“Ένδυμα Ψυχής”: Βαγγέλης Κύρης και Anatoli Georgiev

Η Εστερ Μαστρογιάννη, φωτογραφήθηκε από τον Βαγγέλη Κύρη φορώντας με την παραδοσιακή φορεσιά της κυρά Φροσύνης. Η ενδυμασία προέρχεται από το ενδυματολογικό τμήμα της Λαογραφικής Συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και περιλαμβάνεται στην έκθεση "Ένδυμα Ψυχής".

128 από τις πλέον αντιπροσωπευτικές παραδοσιακές ενδυμασίες της Λαογραφικής Συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ξαναγράφουν ιστορία. Επανέρχονται στο προσκήνιο αποτυπωμένες για πρώτη φορά εικαστικά, μέσα από την εμβληματική συνεργασία του καταξιωμένου φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του εκφραστή της κεντητικής τέχνης Anatoli Georgiev. Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών και του ΕΙΜ έχει τίτλο “Ένδυμα Ψυχής” και εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος για τη 200ετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο καλλιτέχνης Anatoli Georgiev με την παραδοσιακή ενδυμασία του Βάσσου Μαυροβουνιώτη.
Λεπτομέρεια από κεντημένη φωτογραφία φορεσιάς από τα Γιάννενα.

Δύο αιώνες ενδυματολογικής κληρονομιάς

Ξεπερνώντας τις πολλαπλές αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος, ο Βαγγέλης Κύρης και ο Anatoli Georgiev, συνεργάστηκαν στενά με το ΕΙΜ για περισσότερο από δύο χρόνια.

Φορεσιές ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας που καταγράφουν την ταυτότητα της ενδυματολογικής μας κληρονομιάς από τον 18ο μέχρι και τον 19ο αιώνα, βγήκαν για πρώτη φορά στο φως μετά από δεκαετίες. Τα σπάνια εκθέματα του μουσείου (που μεταξύ άλλων φιλοξενεί ενδυμασίες ιστορικών προσώπων και αγωνιστών όπως οι Δημήτριος Γουδής, Γενναίος Κολοκοτρώνης, Βάσσος Μαυροβουνιώτης, Δημήτριος Μαυρομιχάλης, πολιτικών όπως ο Ιωάννης Γεννάδιος και ο βασιλιάς Όθωνας και κυριών της εποχής όπως οι Κυριακούλα Κριεζή, Κονδύλω Μιαούλη, Κυρά Φροσύνη, Φωτεινή Γενναίου Κολοκοτρώνη, Φωτεινή Μαυρομιχάλη, Ρόζα Μπότσαρη) βρήκαν για λίγο νέα ζωή. Οι ιστορικής αξίας ενδυμασίες φορέθηκαν για πρώτη φορά εδώ και δύο αιώνες. Και ζωντάνεψαν ξανά για να αποτυπωθούν από τον “μαγικό” φακό του Βαγγέλη Κύρη. Στη συνέχεια οι λήψεις εκτυπώθηκαν σε ύφασμα. Και με τη νέα τους μορφή αποτέλεσαν την βάση για τα εξαιρετικά κεντήματα του Anatoli Georgiev.

Λεπτομέρεια από το κέντημα της φωτογραφίας που αποτυπώνει την παραδοσιακή φορεσιά του Ι. Μακρυγιάννη.

” Ένδυμα Ψυχής ” Μια έκδοση-ύμνος στην παραδοσιακή φορεσιά

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο καλλιτεχνών, πήρε τον τίτλο “Ένδυμα Ψυχής”. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό όγκο δουλειάς που λειτουργεί σαν φόρος τιμής στο ελληνικό παραδοσιακό ένδυμα. Για μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τον πλούτο και την πολυμορφία της ενδυματολογικής μας κληρονομιάς. Η παρουσίαση των έργων θα είχε κάνει πρεμιέρα από την περασμένη άνοιξη στο κτήριο του ΕΙΜ στην Παλαιά Βουλή της Αθήνας. Όμως η έκθεση αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας. Για την ώρα, αναμένεται η κυκλοφορία της πολυτελούς έκδοσης “Ένδυμα Ψυχής” που θα είναι έτοιμη μέσα στον επόμενο μήνα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της ΙΕΕΕ που υλοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

Ο Ίων Μαζαράκης-Αινιάν, με φορεσιά του 19ου αιώνα, Άργος 

Ύδρα, Καλαμάτα, Λευκωσία, Αθήνα

Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, στις αρχές του καλοκαιριού η έκθεση, αναμένεται να φιλοξενηθεί στην Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, στην Ύδρα. Στη συνέχεια η θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η έκθεση πρόκειται να ταξιδέψει στην Λευκωσία όπου θα φιλοξενηθεί στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. Η έκθεση “Ένδυμα Ψυχής” αναμένεται να φιλοξενηθεί στο κτήριο του ΕΙΜ στην Παλαιά Βουλή της Αθήνας μέσα στο 2022.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Κύρης.

Μακιγιάζ και χτενίσματα: Βανέσα Κουτσοποδιώτη.

Κείμενο, Λένα Παπαχριστοφίλου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here