Εστίασε στη φωτεινή πλευρά

Photo: Fernando Brasil, via Unsplash

Όλοι θεωρούμε τις διακοπές πηγή ευτυχίας και βασικό παράγοντα αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας. Όμως υπάρχουν φορές, που δεν είναι εύκολο να νιώσεις ευτυχισμένος όταν σκέφτεσαι τι συμβαίνει στον κόσμο. Ειδικά αυτή την εποχή που οι προεκτάσεις της πανδημίας και οι απρόσμενες περιβαλλοντικές καταστροφές -όπως αυτή από την βιβλική έκρηξη της Βηρυτού- επηρεάζουν τη ζωή όλων μας. Και είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν οι άνθρωποι γύρω σου διαμαρτύρονται συνεχώς για όλα αυτά που συμβαίνουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να υποκύψουμε στη γενικευμένη απαισιοδοξία. Αντιθέτως, τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να εστιάσουμε ακόμα περισσότερο στη φωτεινή πλευρά της ζωής!

Διακοπές: Τόνωσε την αισιοδοξία σου

Αναμφισβήτητα όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για να χαλαρώσουμε και να βγούμε από τη ρουτίνα. Όλοι έχουμε ανάγκη να βιώσουμε μια μικρή ή μεγαλύτερη χρονική περίοδο, απαλλαγμένη από «πρέπει» ή «δεν πρέπει». Είτε έχεις τη δυνατότητα να αποδράσεις για ένα κοντινό ή μακρινό ταξίδι, ή απλά να απολαύσεις λίγο ελεύθερο χρόνο εκτός δουλειάς ακόμα και στο σπίτι σου, είναι σημαντικό να αξιοποιήσεις τις μέρες των διακοπών για σωματική και πνευματική ξεκούραση. Είναι ευκαιρία να αποφασίσεις πως τα προβλήματά σου μπορούν να μπουν για λίγο στο ντουλάπι. Άλλωστε τα προβλήματα δεν τελειώνουν ποτέ. Ας δώσεις την ευκαιρία στον εαυτό σου και στους ανθρώπους γύρω σου, να νοιώσουν έστω και για λίγο πιο ανέμελοι, πιο ευτυχισμένοι. Γιατί επί της ουσίας, η ευτυχία είναι επιλογή!

Με τη συνεχιζόμενη κρίση να ωθεί τα όρια της ψυχικής υγείας, με το φόβο και την ανασφάλεια για την εξέλιξη της ζωής όλων μας και με την παγκόσμια οικονομία να καταρρέει, ίσως σε κάποιους φαίνεται ασύμβατο ότι αυτή τη δεδομένη στιγμή προτείνουμε την αισιοδοξία ως αντιστάθμισμα των δύσκολων συγκυριών της ζωής. Ίσως ανησυχείς ότι θα χάσεις τη δουλειά σου ή ότι μπορεί να κινδυνεύουν πρόσωπα του στενού σου περιβάλλοντος από την πανδημία. Ίσως έχεις ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με μια σοβαρή προσωπική κρίση. Όμως το να είσαι αισιόδοξη, δεν σημαίνει ότι σταματάς να ανησυχείς. Ούτε ότι θάβεις τα προβλήματα “κάτω από το χαλί”. Απλά σημαίνει ότι μπορείς να συνεχίζεις να εστιάζεις στη θετική πλευρά της ζωής, παρά τις όποιες δυσκολίες.

Υπάρχουν λύσεις

Η λύση δεν είναι απλή, είναι όμως εφικτή, αν ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα:

  • Κατανόησε ότι η ζωή είναι πάρα πολύ όμορφη. Ούτως ή άλλως θα συνεχίσει τη πορεία της… Είτε εσύ γκρινιάζεις, είτε εσύ χαμογελάς! Οπότε επίλεξε να χαμογελάς!
  • Αποφάσισε να είσαι αισιόδοξη για το μέλλον ακόμα κι αν το παρόν φαντάζει αρνητικό και αβέβαιο. Κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία. Είναι μια πρόκληση που αξίζει να αξιοποιηθεί στο έπακρο κάνοντας πράγματα που σε κάνουν χαρούμενη.  Ας μην την αφήσεις να πάει χαμένη…
  • Το ίδιο ακριβώς αξίζει να κάνεις και στις διακοπές σου. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία τις μέρες των διακοπών να αναθερμάνεις τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους που αγαπάς και ίσως έχεις παραμελήσει. Για παράδειγμα να έρθεις κοντά με τον άνθρωπό σου και με την οικογένειά σου… Να αφιερώσεις χρόνο, να συζητήσεις μαζί τους, να διασκεδάσετε παρέα. Και γιατί όχι να αγαπηθείτε από την αρχή!
  • Κράτα αποστάσεις από τοξικούς ανθρώπους. Το μόνο που κάνουν είναι να απορροφούν τη θετική σου ενέργεια ενώ ταυτόχρονα σου διοχετεύουν την αρνητικότητα τους. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους και συχνά δεν έχουν την παραμικρή ενσυναίσθηση για τους άλλους. Όσο πιο γρήγορα τους διώξεις από τη ζωή σου, τόσο πιο χαρούμενη και αισιόδοξη θα νιώσεις!
  • Παρόλο που δεν είναι δική σου δουλειά να κάνεις τους γύρω σου αισιόδοξους και ευτυχισμένους, δεν βλάπτει να προσπαθήσεις να τους μεταδώσεις την καλή σου διάθεση. Γέλασε με την καρδιά σου. Παίξε στη θάλασσα όπως έκανες παιδί! Να είσαι σίγουρη πως πολλοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σου. Εξάλλου το γέλιο είναι μεταδοτικό.
  • Επικεντρώσου σε όλα τα πράγματα για τα οποία οφείλεις να νιώθεις ευγνωμοσύνη, από τον ζεστό ήλιο έως το ελαφρύ αεράκι, τα βότσαλα κάτω από τα πόδια σου και το κρυστάλλινο νερό της θάλασσας. Είναι τα μικρά πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες που μας δίνουν αισιοδοξία. Και θυμήσου. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση, σε αυτά τα απλά και βασικά που ίσως θεωρείς δεδομένα. Απόλαυσε τις στιγμές που σου επιτρέπουν να γεύεσαι τις ομορφιές της ζωής.

Η αισιοδοξία είναι επιλογή

Σε έναν κόσμο γεμάτο ρεαλισμό, εγώ επιλέγω να είμαι αισιόδοξη. Να πιστεύω στις καλύτερες μέρες που έρχονται και στους ευτυχισμένους ανθρώπους. Θα πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε πως η καλύτερη ζωή είναι αυτή που έχουμε και όχι αυτή που θα θέλαμε να έχουμε!! Τίποτα δε γίνεται να είναι απόλυτα ιδανικό και τέλειο.

«Αν με ρωτούσαν ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω, ποια θα θεωρούσα πιο χρήσιμη για τους ανθρώπους του καιρού μας, θα τους έλεγα πολύ απλά:
Για όνομα του Θεού, σταθείτε μια στιγμή, σταματήστε τη δουλειά σας και κοιτάξτε γύρω σας!!» είχε πει κάποτε ο Λέων Τολστόι.

Γύρω μας λοιπόν, υπάρχει μια όμορφη ζωή να ζήσουμε, μια υπέροχη φύση να γευτούμε και άνθρωποι για να αγαπήσουμε. Δεν θα λύσουμε κανένα παγκόσμιο πρόβλημα νιώθοντας ευγνωμοσύνη και απολαμβάνοντας τη ζωή. Θα είμαστε όμως πιο αισιόδοξοι.Και ίσως λίγο πιο ευτυχισμένοι.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here