Με το βλέμμα στραμμένο στο σουρεαλισμό: Loewe, Louis Vuitton, Nina Ricci,Schiaparelli Nina Ricci,

Ο χώρος της μόδας συναντά ακόμα μια φορά το σουρεαλισμό. Δημιουργίες που θα ταίριαζαν σε ταινίες φαντασίας και συλλογές που θυμίζουν υπερρεαλιστικούς πίνακες του μεσοπολέμου κάνουν δυναμική επανεμφάνιση στο προσκήνιο της μόδας.

Οίκοι μόδας και.. τέχνης

Ο σουρεαλισμός στον χώρο της μόδας δεν εμφανίστηκε τυχαία τον τελευταίο καιρό. Το γεγονός πως τάση του συγκεκριμένου κινήματος αναδύεται μετά από σοβαρές κρίσεις είναι μονάχα φυσική. Ο υπερρεαλισμός καταρρίπτει τα όρια της λογικής και επιστρέφει δυναμικά σε συλλογές Υψηλής Ραπτικής αλλά και σε Resort συλλογές που κάνουν πρεμιέρα τον Νοέμβριο του 2022. Ο συνδυασμός μόδας και σουρεαλιστικής αισθητικής είναι μια ακόμα απόδειξη ότι πέρα από τα πατρόν και τα υφάσματα υπάρχει ένα νόημα, μια ιστορία.

Υπερρεαλιστικός χειμώνας στον οίκο Nina Ricci

Ο οίκος Nina Ricci είναι ένας από τους οίκους που υιοθετεί την σουρεαλιστική αισθητική για τον χειμώνα που έρχεται. H συλλογή fw22 την οποία υπογράφει η πρώην συνεργάτης του οίκου Yves Saint Laurent, Nana Baehr απαρτίζεται από ιδιαίτερα αλλά φορέσιμα κομμάτια. Κομψά πατρόν γεμάτα χρώματα φαρδιά παντελόνια, κοντές φούστες και έντονοι γιακάδες. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον στις δημιουργίες του οίκου Ricci. Υψηλή ραπτική με bold χαρακτήρα, πλαισιωμένη πάντα από dreamy χρώματα εντάσσουν την επωνυμία στο νέο-σουρεαλιστικό κίνημα της μόδας.

LOEWE, Resort 2023

Το σουρεαλιστικό όραμα Loewe

Ο οίκος Loewe με σχεδιαστή τον Jonathan Anderson παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση της νέας εικονοκλαστικής τάσης. Με μια μονάχα ματιά στην Resort 2023 συλλογή του οίκου συναντάμε κομμάτια που ξεχωρίζουν και μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Ένα φόρεμα με print προσώπου σε όλη την έκτασή του, ογκώδεις δημιουργίες που μοιάζουν να έχουν πλέξη αλλά και παπούτσια σαν να είναι τελείωμα από jean παντελόνι είναι μερικά από τα κομμάτια Loewe που φωνάζουν σουρεαλισμό.

LOUIS VUITTON, Resort 2023

Η “άλλη πραγματικότητα” του οίκου Louis Vuitton

Ένας ακόμα οίκος που σίγουρα βαδίζει στο μονοπάτι του σουρεαλισμού είναι ο Louis Vuitton με σχεδιαστή τον μοναδικό Nicolas Ghesquière. Σε μια τοποθεσία βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας παρουσιάστηκαν οι σουρεαλιστικές δημιουργίες του οίκου στην διάρκεια του Cruise 2023. Δεν ταξιδέψαμε στο παρελθόν ή στο μέλλον, αλλά σε μια άλλη πραγματικότητα έχοντας γέφυρα την μόδα. Οι ίδιες οι δημιουργίες του Ghesquière έμοιαζαν με πανοπλίες ηρώων από άλλο πλανήτη. Το σουρεάλ στοιχείο που διαφοροποιεί την συλλογή του οίκου Louis Vuitton από την διαστημική αισθητική είναι η απλότητα των συνδυασμών. Δεν είναι ρούχα που βλέπουμε συχνά και μας καθηλώνουν, αλλά και πόσο περίεργο θα ήταν να τα συναντούσαμε καθημερινά. Αυτό είναι υπερρεαλιστικό.

SCHIAPARELLI, via InStyleGermany

Στη γραμμή που τράβηξε η Elsa Schiaparelli

Ο σουρεαλισμός απαρτίζεται από έμπνευση που δεν την χωράει το μυαλό. Ο οίκος Schiaparelli άνθισε μαζί με το κίνημα του σουρεαλισμού την δεκαετία του ’20. Η Elsa Schiaparelli πάντρεψε σε συνεργασία με τον αείμνηστο Salvador Dali τον σουρεαλισμό και την μόδα γράφοντας ιστορία. Μια ιστορία που επανέρχεται δυναμικά από το καλοκαίρι του 2019, όταν ανέλαβε τα ηνία του οίκου ο Αμερικανός σχεδιαστής Daniel Roseberry. Στην φετινή collection Haute Couture fw 2022-23 ο Roseberry παρουσίασε κομμάτια που μας ξαναθύμισαν την σουρεαλιστική ματιά της θρυλικής Schiap. Ανθισμένα σακάκια, υπερρεαλιστικά αξεσουάρ, αυστηρές σιλουέτες διακοσμημένες με μακριά σκουλαρίκια που θυμίζουν υπερρεαλιστικά έργα γλυπτικής. Πρόσωπα κρυμμένα κάτω από καθηλωτικά καπέλα ρίξανε φως στο κεφάλαιο της μόδας που έγραψε η Schiaparelli.

Κείμενο Εύα Συμεωνίδου,

@respeccte.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here