30 αξίες ζωής (1)

Τις τελευταίες δεκαετίες όλοι έχουμε βιώσει σημαντικές αλλαγές. Ωστόσο παρόλο που ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο υπάρχουν αρκετά πράγματα που παραμένουν σταθερά. Όπως οι τριάντα διαχρονικές αξίες, που παραμένουν σταθερά στον πυρήνα της φιλοσοφίας του περιοδικού Beauté εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει την αξία της ποιότητας ή του ταλέντου ή της αξιοπιστίας; Ποιος δεν προσπαθεί για τον έρωτα ή για τη δημιουργικότητα; Υπάρχει άνθρωπος που δεν θα ζητούσε λιγότερη αξιοπιστία ή σεβασμό; Ποιος δεν θαυμάζει την τόλμη ή την ανθεκτικότητα; Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος μας αποκαλύπτουμε 15 αξίες που δεν έχουν αλλάξει μέσα σε αυτά τα τελευταία 30 χρόνια και που δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ.

Αισθητική

Αισθητική μεταξύ άλλων είναι η εκτίμηση της ομορφιάς, το καλό γούστο, αυτό που ικανοποιεί τις αισθήσεις. Είναι η ευχάριστη, θετική και καλλιτεχνική εμφάνιση των πραγμάτων ή των ανθρώπων. Όσο υπάρχουν αισθήσεις η αξία της αισθητικής θα παραμένει ανάμεσα στις πρώτες αξίες που ποτέ δεν αλλάζουν.

Ποιότητα

Ποιότητα είναι η απόσταση ανάμεσα στον στόχο και το αποτέλεσμα. Ακόμη και αν οι στόχοι αλλάζουν η προσπάθεια να τους φτάσουμε είναι διαχρονική.

Φιλία

Μπορεί να αλλάζουν οι τρόποι που επικοινωνούμε μεταξύ μας, αλλά η αξία της φιλίας δεν θα πάψει ποτέ να μας προσφέρει χαρά.

Ανθεκτικότητα

Όχι μόνο δεν αλλάζει η αξία της ανθεκτικότητας σε περιόδους μετάβασης αλλά ίσως να καταλαμβάνει και την πρώτη θέση στη λίστα όσων έχουμε ανάγκη.

Ευελιξία

Ίσως μεσοπρόθεσμα να αποζητάμε τη σταθερότητα, αλλά όλοι ξέρουμε ότι η μακροπρόθεσμη ευελιξία και η προσαρμογή είναι προαπαιτούμενα για την κοινωνική και φυσική μας επιβίωση.

Ακεραιότητα

Η ακεραιότητα δεν είναι απλώς η έλλειψη της απάτης. Είναι η προσπάθεια να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς στην αλληλεπίδρασή σου με τους άλλους είτε είναι συνάδερφοι, είτε οικογένεια, είτε κοινωνικές συναναστροφές.

Σεβασμός

Ο σεβασμός έχει δύο όψεις. Είναι η παραδοχή των ικανοτήτων και των επιτυχιών των άλλων αλλά και η συνειδητοποίηση των αναγκών, των αισθημάτων και των δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας. Και οι δυο όψεις είναι σημαντικές για την ατομική μας ανάπτυξη και για την κοινωνική πρόοδο.

Ταλέντο

Το ταλέντο είναι κάτι που είναι δύσκολο να δημιουργήσουμε, να εξηγήσουμε ή να ορίσουμε και πάντα θα μας προκαλεί δέος.

Εμπιστοσύνη

Για να καταλάβουμε την αξία της εμπιστοσύνης θα πρέπει να αναλογιστούμε τις περιπτώσεις που έχουμε βιώσει την έλλειψή της. Είναι μια από τις αξίες που παίρνουμε ως δεδομένη μέχρι να την χάσουμε και να αντιληφθούμε την υπέρτατη αξία της.

Υπομονή

Η υπομονή είναι η ανοχή της καθυστέρησης, των προβλημάτων και του πόνου. Αυτό από μόνο του την κάνει λιγότερο δημοφιλή από τις άλλες αξίες. Αλλά η ζωή δεν είναι πάντα ευχάριστη η δίκαιη. Και η υπομονή είναι αυτή που μας οδηγεί στις καλύτερες ημέρες.

Δημιουργικότητα

Δημιουργικότητα είναι οι νέες ιδέες και οι εναλλακτικές λύσεις. Ίσως είναι η μοναδική ανθρώπινη αξία που οδηγεί σίγουρα στην πρόοδο και την εξέλιξη και όλοι την αποζητάμε στους εαυτούς μας και στους συνεργάτες μας.

Πείρα

Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς παρελθόν. Γι’ αυτό η πείρα δεν θα πάψει ποτέ να είναι μια σημαντική αξία. Ακόμη και αν το μέλλον κινείται αντίθετα από το παρελθόν πάλι σημείο αναφοράς θα είναι αυτό που προϋπήρχε.

Προσπάθεια

Ίσως κάποιες φορές το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας να είναι τόσο εξαιρετικό που σου δίνει την εντύπωση ότι έγινε αβίαστα. Όμως αυτό ακριβώς είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας. Η ευχέρεια και η άνεση.

Τέχνη

Η τέχνη είναι το μοναδικό στοιχείο που θα μπορούσε να δώσει αξία στον πόνο, στη θλίψη και σε όλα τα άσχημα βιώματα. Αν διοχετεύσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα στην τέχνη τότε όχι μόνο αποκτούν κάποιο νόημα αλλά μπορεί να αποβούν πολύτιμα όχι μόνο για μας αλλά και για τους
συνανθρώπους μας.

Αποδοχή

Οι περισσότεροι από μας θεωρούμε ότι η αποδοχή έχει σχέση με την αποδοχή και ανοχή των άλλων. Όμως η αποδοχή έχει κυρίως σχέση με την αποδοχή του ίδιου μας του εαυτού. Όσοι είναι σκληροί και μη ανεκτικοί με τους άλλους είναι πρώτα απ’ όλα σκληροί με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Φωτογραφία: Μάρα Δεσύπρη, περιοδικό Beauté, Μάρτιος 2012

Απόσπασμα από το άρθρο της Μαρίας Κοκκίνου “30 αξίες που δεν αλλάζουν ποτέ”, που δημοσιεύεται στο Beauté Δεκεμβρίου.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here