βιομηχανίας μόδας και θεάματος είναι μερικά από τα προνόμια της πολυτελούς και φαινομενικά εύκολης ζωής των “πολυαγαπημένων” σταρ των social media. H νέα ταινία της συνδρομητικής πλατφόρμας Hulu με τίτλο ‘Not Okay’ ήρθε για να μας δείξει το αντίθετο. Τουλάχιστον ήρθε για να μας βάλει σε σκέψεις.

Το Not Okay είναι μια αμερικανική σατιρική μαύρη κωμωδία του 2022, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Quinn Shephard. Πρωταγωνιστεί η Zoey Deutch ως μια νεαρή γυναίκα που θέλει απεγνωσμένα να γίνει διάσημη και αγαπημένη στο Διαδίκτυο.

Μια πλαστή πραγματικότητα

Η Danni Sanders είναι μια επίδοξη συγγραφέας που εργάζεται ως συντάκτρια φωτογραφιών για ένα διαδικτυακό περιοδικό. Η Danni λέει ψέματα ότι θα παρευρεθεί σε ένα συγγραφικό εργαστήριο στο Παρίσι για να εντυπωσιάσει τον συνάδελφό της και influencer Colin. Περνά την επόμενη εβδομάδα δημοσιεύοντας επεξεργασμένες φωτογραφίες της στο Παρίσι. Λίγες μέρες αργότερα, η Ντάνι δημοσιεύει μια επεξεργασμένη φωτογραφία της στην Αψίδα του Θριάμβου μόλις λίγα λεπτά πριν από μια τρομοκρατική επίθεση στο ορόσημο.

Η πρωταγωνίστρια επιστρέφει στην Νέα Υόρκη όπου και συνεχίζει να μιλά και να συμπεριφέρεται ως ένα πραγματικό θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Οι ακόλουθοι της στο Instagram πληθαίνουν. Και επιτέλους η ανασφαλής Danny αποκτά την φήμη και συμπόνια που τόσο αποζητούσε. Μέσα από τον οίκτο και την συμπόνια του κόσμου η Danny υιοθέτησε την περσόνα της ακτιβίστριας κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων και βίας. Και έτσι αρχισε να γίνεται μια πραγματική.. influencer.

“Ο τρόπος σκέψης της Danny είναι άστοχος” λέει η Zoey Deutch  μιλώντας για την ηρωίδα του “Not Okay”. “Πιστεύω πως παίρνει πολλές κακές αποφάσεις και νομίζω ότι είναι πραγματικό προϊόν του περιβάλλοντός της. Βέβαια αυτή είναι ο καπνός, όχι η φωτιά. Νομίζω ότι το κομμάτι της που την κάνει, απαράδεκτη στα μάτια των άλλων, είναι ότι της λείπει η αυτογνωσία. Δεν είναι πραγματικά κοινωνιοπαθής. Απλώς είναι εντελώς προνομιούχος, κακομαθημένη και δεν έχει καμία αυτογνωσία”.

Persona non grata

Αυτό που κάνει το επάγγελμα ενός influencer να μοιάζει ιδανικό στην κοινωνία που ζούμε είναι η εικόνα της ζωής που προβάλλει. Μια εικόνα που κατά πάσα πιθανότητα βασίζεται σε ένα ψέμα. Μπορεί να μην είναι κάτι το τόσο τραγικό όπως αυτό της Danny. Και αυτό το ψέμα μπορεί να μην αναφέρεται απαραίτητα στην εξωτερική εμφάνιση ή στα designer ρούχα. Το μεγαλύτερο ψέμα που προβάλλεται μέσα από τους λογαριασμούς των influencer είναι η persona που δημιουργούν. Και είναι αυτή η persona που εν τέλει χάνει την αίγλη της μετά από ένα μεγάλο σκάνδαλο ή μετά από μια λάθος κίνηση.

Δείτε την ταινία ‘Not Okay’ στην πλατφόρμα της Hulu.
Κείμενο, Εύα Συμεωνίδου,/@respeccte

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here