The World is on Fire / Ο κόσμος καίγεται κι εμείς αγοράζουμε παπούτσια

Μανιφέστο που προσδοκά να λειτουργήσει σαν οδικός χάρτης προς μια πιο υγιή σχέση με τη μόδα, το The World Is On Fire But We’re Still Buying Shoes του Alec Leach είναι ένα βιβλίο γεμάτο αλήθειες για τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Είναι ένα βιβλίο που βάζει τα πράγματα στη θέση τους και αξίζει να διαβαστεί.

Ενδιαφέρον από την αρχή έως το τέλος, το The World Is On Fire πραγματεύεται την εμμονή μας με τα ψώνια και ξεσκεπάζει τα κόλπα που παίζει η μόδα για να καλύψει τον αντίκτυπό της στον πλανήτη. Μέσα από τις 140 σελίδες της μικροσκοπικής έκδοσης με την εντυπωσιακή χρήση γραμματοσειρών, ο Alec περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους η μόδα έχει χτίσει τα θεμέλια της πάνω στη πλαστή αισιοδοξία και στο αφήγημα της καινοτομίας. Μελετά τους λόγους που μας κάνουν να θέλουμε να αγοράζουμε ρούχα ακόμα και όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι επιβαρύνουμε τον πλανήτη.

O Alec Leach και @future_dust

Δημοσιογράφος μόδας και πρώην fashion editor του δημοφιλούς γερμανικού streetwear περιοδικού Highsnobiety, ο Alec Leach είναι σύμβουλος, συγγραφέας και συντάκτης στον χώρο της βιώσιμης μόδας. Επιπλέον δημιουργεί περιεχόμενο για το @future__dust, έναν χώρο στο Instagram για την υπεύθυνη μόδα. Εκεί ο Leach χρησιμοποιεί έντονες γραμματοσειρές και infographics για να απαντήσει στο σύνηθες ερώτημα: «γιατί ψωνίζουμε τόσο πολύ;».

«Ως κάποιος που έχει περάσει την επαγγελματική του καριέρα λέγοντας στους ανθρώπους να αγοράζουν πράγματα, σκέφτηκα ότι θα μπορούσα πιθανώς να έχω μια πολύ καλή απάντηση στο γιατί οι συνήθειες μας στα ψώνια έχουν ξεφύγει τόσο πολύ» εξηγεί ο ίδιος σε συνέντευξή του. Και αυτό έκανε.

Alec Leach

«The World Is On Fire But We’re Still Buying Shoes»

Ο Leach είναι άτομο του χώρου και να μπορεί καταλαβαίνει την ομορφιά της μόδας. Το βιβλίο αρχίζει με ένα προσωπικό ανέκδοτο για την αγάπη του για το Our Legacy,  μια ανεξάρτητη μάρκα μόδας με έδρα τη Στοκχόλμη. Στη συνέχεια αναλύει με λεπτομέρεια στο πώς η ετικέτα “Made In” ,που συναντάμε στα ρούχα και αφορά τον τόπο κατασκευής τους, είναι συνήθως ένα απόλυτο ψέμα.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα ταξίδι στο πώς λειτουργεί ο καταναλωτισμός, ενώ αναφέρεται στο sneaker hype, greenwashing και στο πώς να είμαστε συνειδητοποιημένοι στις αγορές μας.

Ο Alec Leach στο The World Is On Fire μιλά για καταναλωτικές συνήθειες. Συνεχίζει να επιστρέφει στην ιδέα ότι η λύση δεν είναι να ψωνίζουμε  από δεύτερο χέρι ή να χρειαζόμαστε άλλη μια “βιώσιμη” συλλογή, αλλά ότι εμείς ως καταναλωτές πρέπει να αλλάξουμε τη σχέση μας με τις αγορές μας.

Η παγίδα του καταναλωτισμού

«Μπορείτε πραγματικά να παγιδευτείτε εύκολα σε έναν κύκλο διαρκούς δυσαρέσκειας με αυτά που αγοράζετε επειδή απλώς ακούτε τι πιστεύουν οι άλλοι ότι πρέπει να φοράτε. Είναι καλό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να κάνετε στον εαυτό σας μερικές βαθύτερες ερωτήσεις σχετικά με το τι πραγματικά θέλετε και τι πραγματικά χρειάζεστε από τα ρούχα σας.», αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Σε ποιους απευθύνεται το The World Is On Fire; Κατά κάποιο τρόπο, απευθύνεται σε όλους. «Για να είμαι ειλικρινής αυτό το βιβλίο, το έγραψα για τον εαυτό μου. Αλλά πιστεύω ότι αφορά τα παιδιά που βρίσκονται στην ουρά έξω από το Supreme, αυτούς που παρακολουθούν τις νέες τάσεις στο TikTok και όσους έχουν εργαστεί στη μόδα όλη τους τη ζωή».

Αν κάτι κατάφερα να καταλάβω από τα λόγια του Leach είναι ότι μπορώ να είμαι ο εαυτός μου μέσα από τα ρούχα μου. Να αγοράζω τόσα όσο χρειάζομαι και να μην ακολουθώ ότι ο κόσμος μου λέει ότι είναι στιλάτο η cool. Αυτό δεν βοηθά κανένα. Γιατί η μόδα δεν είναι ανταγωνισμός. Είναι εργαλείο για έκφραση, τόλμη και πειραματισμό.

Το The World Is On Fire But We Are Still Buying Shoes κοστίζει 14.00€ και είναι διαθέσιμο online στο site του Alec Leach.

Φωτογραφίες @alec_leach / @future_dust

Κείμενο Εύα Συμεωνίδου,@respeccte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here