Loewe Pre-Spring 2023: Το εικονοκλαστικό όραμα του Jonathan Anderson

LOEWE prespring 2023 NMIXX περιοδικό BEAUTE
Οι NMIXX με δημιουργίες του Johathan Anderson για τον οίκο LOEWE.

Ο σουρεαλισμός και η τάση της υπέρβασης είναι πρωταγωνιστές για ακόμη μία φορά με όλο ένα και περισσότερους οίκους να χαράσσουν ένα μανιφέστο μόδας. Εκκεντρικότητα, έντονα στοιχεία art fashion και υπερρεαλιστικά σχέδια πρωτοστατούν και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Schiaparelli, Louis Vuitton και Nina Ricci όπως έχουμε ήδη αναφέρει, μαζί με το πολύ φρέσκο brand Τ Label ενσωματώνουν γενναία σουρεαλιστικές αναφορές στις δημιουργίες τους. Πρωτεργάτης στο ανανεωτικό κίνημα της μόδας είναι ο ισπανικός οίκος Loewe υπό τη δημιουργική ματιά του Jonathan Anderson. Εν όψει της πρόσφατης pre-spring 2023 καμπάνιας ο οίκος Loewe εντυπωσιάζει ξανά υπερβαίνοντας κάθε δεδομένο.

Η Chloë Sevigny στην pre-spring 2023 καμπάνια του οίκου Loewe.

Μια καμπάνια βγαλμένη από το μέλλον

Η φρέσκια καμπάνια του οίκου Loewe αποτυπώνεται από το φακό του εμβληματικού φωτογράφου μόδας Juergen Teller μετατρέπεται σε ζωντανή τέχνη . Για τη συγκεκριμένη φωτογράφιση εκτός από μοντέλα, ο Jonathan Anderson μία σειρά από προσωπικότητες. Ανάμεσά τους η αγαπημένη μας ηθοποιός Chloë Sevigny, η σχεδιάστρια θεατρικών κουστουμιών Sandy Powell και η performer Mari Natsuki.

Η σχεδιάστρια θεατρικών κουστουμιών Sandy Powell, στην pre-spring 2023 καμπάνια του οίκου Loewe.

Χιούμορ και θάρρος  ξεπροβάλουν αρμονικά μέσα από τις εικόνες με τη συγκεκριμένη κολεξιόν να εκπροσωπεί τον γενναία παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του οίκου. Σε μία γιορτή μονοχρωμίας οι νέες τσάντες Loewe είναι εμπνευσμένες από τα μοναδικά χρώματα της αρχαίας Κινεζικής κεραμικής τέχνης. Κάτω από την επιμέλεια του στυλίστα του οίκου Loewe Benjamin Bruno, οι ασυνήθιστες γεωμετρίες και οι playful όγκοι στα ρούχα, αποδεικνύουν ότι η ανατροπή μπορεί να είναι κομψή. Πιστός στην σχέση του με την τέχνη ο οίκος Loewe μεταμορφώνει τους χαρακτήρες της pre-spring καμπάνιας σε ζωντανά γλυπτά.

Jonathan Anderson

Το εικονοκλαστικό όραμα του Jonathan Anderson

Η ιδιαίτερη σύνδεση του οίκου Loewe με την τέχνη μετράει αρκετά χρόνια. Όταν όταν το 2013 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση ο εικονοκλαστικός Jonathan Anderson, έφερε μαζί του ένα κύμα σουρεαλισμού που στόχο έχει να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη μόδα. Με το βλέμμα του στραμμένο στην πρωτοπορία, ο 38χρονος Jonathan από την Βόρεια Ιρλανδία, αποφοίτησε από το London College of Fashion το 2005 και ξεκίνησε την πορεία του στήνοντας βιτρίνες για τα headquarters του οίκου Prada. Το μεγάλο επαγγελματικό βήμα του έγινε το 2008 ιδρύοντας το προσωπικό του brand J.W Anderson.

Οι NMIXX με δημιουργίες του Johathan Anderson για τον οίκο LOEWE.

Ο σημαντικότερος σχεδιαστής μόδας του 2022

Έχοντας στο πλευρό του τη στήριξη του οίκου Loewe, εδώ και χρόνια ο Jonathan Anderson εκφράζει την πιο ενδιαφέρουσα πλευρά της μόδας. Υπερρεαλιστικά στοιχεία είναι το κύριο highlight στις δημιουργίες του. Απελευθέρωση της φαντασίας και απουσία κάθε ελέγχου από τη λογική πρωταγωνιστούν στο προοδευτικό όραμα του σχεδιαστή για τον οίκο Loewe. Ανέδειξε το ασυνήθιστο, αναδείχθηκε ως ο σημαντικότερος σχεδιαστής μόδας του 2022 από το εμβληματικό έντυπο μόδας WWD και έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στο στερέωμα του fashion design.

Με το βλέμμα στραμμένο στην υπέρβαση

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι επαναλαμβάνεται η ιστορία του προηγούμενου αιώνα, της εποχής των ριζοσπαστικών αλλαγών στα καλλιτεχνικά ρεύματα. Όπως τότε έτσι και τώρα μία ‘’επανάσταση’’ αναδύεται από τους σχεδιαστές, οι οποίοι θέλουν να μας δείξουν ότι η μόδα δεν προχωράει χωρίς πειραματισμούς.

Για να κάνει κανείς την υπέρβαση πρέπει πρώτα να ξεπεράσει τον εαυτό του. Εδώ λοιπόν έρχεται ο οίκος Loewe να απογειώσει όλη αυτή τη δημιουργική έκρηξη. Γιατί εάν δεν κάνουν την αρχή οι πρωτοπόροι του χώρου δεν θα υπάρξει ουσιαστική στιλιστική εξέλιξη. Εμείς θα σταθούμε στο ότι η μόδα προχωρά. Η μόδα αφήνει πίσω της τη νοσταλγία. Απελευθερωμένη από κανόνες και βαρετά στεγανά, το ενδυματολογικό μας μέλλον ανθίζει μόνο μέσα από τη ουσιαστική δημιουργικότητα.

Κείμενο Αναστασία Αλμύρα.

@anastasia_almyra

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here