Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Στον αστερισμό της ωριμότητας

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους ΒΕΑUTÉ magazine Νοεμβρίου 22

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, το όμορφο ψηλόλιγνο κορίτσι που γνωρίσαμε κάποτε, παραμένει κορίτσι κι ας μεγάλωσε, κι ας έγινε μητέρα. Με τα χρόνια, αν και η εικόνα της εξακολουθεί να είναι ίδια, απέδειξε και αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι δυναμική, δυνατή, ευφυής, με αναζητήσεις, κοινωνική ευαισθησία και πολύ ταλέντο.

O δρόμος της ωριμότητας

“Το ότι δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι για μένα σημαίνει πως έχω μπει στη φάση που για το υπόλοιπο της ζωής μπορώ να ασχοληθώ πια με αυτά που με ενδιαφέρουν πραγματικά και όχι με αυτά που νομίζω πως θέλουν οι άλλοι. Είναι πολύ σημαντική στιγμή να μπορείς να πετάξεις πράγματα, να απαλλαγείς από ανούσιες δεσμεύσεις. Μεγαλώνοντας πρέπει να ξεφορτώνεσαι. Πρόσφατα, έπρεπε να κάνω μια μεγάλη μετακόμιση, στην οποία χρειαζόταν να πεταχτούν πράγματα, να αξιολογήσω αντικείμενα που ήταν δεμένα με το παρελθόν και την οικογένειά μου.

Παρ’ ότι μου ήταν πολύ δύσκολο, αποδείχθηκε πολύ ανακουφιστικό, ειδικά όταν συνειδητοποίησα πως τίποτε από όλα αυτά δεν χρειάζομαι. Είμαστε δέσμιοι αντικειμένων και πραγμάτων, ακινητοποιημένοι από άγκυρες που έχουν να κάνουν με άλλες καταστάσεις, κι όταν αρχίζεις και ξεφορτώνεσαι αντικείμενα αλλά και σκέψεις που σε καθηλώνουν, τότε δεν υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία! Μεγαλώνοντας πρέπει να αξιολογείς και να πετάς: άχρηστα αντικείμενα, ανούσιες σχέσεις, δεσμεύσεις που σε καταδυναστεύουν. Μοιάζεις αντισυμβατικός άνθρωπος”.

“Πρέπει” και συμβάσεις

“Όλοι ζούμε με κάποιες συμβάσεις. Η γέννηση των παιδιών μου με μετακίνησε, το ίδιο και ο θάνατος της μητέρας μου. Όχι ότι έχω απελευθερωθεί εντελώς, προς Θεού! Αυτό όμως είναι το ζητούμενο. Έχω φτάσει σε ένα αρκετά ικανοποιητικό σημείο ώστε να μπορώ να πω «δεν πειράζει, και λάθος να κάνεις δεν πειράζει!» Τι θα πουν οι άλλοι, πάλι δεν πειράζει. Πάντα κάτι θα λένε οι άλλοι. Πάντα σε κάποιους δεν θα αρέσεις. Αναπόφευκτο. Άλλωστε και σ’ εμένα δεν αρέσουν όλοι.”

Η σημαντικότητα της σχέσης με τον εαυτό

“Η αποδοχή του εαυτού μας οδηγεί στο ξεμπέρδεμα των δυσκολιών μας, βελτιώνει τις σχέσεις μας με τους άλλους. Θέλει όμως δουλειά. Το να αποδεχτείς ποιος πραγματικά είσαι και τι θέλεις απαιτεί κόπο, χρόνο και συχνά χρειάζεται βοήθεια από ειδικό. Αυτό φαίνεται πολύ στους νέους! Μιλώντας με νέα κορίτσια διαπιστώνεις πόσο ανασφαλή είναι με το σώμα, το πρόσωπό, την εικόνα τους. Νέα κορίτσια πανέμορφα κάνουν παρεμβάσεις και αλλοιώνουν το πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά τους. Θυμάμαι κι εγώ στα 25 μου πόσο ανασφαλής ήμουν με την εικόνα μου, αν και τότε δεν ήταν της μόδας να κάνεις παρεμβάσεις. Τώρα που πέρασαν τα χρόνια, δεν έχω την ίδια ανασφάλεια. Δόξα τω Θεώ!”

H ψυχραιμία ως όπλο

“Υπήρξα πάντα ακραία! Πολύ ψύχραιμη, ειδικά στα δύσκολα, που δεν μ’ ακουμπάει τίποτε και τα διαχειρίζομαι εξαιρετικά, αλλά μπορεί να χάσω την ψυχραιμία μου με κάτι πολύ απλό. Μπορεί να χάσω την ψυχραιμία και να με αγχώσει από τώρα η προοπτική μιας σκέψης με κάτι που πρέπει να γίνει σε τέσσερις μήνες.”


Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους τη θεατρική σεζόν 22-23 συμπρωταγωνιστεί με την Κάτια Δανδουλάκη στο αστυνομικό θρίλερ του Robert Thomas «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου», σε διασκευή και σκηνοθεσία των Ρέππα – Παπαθανασίου (Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη). Επαναλαμβάνεται το « Backpack», που σκηνοθέτησε για τη σεζόν 2021-22 (Θέατρο 104).

Kεντρική Φωτογραφία outfit: Κορμάκι από οργάντζα με balloon μανίκια, Elisabetta Franchi, Eponymo E>More.

Photos: Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος. Επιμέλεια φωτογράφισης: Παναγιώτης Πανουκλιάς

Απόσπασμα από τη συνέντευξη της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους στη Χριστιάνα Σταματέλου. Διάβασε ολόκληρη η συνέντευξη στην online έκδοση του BEAUTÉ Noεμβρίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here