Μελισσάνθη Σπέη: Εκφράζοντας τη νέα avant garde

Κάτι παραπάνω από μια ακόμα σχεδιάστρια μόδας, η πολυβραβευμένη Μελισσάνθη Σπέη είναι γνήσια εκπρόσωπος της ελληνικής avant garde. Μετά από 8 χρόνια σπουδών στην Αγγλία, ξέρει καλά πως κάθε δημιουργός οφείλει να τολμά προκειμένου να ξεχωρίσει. Η ίδια κάνει τη διαφορά αντλώντας έμπνευση από τον πλούτο των παραδοσιακών ενδυμασιών. Εκφράζει τις δυνατότητες της χειροτεχνίας και έχει ήδη προσθέσει στο βιογραφικό της πάνω από δέκα σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις μόδας.

Μελισσάνθη Σπέη, fashion artist.
Η Σπέη είναι ήδη γνωστή για τα εξαιρετικά πρωτότυπα χειροποίητα αξεσουάρ της.

Τέχνη, μόδα & πολιτισμός

«Προσδιορίζομαι ως fashion artist, όπως και πολλοί δημιουργοί του London College of Fashion που έχουν αποφοιτήσει από το μεταπτυχιακό Fashion Artefact. Παντρεύω την τέχνη με τη μόδα σε ένα πιο βαθύ πολιτιστικό επίπεδο. Σε ένα επίπεδο που απαιτεί και άλλες καλλιτεχνικές ειδικότητες εκτός από εκείνες του σχεδιαστή.» λέει αναφερόμενη στη δουλειά της. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες επιτυχίες της Σπέη, που στο παρελθόν έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τη διαδυκτιακή πλατφόρμα Trendtablet της κορυφαίας trend forecaster Lidewij Edelkoort, περιλαμβάνεται η διάκρισή της με το ετήσιου βραβείο μόδας BigSEE.

Μελισσάνθη Σπέη, 2020.
Μελισσάνθη Σπέη, 2020.

Βροχή από βραβεία

«Είναι μεγάλη μου τιμή να διακριθώ με το BigSee Fashion Design Award, The IT factor of a country 2021 αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα. Και να διαδεχτώ μεγάλους Έλληνες σχεδιαστές όπως ο Γιώργος Ελευθεριάδης που βραβεύτηκε με το ίδιο βραβείο το
2020 και ο Στέλιος Κουδουνάρης το 2019». Παράλληλα, η βράβευσή της από τη διοργάνωση Maison Mode Méditerranée 2020, προσφέρει στη Μελισσάνθη την οικονομική στήριξη για να πραγματοποιήσει το αθηναϊκό όραμά της.

Μελισσάνθη Σπέη.
Μελισσάνθη Σπέη, 2020.

«Εδώ και χρόνια ήθελα να στήσω έναν δημιουργικό χώρο που να συνδέει τη μόδα με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η επιστροφή μου στην Ελλάδα σίγουρα πυροδότησε μια έντονη ανησυχία. Τόσο στο κομμάτι του βιοπορισμού όσο και σε εκείνο της καλλιτεχνικής και δημιουργικής μου εξέλιξης. Μέσα σε όλες τις δυσκολίες συνέχισα να προσπαθώ και να επικοινωνώ τη δουλειά μου αλλά και την ιδέα της δημιουργίας ενός χώρου που να μπορεί να φιλοξενήσει σχεδιαστές και ερευνητές. Κοινός πυρήνας τους η λαϊκή παράδοση, η μόδα, το θέατρο, το textile design.

Η ιδέα μου βρήκε ανταπόκριση από το Maison Mode Méditerranée. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που τα τελευταία δύο χρόνια υποστηρίζει νέους δημιουργούς από χώρες της Μεσογείου με αξίες βασισμένες στη χειροτεχνία, τη τεχνολογία και την ανταποδοτικότητα. Το project μου ονομάζεται Studio Speis, ως φόρος τιμής στις προηγούμενες γενιές της οικογένειάς μου, που έχτισαν και έζησαν στον χώρο που στεγάζεται η πρωτοβουλία. Μια δημιουργική στέγη που ελπίζω να γίνει πόλος έλξης σε μια από τις πρώην μικροαστικές -και σήμερα πιο υποβαθμισμένες- περιοχές της Αθήνας. Τα Κάτω Πατήσια».


Κείμενο της Λένας Παπαχριστοφίλου που δημοσιεύεται στο Beaute Οκτωβρίου. Ξεφύλλισε το τεύχος online κάνοντας click εδώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here