Mάνος Γερακίνης: Niche αρώματα με ελληνική υπογραφή

Mάνος Γερακίνης: “Μυρίζω το άρωμα πριν το φτιάξω” - Beauté Magazine
Μάνος Γερακίνης

Οι δημιουργίες του σφραγίζονται σε μπουκάλια και αναδίδουν τις ευωδιές της Ελλάδας. Δημιουργός αρωμάτων που φέρουν την προσωπική του σφραγίδα, ο Mάνος Γερακίνης είναι ένας εμπνευσμένος σχεδιαστής που συλλαμβάνει τον χαρακτήρα κάθε νέου eau de parfum πολύ πριν το κλείσει στο μπουκάλι του. Γνωρίζει τις αρωματικές νότες που εκπέμπει κάθε καρπός, κάθε λουλούδι, κάθε συστατικό που θα χρησιμοποιήσει για να απογειώσει το τελικό αποτέλεσμα. Στο μυαλό του είναι καταχωρημένες όλες οι μυρωδιές που συνθέτουν την αρωματική πυραμίδα κάθε δημιουργίας του. Όπως και το επόμενο μεγάλο του σχέδιο, που το έχει συλλάβει στην παραμικρή του λεπτομέρεια.

“Θέλω να δημιουργήσω το πρώτο Μουσείο Αρώματος στην Ελλάδα”, λέει ο Mάνος Γερακίνης και έχει φανταστεί τι θα έχει σε κάθε του αίθουσα. Το 2022 ήταν πολύ σημαντική χρονιά για τη Manos Gerakinis Parfums, καθώς βρέθηκε στις Top 5 εταιρείες του 2021 για το διεθνές βραβείο Perfume Extraordinaire, με το “Anthem”, άρωμα που αφιέρωσε στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το άλλο άρωμα του Μάνου Γερακίνη που διακρίθηκε στο Art & Olfaction Awards στην Αμερική, είναι το Omen (Οιωνός), που είναι αφιερωμένο στους Δελφούς.

Manos Gerakinis Parfums

Eλληνική σφραγίδα

“Σε όλα μου τα αρώματα υπάρχει κάτι ελληνικό. Είτε είναι η ελληνική φιλοσοφία είτε ή τα συστατικά. Όχι όμως με τον ρουστίκ τρόπο, αλλά μέσα από μια σύγχρονη απόδοση του κλασικού. Για παράδειγμα στο νέο μου άρωμα, το ΜΕΘΕΧΙS, χρησιμοποιώ το ελληνικό γράμμα “Θ”, αντί για το αγγλικό “TH”. Είναι πολύ σημαντικό επίσης που η βράβευση του αρώματος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, έγινε στην Αγγλία. Το άρωμα συνδυάζει νότες από λάβδανο, σαφράν, κεχριμπάρι και ούτι και “αφηγείται” την ιστορία της Ελλάδας και το ταξίδι της προς την ανεξαρτησία. Το Anthem φέρνει το παρελθόν στο μέλλον και ενώνει την Ανατολή με τη Δύση. Όλα μας τα προϊόντα είναι φτιαγμένα στην Ελλάδα”.

Τα σημαντικά στοιχεία ενός αρώματος

“Δύο στοιχεία είναι πολύ σημαντικά. Το πρώτο για μένα είναι η ποιότητα του υγρού, τα ακριβά συστατικά που βρίσκονται στο εσωτερικό. Γι’ αυτό και όλα είναι αυστηρά επιλεγμένα. Το δεύτερο που θέλω σε ένα άρωμα είναι να αφήνει αποτύπωμα. Η διάρκειά του είναι σημαντική. Θέλω όταν κάποιος φοράει το άρωμα να το αισθάνονται οι άλλοι. Η εταιρεία δεν διαχωρίζει τα αρώματά της σε αντρικά και γυναικεία. Όλα τα αρώματα μας είναι unisex”, λέει ο Mάνος Γερακίνης.

“Ξεπερνάμε αυτά που πρέπει να φοράει ένας άντρας και μια γυναίκα. Σπάμε αυτό το κατεστημένο, που είναι πολύ παρωχημένο, πολύ πασέ. Θα έλεγα ότι οι άντρες ασχολούνται περισσότερο με το άρωμα, απ’ ό,τι οι γυναίκες. Δεν νομίζω να έχω γνωρίσει γυναίκα συλλέκτη αρωμάτων, ενώ άντρες υπάρχουν πολλοί. Και πάντα λέω στις γυναίκες, αν είναι μόνες τους, ότι είναι τρελές αν δεν φορούν το σωστό άρωμα, αυτό που λειτουργεί ως πρόσκληση ζευγαρώματος.”

Συνδέοντας το άρωμα με τον χαρακτήρα

“Πολλές φορές αναζητάω το άρωμα που φοράει κάποιος επειδή μέσα από αυτό καταλαβαίνω στοιχεία για τον χαρακτήρα του. Επίσης, καταλαβαίνω πόσο εκπαιδευμένη είναι η μύτη του. Η παιδεία του αρώματος ξεκινάει από τη μικρή μας ηλικία. Πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά, από όταν είναι μικρά, τις μυρωδιές.”

Ο απόλυτος ορισμός

“Ο Σαίξπηρ είχε πει ότι “είναι η ουσία της ζωής φυλακισμένη σε ένα μπουκάλι”. Νομίζω ότι αυτό είναι. Όλα τα ενεργά συστατικά, συναισθήματα, μνήμες, η ίδια η φύση, κλεισμένα σε ένα μπουκάλι. Αν δεν ανοίξεις το μπουκάλι, δεν θα βγει και δεν θα αποκαλυφθεί. Ενώ αν το ανοίξεις, η ουσία ανοίγεται μπροστά σου.”


Διάβασε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάνου Γερακίνη στην Δέσποινα Σαββοπούλου στο BEAUTÉ Δεκεμβρίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here