240791ek Η γενναία εκκίνηση της Ελένης Καββάδα

Η σχεδιάστρια μόδας Ελένη Καββάδα μας μιλά για την φιλοσοφία του brand 240791ek.

Έχουμε αδυναμία στην αυθεντική δημιουργικότητα και στηρίζουμε την προσήλωση εκείνων που παρά τις δυσμενείς συνθήκες της «νέας κανονικότητας» όχι απλά μένουν εστιασμένοι στο έργο τους αλλά κάνουν την υπέρβαση απογειώνοντας το επίπεδο της δουλειάς τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η 28χρονη σχεδιάστρια Ελένη Καββάδα που δεν δίστασε να λανσάρει το brand 240791ek εν μέσω πανδημίας. Το βιογραφικό της περιλαμβάνει σπουδές σχεδιασμού και κατασκευής ενδυμάτων στο IED του Μιλάνου και στην σχολή POLIMODA της Φλωρεντίας στην Ιταλία. Μετά την αποφοίτηση έκανε την πρακτική της στο τμήμα σχεδιασμού του οίκου Salvatore Ferragamo στη Φλωρεντία.

Stage garment της Ελένης Καββάδα για το brand240791ek.

“Γυρίζοντας στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει η διάθεση παραμονής μου εδώ, για καλή μου τύχη είχα μια συνάντηση με τον σχεδιαστή και πλέον μέντορά μου, Γιώργο Ελευθεριάδη, που κατέληξε σε 6ετή μαθήτευση και συνεργασία.” λέει η Ελένη μιλώντας στο Beauté. “Παράλληλα με την δουλειά μου εκεί, υπήρχαν πάντα και τα δικά μου προσωπικά projects, που είτε είχαν να κάνουν με θεατρικό κοστούμι, είτε με ρούχα για μουσικά lives, με έκαναν να αποκτήσω μια αγάπη για το “stage garment”. Αποχωρώντας από το πόστο μου στον Γιώργο Ελευθεριάδη, μου δίνεται η ευκαιρία για τη σταδιακή εδραίωση του προσωπικού μου brand. Και έτσι γεννάται το 240791ek.”

Η Ελληνοκαναδή τραγουδοποιός Κατερίνα Ντούσκα, με δημιουργία 240791ek. Photo: Κατερίνα Δερμιτζάκη
Κατερίνα Ντούσκα x 240791ek. Photo: Κατερίνα Δερμιτζάκη

Εκκεντρική προσέγγιση και recycled υλικά    

“Πρόκειται για ένα «διπολικό» όπως μου αρέσει να το χαρακτηρίζω, brand.” συνεχίζει η Ελένη. “Το ύφος μοιράζεται ανάμεσα στο ξεκάθαρα δημιουργικό και εκκεντρικό κομμάτι του, το οποίο είναι και ο απόλυτος προσωπικός μου τρόπος έκφρασης, και στο πιο prêt-a-porter κομμάτι, στο οποίο χρησιμοποιώ εξ ολοκλήρου second hand υφάσματα αλλά και preloved κομμάτια τα οποία και μεταμορφώνω. Είναι ένας πολύ δημιουργικός και οικολογικός τρόπος να δώσω καινούρια μορφή και ταυτότητα σε ήδη υπάρχουσες ύλες. Είναι κάτι που με γοητεύει πολύ.”

Neo Couture δημιουργία με ασύμμετρα βολάν, 240791ek.
Neo Couture δημιουργία με χειροποίητα κεντήματα, 240791ek .

“Το πρωτόγνωρο και όλο εκπλήξεις 2020, που βρίσκει το 240791ek έμβρυο, αποτελεί μια εκκίνηση που θα θυμάμαι για πάντα”, τονίζει η σχεδιάστρια. “Οι ατέρμονες αλλαγές και οι δυσκολίες του παρόντος μας, αποτελούν μια τεράστια πηγή έμπνευσης και εκφραστικότητας που αν ήταν όνειρο θα ξυπνούσαν από τις τσιμπιές της πρακτικής δυσμένειας, της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Αλλά είμαι σίγουρη πως η κατάσταση σύντομα θα καταλαγιάσει. Keep walking, keep creating.”

Προσχέδια από τη νέα ανοιξιάτικη συλλογή 240791ek

Η εξέλιξη της φόρμας

Η πεπατημένη, δεν είναι το ζητούμενο για την Ελένη Καββάδα. Απρόσμενες σιλουέτες, χειροποίητες λεπτομέρειες και ευρηματική χρήση πρώτων υλών δίνουν ξεχωριστή ταυτότητα στη δουλειά της. Η φιλοσοφία του 240791ek κατατάσσει επάξια το brand ανάμεσα στις ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες που αντικατοπτρίζουν το πρωτοποριακό πνεύμα της εποχής. Η Ελένη ανήκει σε μια γενιά δημιουργών που κάνει τη διαφορά πηγαίνοντας κόντρα στα δεδομένα. Είναι η γενιά που τολμά, που παίρνει τη κατάσταση στα χέρια της σπάζοντας τους κανόνες. Το μέλλον ανήκει στον πειραματισμό και στους
καινούργιους αισθητικούς ορίζοντες. Ανήκει στην ανακύκλωση των υλικών και στη γενναία εξέλιξη της φόρμας.

Κείμενο, Λένα Παπαχριστοφίλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here