Νέα καριέρα Νέα ζωή

Το να αλλάζεις καριέρα είναι πολύπλοκο και αγχωτικό αλλά μπορεί να γίνει και πολύ
ευχάριστο. Όποια και να είναι η αλλαγή, όποια και να είναι η κατεύθυνση μπορεί να γίνει συναρπαστική, δύσκολη, περίεργη, πολύπλοκη, ακατανόητη, αναζωογονητική ή όλα αυτά μαζί.

Όταν μιλάμε για αλλαγή καριέρας δεν εννοούμε αλλαγή εργασίας στον ίδιο τομέα.
Μια αλλαγή στην καριέρα σημαίνει ενασχόληση με ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο. Μπορεί να είσαι λογίστρια και να ασχοληθείς με τη φωτογραφία, για παράδειγμα. Ή να είσαι καθηγήτρια και να ασχοληθείς με το εμπόριο.

Πώς να κάνεις τη μετάβαση
Θυμήσου ότι ενώ είσαι εσύ που θέλεις να κάνεις την αλλαγή, ο εαυτός σου ενίοτε είναι το μεγαλύτερό σου εμπόδιο. Για να αποφασίσεις να αλλάξεις καριέρα, σίγουρα η προηγούμενη δεν σε ικανοποιούσε, είτε συναισθηματικά είτε οικονομικά. Ωστόσο, η άποψη που έχουμε για τον κόσμο πολλές φορές μας εμποδίζει στις αλλαγές. Πιστεύουμε ότι ξεκινάμε από ένα σημείο και οφείλουμε να ακολουθήσουμε μια ανοδική πορεία προς ένα άλλο καθορισμένο σημείο χωρίς παρακάμψεις και πισωγυρίσματα. Όταν βρίσκουμε εμπόδια ή πρέπει να αλλάξουμε πορεία, φοβόμαστε. Και αυτό είναι φυσιολογικό, διότι κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί τίποτα.

Μην ξεχνάς ότι κάνεις κάτι καινούριο
Οτιδήποτε καινούριο είναι μια πρόκληση. Αλλά για κάποιον που μετακινείται από ένα χώρο που γνωρίζει καλά σε ένα χώρο που δεν γνωρίζει καθόλου, η εμπειρία μπορεί να είναι συναρπαστική, αλλά και δύσκολη. Μπορεί να σου λείψει το να είσαι ειδική σε ένα αντικείμενο ή ακόμη και το να ξέρεις τα βασικά, αφού ως άπειρη θα πρέπει να ρωτάς συνέχεια τους πιο έμπειρους. Απόλαυσε τη διαδικασία. Για να διευκολύνεις τον εαυτό σου κάθε φορά που δεν θα ξέρεις ακριβώς τι να κάνεις φαντάσου τη στιγμή που θα είσαι ειδική και σε αυτό το αντικείμενο.

Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου
Όταν ρωτάς χιλιάδες ερωτήσεις, όταν ξαναρωτάς κάτι που δεν κατάλαβες, όταν κάνεις
λάθη παρόλο που έχεις καταλάβει, μην αισθάνεσαι χαζή. Δεν είσαι χαζή. Είσαι άπειρη. Βοηθάει ωστόσο να χαμηλώσεις τον πήχη των προσδοκιών σου στην αρχή. Μην περιμένεις πολλά. Μερικές φορές θα πρέπει να μην περιμένεις τίποτα, εκτός από το να μάθεις καινούρια πράγματα.

Μετέφερε κάποιες από τις παλιές σου δεξιότητες στη νέα σου καριέρα
Μπορεί να νομίζεις ότι όλα είναι καινούρια στον χώρο που έχεις επιλέξει να ασχοληθείς
επαγγελματικά, αλλά αν σκεφτείς καλά θα καταλάβεις ότι υπάρχει πολλή εμπειρία και πολλές δεξιότητες που μπορείς να αξιοποιήσεις στην καινούργια σου ζωή. Διότι όταν μιλάμε για αλλαγή καριέρας, εννοούμε αλλαγή τρόπου ζωής. Μπορεί να έχεις αποκτήσει γενικά δεξιότητες οργάνωσης, επικοινωνίας, ηγεσίας, σχεδιασμού ή ειδικότερα κάποιες δεξιότητες που θα μπορούσες να συνδυάσεις με τα δεδομένα της νέας σου ζωής.
Για παράδειγμα, αν έχεις εργαστεί ως λογίστρια για χρόνια και αποφασίσεις να ξεκινήσεις το δικό σου στούντιο φωτογράφησης, οι γνώσεις που έχεις αποκτήσει στα λογιστικά θα σε βοηθήσουν να οργανωθείς καλύτερα ως ελεύθερη επαγγελματίας.

Βάλε συγκεκριμένους στόχους
Μην επιτρέψεις σε όλα τα νέα δεδομένα να κατακλύσουν τη ζωή σου. Αποφάσισε εσύ με τι θα ασχοληθείς σταδιακά και με χρονοδιάγραμμα. Την πρώτη εβδομάδα για παράδειγμα μπορείς να ασχοληθείς μόνο με την εξοικείωσή σου με τον φυσικό χώρο. Μετά μπορείς να γνωρίσεις τους συναδέρφους. Μετά να μάθεις για τους πελάτες και πάει λέγοντας.

Μη διστάζεις να ζητάς βοήθεια
Η αλλαγή καριέρας συνήθως έρχεται σε μεγαλύτερη ηλικία αφού ακολουθεί τη δημιουργία μιας πρώτης καριέρας. Πολλοί άνθρωποι μεγαλώνοντας αισθάνονται άβολα να ζητάνε βοήθεια. Όμως όλοι προφανώς γνωρίζουν ότι είσαι καινούρια, οπότε αν δεν ρωτάς δεν θα ξεγελάσεις κανένα. Αν δεν υπάρχουν συνάδερφοι ή συνεργάτες ή ένα δίκτυο για να ρωτάς πληροφορίες, ψάξε για μαθήματα που θα μπορούσες να παρακολουθήσεις. Εκεί μπορείς να βρεις και έναν μέντορα, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να απογειώσει τις προσπάθειές σου. Αν δεν έχεις χρόνο, υπάρχουν πολλά μαθήματα που προσφέρονται εξ αποστάσεως και μπορείς να παρακολουθείς στον δικό σου χρόνο.

Κάνε συγχρόνως κάτι που ξέρεις καλά
Φαντάζομαι ότι εκτός από την ενασχόλησή σου με την προηγούμενη καριέρα σου υπήρχαν και άλλα πράγματα που γνώριζες καλά.
Μπορεί να ξέρεις να παίζεις καλά ένα μουσικό όργανο ή να παίζεις τένις ή να μαγειρεύεις. Συνέχισε να ασχολείσαι με κάτι που δεν σε δυσκολεύει για να προσφέρεις στον εαυτό σου ευκαιρίες επιτυχίας σε κάτι όταν θα αγωνίζεσαι με τη νέα σου ενασχόληση. Οι επιτυχίες από όπου και αν προέρχονται προσφέρουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Πράξτε. Μην σκέφτεστε πολύ
Η επιπολαιότητα δεν είναι καλή. Σίγουρα χρειάζεται κάποια σκέψη και προετοιμασία πριν κάνεις ένα τόσο μεγάλο βήμα όπως η αλλαγή καριέρας αλλά η πολλή σκέψη μπορεί να σημαίνει φόβο και αναβλητικότητα.
Εκείνο που χρειάζεσαι είναι το να δράσεις, έστω και αν κάνεις λάθη. Αν δεν κάνεις λάθη δεν θα υπάρχει κάτι να βελτιώσεις. Οπότε μη φοβάσαι τα λάθη. Φαντάσου ότι θέλεις να προχωρήσεις και μπροστά σου υπάρχουν διάφορα μονοπάτια, αλλά δεν ξέρεις ποιο είναι το σωστό. Η επιλογή σου είναι ανάμεσα στο να καθίσεις εκεί παγωμένη και να μην κάνεις τίποτα ή να δοκιμάσεις ένα από αυτά τα μονοπάτια. Αν είναι λάθος θα ξέρεις απλώς ότι κάποιο από τα υπόλοιπα είναι το σωστό. Για κάθε αποτυχία υπάρχουν εκατοντάδες άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις και κάποιο από αυτά θα σε οδηγήσει στην επιτυχία. Απλώς πρέπει να επιμένεις.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here