Μεταχειρισμένα ρούχα: Η σημασία του second hand style

Η Influencer Amanda Symonds είναι από τις θερμές οπαδούς του ξαναφορεμένου ρούχου.

Vintage, pre-owned, upcycling, second-hand shopping. Αυτοί είναι μερικοί από τους πιο επίκαιρους όρους που χαρακτηρίζουν τη μόδα του σήμερα. Όπως και να το δεις, η άνοδος της ζήτησης για μεταχειρισμένα second hand ρούχα και αξεσουάρ βάζει σε νέα τροχιά την πορεία του στιλ. Ο “έρωτας” για τα ρούχα δεν περιορίζεται πλέον σε πολύωρα shopping sprees. Περιλαμβάνει επισκέψεις στις ντουλάπες της μαμάς, της θείας, της γιαγιάς και μοναδικές ανακαλύψεις. Αν βρεις κάτι που λατρέψεις στις ντουλάπες τους, ίσως να αγαπήσεις την μόδα λίγο παραπάνω!

Η influencer Margot Lee, λατρεύει να ντύνεται με μεταχειρισμένα ρούχα και εκφράζει το second hand chic

Μεταχειρισμένα ρούχα και νέα πραγματικότητα

Τα second hand ρούχα ή αλλιώς μεταχειρισμένα είναι ουσιαστικά ρούχα που ανήκαν προηγουμένως σε κάποιον άλλο. Είτε αγοράστηκαν πέρυσι είτε πριν από δεκαπέντε χρόνια, δεν έχει σημασία. Το μεταχειρισμένο ρούχο δωρίζεται, αγοράζεται, φοριέται και λάμπει όπως ακριβώς και ένα καινούργιο. Μερικές φορές πωλείται ξανά και ξανά σε χαμηλές τιμές κουβαλώντας μαζί του ιστορίες πολλών και διαφορετικών ανθρώπων.

Το 2020 υπήρξε σημείο αναφοράς για την στροφή του κόσμου από την ‘γρήγορη’ μόδα στην αγορά μεταχειρισμένων ρούχων. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, οι καταχωρήσεις για ‘μεταχειρισμένα ρούχα’ σύμφωνα με τα δεδομένα της πλατφόρμας Lyst, αυξήθηκαν κατά 104%. Πρόκειται, για μια στροφή στο «παλιό» που επηρεάζει τη στιλιστική εξέλιξη της mainstream μόδας. Σχεδιαστές ενσωματώνουν την όψη του παλιού στις συλλογές τους και υιοθετούν γραμμές και στυλ προηγούμενων δεκαετιών στα νέα τους σχέδια.

Ο ατέλειωτος κύκλος του ξαναφορεμένου ρούχου

Η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων υπήρχε από πάντα και θα υπάρχει για πολλά ακόμα χρόνια. Από τον 19ο αιώνα, τα μεταχειρισμένα ρούχα “ταξιδεύουν από τάξη σε τάξη στην κοινωνική κλίμακα με αξιοσημείωτη κανονικότητα. Και έπειτα για άλλη μια φορά, φοριούνται ξανά από τους πλούσιους” αναφέρει ο Άγγλος δημοσιογράφος Adolphe Smith. Όπως και τώρα, έτσι και τότε, τα ρούχα περνούσαν από μια διαδικασία καθαρισμού, απολύμανσης, επισκευής και συνεχής μεταπώλησης. Και όταν ένα κομμάτι δεν μπορεί να φορεθεί άλλο, τότε ανακυκλώνουν τμηματικά το ύφασμά και τα υλικά του για να χρησιμοποιηθεί ξανά για κάτι καινούργιο.

Τα μεταχειρισμένα ρούχα είναι η λύση

Η βιομηχανία της μόδας είναι υπεύθυνη για την τεράστια κατανάλωση νερού, ενέργειας και φυσικών πόρων. Είναι υπαίτιος για σημαντικό μερίδιο ρύπανσης του περιβάλλοντος αφού κατά την δημιουργία ρούχων, τα εργοστάσια χρησιμοποιούν τοξικές χημικές  ουσίες. Αυτές οι ουσίες, όπως και τα απορρίμματα των εργοστασίων μόδας και microplastics ρυπαίνουν θάλασσες, λίμνες ,υπόγεια ύδατα και μεγάλες εκτάσεις γης. Και κάπως έτσι, δυστυχώς, η κατασκευή ρούχων, πόσο μάλλον fast fashion, αποδεικνύεται καταστροφική για το περιβάλλον γενικά, αλλά και για την υγεία των κατοίκων των περιοχών γύρω από τα εργοστάσια. 

Με την συνεχή κατασκευή και συνάμα αγορά ρούχων και αξεσουάρ επιβαρύνεται το περιβάλλον. Και μόνη λύση, εκτός από την μείωση της γρήγορης κατασκευής ρούχων, είναι να περνάνε τα ρούχα από χέρι σε χέρι. Αντί, δηλαδή, η μέση διάρκεια ζωής ενός ρούχου να είναι 2-3 χρόνια και να καταλήγει σε μια χωματερή, μπορεί να βρεθεί στην ντουλάπα κάποιου άλλου που θα το αγαπήσει, παρατείνοντας την διάρκεια για ακόμα λίγα χρόνια. Και ήδη αρχίζει να γίνεται από πολλούς λάτρες της μόδας, οι οποίοι έχουν ερωτευθεί την διαδικασία και με αυτή την αλλαγή στην καθημερινότητά τους, διαμαρτύρονται για αυτές τις συνθήκες και προσπαθούν για μια καλύτερη και πιο «πράσινη» προσέγγιση της μόδας

Personal style, πιο προσωπικό από ποτέ

Η υποκουλτούρα του ξαναφορεμένου ρούχου προωθείται καθημερινά από influencers όλου του πλανήτη και στιγματίζει τη δεκαετία που διανύουμε. Αγοράζοντας ένα μεταχειρισμένο ρούχο, άσχετα με την τιμή ή την επωνυμία του, η ντουλάπα μας αμέσως αποκτά ενδιαφέρον. Γι’ αυτό και πλέον η νέα γενιά προτιμά την αγορά τέτοιου είδους ρούχων και όχι fast fashion κομματιών. Πολλά και διαφορετικά κομμάτια συγκροτούν μια μοναδική ντουλάπα, ενδυναμώνοντας το προσωπικό στυλ του καθενός μας.

Η μοναδική εμπειρία του second-hand ρούχου

Η ίδια η εμπειρία του να αγοράζει κανείς ένα μεταχειρισμένο ρούχο είναι μοναδική. Το να μπαίνεις σε ένα κατάστημα second-hand και να ψάχνεις το ιδανικό για σένα κομμάτι είναι θεραπευτικό. Και όταν το βρεις, είμαι σίγουρη ότι κάθε φορά που θα το φοράς θα νιώθεις μεγαλύτερη σύνδεση με αυτό. Άλλωστε, η ιστορία που κουβαλάνε αυτά τα ρούχα σε συνδυασμό με την δικιά σας τυχαία συνάντηση είναι κάτι που δημιουργεί μια μοναδική εμπειρία. Μια εμπειρία που δεν θα βιώσεις όσα επώνυμα η fast fashion ρούχα κι αν αγοράσεις.

Αγόρασε και πούλα μεταχειρισμένα κομμάτια με ένα κλικ!

Δεν χρειάζεται να περιηγούμαστε αποκλειστικά σε vintage boutiques, καταστήματα λιανικής, υπαίθριες αγορές και φιλανθρωπικά παζάρια με την ελπίδα ότι θα βρούμε κάτι όμορφο, άνετο και σε καλή κατάσταση. Υπάρχουν άπειρες ιστοσελίδες και εφαρμογές αγοραπωλησίας μεταχειρισμένων ρούχων και αξεσουάρ όπως το Depop, το Vestiaire Collective και το thredUP. Εκεί μπορεί κανείς να βρει επώνυμα και μη μεταχειρισμένα κομμάτια αλλά και να πουλήσει ρούχα που πλέον δεν χρειάζεται.

Κείμενο, Εύα Συμεωνίδου.

@respeccte

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here