Απλά άστο να περάσει

Μην επιτρέπεις στα «μικρά πράγματα» να χαλάνε την ποιότητα της ζωής σου. Εντόπισε τα σημεία-κλειδιά και ανακάλυψε οκτώ τρόπους για να μην ενοχλείσαι περισσότερο από όσο πρέπει.

Έχεις ξυπνήσει ποτέ το πρωί και εκεί που λες « μια ωραία μέρα ξεκινάει», ξαφνικά γίνεται κάτι και αρχίζουν να σου φταίνε όλα χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο; Μπορεί να σου φταίει ο καφές που δεν έχει αρκετό γάλα, μπορεί να σε εκνευρίσει η άσχετη οδηγός που πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά σου με το αυτοκίνητο, μπορεί να σε τρελάνει η ουρά στο ταχυδρομείο όταν βιάζεσαι. Και φτάνεις επιτέλους στη δουλειά σου, με χαλασμένη ήδη τη διάθεσή σου και έτοιμη να τσακωθείς με όλον τον κόσμο.

Γιατί κάποια μικρά πράγματα μας ενοχλούν και τελικά μας επηρεάζουν παραπάνω από όσο πρέπει; Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην επηρεάζουμε αρνητικά τον εαυτό μας και τους άλλους;

Υπάρχουν τρόποι

Προφανώς, δεν είμαστε ρομπότ… Προφανώς και υπάρχουν πράγματα στη ζωή μας που μας ενοχλούν και μας εκνευρίζουν. Θα ήταν ανοησία να λέγαμε πως η καθημερινότητά μας κινείται συνεχώς μέσα σε ένα ροζ συννεφάκι ή μοιάζει με τις διαφημίσεις που βλέπουμε στην τηλεόραση, όπου όλη η οικογένεια ξυπνάει μέσα στην καλή χαρά και όλοι είναι τρισευτυχισμένοι και χαμογελαστοί.  Όσο  θετικός άνθρωπος κι αν είσαι και αισιόδοξος για το μέλλον, συμβαίνει αρκετά συχνά να επιτρέπεις σε  μικρά και ασήμαντα πράγματα να σε ρίχνουν ψυχολογικά. Τι να κάνεις;

1_ ‘Aστο να περάσει

Πίστεψέ με, ξέρω ότι αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Αλλά έχω μάθει κι εγώ από προσωπική εμπειρία, ότι ο πιο ασφαλής τρόπος να αποφύγεις να χαλάσεις τη διάθεσή σου, αν κάτι πολύ μικρό σε ενοχλήσει, είναι να μην παραπονεθείς για αυτό. Απλά άστο να περάσει. Ξέρω ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτούς που λένε ότι θα πρέπει να «βγάλεις τα πράγματα από μέσα σου», αλλά πραγματικά πιστεύω ότι, όταν παραπονιέσαι για κάτι ασήμαντο, αυτό μεγεθύνει την κατάσταση. Τι καταφέρνεις; Δίνεις μεγάλη προσοχή στο ζήτημα, χάνεις ενέργεια και το κάνεις μεγαλύτερο από ό, τι πρέπει.

Καμιά φορά, το να διαμαρτυρόμαστε για κάτι είναι μια ασυνείδητη συνήθεια. Γίνεται σχεδόν αντανακλαστικά. Το δύσκολο δεν είναι να το αλλάξεις, αλλά να συνειδητοποιήσεις ότι το κάνεις. Αν το συνειδητοποιήσεις, θα μπορέσεις και να το βελτιώσεις. Είναι δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο.

2_ Μην υπερβάλλεις!

Αυτό είναι κάτι που παρατηρείται συχνά στους ανθρώπους: αρχίζουν να υπερβάλλουν για κάθε μικρό πράγμα που τους ενοχλεί με αποτέλεσμα να φέρνουν την καταστροφή. Όλοι το κάνουμε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό…  Για παράδειγμα:

  • Το φαγητό έφτασε λίγο αργά στο εστιατόριο και δεν ήταν τόσο ζεστό όσο το ήθελες; Αυτό δε σημαίνει ότι η εξυπηρέτηση είναι άθλια ούτε το φαγητό αηδιαστικό.
  • Καθυστέρησε η πτήση σου τη μέρα που ξεκινούν οι διακοπές σου; Αυτό δε σημαίνει πως καταστράφηκαν οι διακοπές σου ούτε ότι θα περάσεις απαίσια!

Η υπερβολή των αρνητικών πραγμάτων στη ζωή μας τα καθιστά συνήθως μεγαλύτερα στο μυαλό μας. Πριν καν το καταλάβεις, θα έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι η υπερβολική εκδοχή των γεγονότων είναι και η πραγματικότητα! Έχεις ήδη αγκαλιάσει μια νοοτροπία αρνητικότητας. Είναι πολύ σημαντικό να μην το αφήσεις να φτάσει τόσο μακριά.

3_ Να είσαι αισιόδοξη!

Γνωρίζεις ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι γενικά πιο επιτυχημένοι και πιο ευτυχισμένοι στη ζωή τους; Πολλοί δεν το συνειδητοποιούν καθώς επιλέγουν να είναι απαισιόδοξοι από προεπιλογή. Αυτοί οι άνθρωποι αναφέρονται για τον εαυτό τους ως ρεαλιστές!  Το θέμα είναι, εάν είσαι απαισιόδοξος, θα επιτρέπεις συχνά στον εαυτό σου να ενοχλείται από πράγματα που δεν πρέπει να σε ενοχλούν πραγματικά.

4_ Δώσε σημασία που εστιάζεις

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ έχει πει το εξής:

«Ένας απαισιόδοξος βλέπει τα αρνητικά ή τη δυσκολία σε κάθε ευκαιρία, ενώ ένας αισιόδοξος βλέπει την ευκαιρία μέσα σε κάθε δυσκολία.»

Η αλήθεια είναι, ότι αν εστιάζουμε  σε κάτι θετικό ή αρνητικό, αυτό είναι μια επιλογή. Συχνά κάνουμε αυτήν την επιλογή ασυνείδητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε  αυτήν τη διαδικασία και να επιλέξουμε να είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι!

5_ Περισσότερο χιούμορ

Λένε ότι η ευτυχία καθορίζεται ως εξής :

  • 50% καθορίζεται από τη γενετική
  • 10% καθορίζεται από εξωτερικούς παράγοντες
  • 40% καθορίζεται αποκλειστικά και μόνον επειδή εσύ το επιλέγεις.

Το χιούμορ είναι ένας εξαιρετικός μηχανισμός αντιμετώπισης, όταν αντιμετωπίζουμε πράγματα που μας ενοχλούν. Ας διακωμωδήσουμε λίγο τις καταστάσεις, ας πάρουμε πιο ανάλαφρα τη ζωή μας… Ας γελάσουμε με τα απίθανα που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της ημέρας μας … αυτό είναι σημάδι ευφυΐας!

6_ Πάρε πίσω τη δύναμή σου

Συνειδητοποίησε πως αυτό που λένε πως: «Όταν επιτρέπουμε σε άλλους ανθρώπους να μας κάνουν να θυμώνουμε για ανόητα πράγματα, τους αφήνουμε να ελέγχουν τα συναισθήματά μας», είναι η απόλυτη και μοναδική αλήθεια. Μην αφήνεις αυτά τα συναισθήματα να αναλάβουν τον έλεγχο του μυαλού σου. Επικεντρώσου στις λύσεις που έχεις. Μην επιτρέψεις αυτά τα δέκα λεπτά από την κακή ημέρα κάποιου άλλου, να επηρεάσουν και να χαλάσουν τη δική σου ημέρα. Αποφάσισε ότι μπορείς να το κάνεις!

7_ Η πραγματική διάσταση των πραγμάτων

Τα «μικρά» πράγματα είναι ακριβώς αυτό. Μικρά. Κάποιος που μιλάει στο τηλέφωνό του μπροστά σου, στο σινεμά, στη μέση της ταινίας,  μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξοργιστικός, αλλά δεν είναι κάτι που θα σημαδέψει τη ζωή σου! Ένας πολύ καλός τρόπος για να χειριστείς καταστάσεις όπως αυτές είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου κάτι πολύ απλό:

  • «Πρέπει να φρικάρω;»
  • «Αυτό θα έχει σημασία σε 5 ημέρες; 5 μήνες; 5 χρόνια;»
  • «Αξίζει να τσακωθώ γι’ αυτό;

Τις περισσότερες φορές, η απάντηση θα είναι η ίδια: Όχι. Και ακόμα και αυτή η σύντομη στιγμή προβληματισμού είναι τόσο σημαντική γιατί διακόπτει τις παλιές προγραμματισμένες αντιδράσεις σου, δίνοντάς σου χρόνο να το χειριστείς θετικά και με χιούμορ!

8_ Ζήσε όμορφα!

Τελικά, αν αυτά τα μικρά πραγματάκια καταφέρνουν να επηρεάζουν τη ζωή σου αρνητικά, αυτό είναι πιθανώς ένα σημάδι ότι πρέπει να στρέψεις την προσοχή σου προς το μέσα σου. Κάνε την αυτοκριτική σου, εστίασε στη βελτίωση του εαυτού σου  και αποδέξου πως κανέναν άλλον δεν μπορείς να αλλάξεις παρά μόνο τον εαυτό σου!

Ζήσε τη ζωή σου! Δες την ομορφιά γύρω σου. Ανακάλυψε τις σπουδαίες αξίες της ζωής, βρες το καλό μέσα σε κάθε δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να χαλάσει τη διάθεσή. Αγκάλιασε τους ανθρώπους με αγάπη, αγκάλιασε τη φύση με αγάπη, ανέπτυξε την αυτοεκτίμησή σου. Και το πιο σπουδαίο απ’ όλα: Μην αφήνεις μικρά και ασήμαντα πράγματα να κλέβουν το χαμόγελο και την ευτυχία σου!

Κεντρική φωτογραφία: Joshua Fuller

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here