Αυτογνωσία & Ειλικρίνεια: Πες την αλήθεια στον εαυτό σου

Έχεις φτιάξει μια όμορφη ζωή, μια υπέροχη καριέρα, έχεις πολλούς φίλους, χρήματα και μια μεγάλη οικογένεια. Έχεις όλα εκείνα που θεωρείς σημαντικά για τη ζωή σου. Όμως δεν είσαι ούτε χαρούμενη ούτε ευτυχισμένη. Ξυπνάς το πρωί με θλίψη, λειτουργείς μηχανικά και το κυριότερο… δε χαμογελάς!! Και αυτόματα κάνεις στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: Μήπως είμαι αχάριστη; Μήπως είμαι εγωίστρια; Τι είναι αυτό που μου λείπει και γιατί νιώθω μέσα μου ένα τεράστιο κενό; Απάντησε με ειλικρίνεια στον εαυτό σου.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχεις εσύ που δεν έχεις κάνει την οικογένεια που ονειρευόσουν. Στη δουλειά δεν κατάφερες εκείνη την προαγωγή που κυνηγούσες καιρό, τα χρήματά σου είναι περιορισμένα και οι φίλοι σου μετρημένοι στα δάχτυλα. Όμως το πρωί ξυπνάς χαρούμενη! Ακούς τα αγαπημένα σου τραγούδια όσο ετοιμάζεσαι να πας στη δουλειά, χαμογελάς και κάνεις αστεία με το αφεντικό και τους συναδέλφους σου. Σου λείπουν τόσα πράγματα από τη ζωή σου κι όμως είσαι χαρούμενη!!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Στην πρώτη περίπτωση έχεις τα πάντα εκτός από ένα. Εκείνο που θα σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη και ακόμα το ψάχνεις. Στην δεύτερη περίπτωση έχεις βρει εκείνο που σε κάνει να νιώθεις πλήρης. Ξέρεις ότι είσαι εναρμονισμένη με μια εσωτερική ειλικρίνεια που δίνει γαλήνη στην ψυχή και φέρνει χαρά στη ζωή σου.

Τι κάνουμε λάθος

Κάνουμε ένα σημαντικό λάθος εμείς οι άνθρωποι. Μπερδεύουμε την πραγματική μας ζωή με την ψευδαίσθηση. Συγνώμη αλλά δεν είσαι ο λογαριασμός σου στο Instagram, ούτε στο Facebook. Δεν είσαι ο αριθμός των followers που έχεις. Δεν είσαι ούτε το αυτοκίνητό σου, ούτε το σπίτι σου. Ούτε είσαι αυτό το υπέροχο κορμί που με τόσο κόπο απέκτησες, νομίζοντας πως αν είχες δυο-τρία κιλά παραπάνω θα ήσουν δυστυχισμένη! Τίποτα από όλα αυτά ΔΕΝ είσαι!

Αυτή που πραγματικά είσαι κρύβεται πίσω και πέρα από όλα αυτά. Την απάντηση θα την πάρεις όταν καταφέρεις να ξεκαθαρίσεις μέσα σου πόσο ειλικρινής είσαι με τον εαυτό σου πρώτα και μετά με τους άλλους. Όταν ξεχωρίσεις τα δικά σου όνειρα από τα όνειρα που ενδεχομένως πραγματοποίησες χωρίς να είναι δικά σου.

Συχνά δεν συνειδητοποιούμε καν ποιοι είμαστε, επειδή είμαστε τόσο απασχολημένοι προσπαθώντας να υλοποιήσουμε τις προσδοκίες κάποιου άλλου. Αλλά οι άλλοι άνθρωποι και οι απόψεις τους δεν έχουν καμία δύναμη στον καθορισμό της μοίρας μας. Μόνον εμείς έχουμε την ευθύνη! Η ζωή σου θα αλλάξει όταν συνειδητοποιήσεις με ειλικρίνεια τις πραγματικές αξίες που δίνουν γαλήνη και ηρεμία στην ψυχή σου, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες σου και το πώς θες να είναι η ζωή σου στο μέλλον.

Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσεις

Το ταξίδι για την ανακάλυψη του εαυτού σου δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πιστεύεις! Αρκεί να εντοπίσεις ότι τι είναι αυτό που θα σε κάνει να νιώθεις πλήρης και χαρούμενη. Είναι λιγότερο δύσκολο απ’ ότι ακούγεται. Δοκίμασε να κάνεις στον εαυτό σου τις τέσσερεις ερωτήσεις που ακολουθούν. Και απάντησέ τες με ειλικρίνεια!

1_ Ποιες είναι οι βασικές προσωπικές μου αξίες;

Το σύστημα των προσωπικών σου αξιών είναι σαν το δακτυλικό σου αποτύπωμα και είναι εξ ίσου μοναδικό! Είναι τα πράγματα που πιστεύεις ότι είναι σημαντικά στον τρόπο που ζεις. Σου δίνουν μια αναφορά για το τι είναι καλό, ωφέλιμο, σημαντικό, χρήσιμο, επιθυμητό και εποικοδομητικό. Μόλις μπορέσεις να εντοπίσεις ακριβώς και με απόλυτη ειλικρίνεια ποιες αξίες είναι πιο σημαντικές για σένα, τότε θα μπορέσεις να προσδιορίσεις καλύτερα τις προτεραιότητές σου. Στην πραγματικότητα, το να έχεις αυτές τις πληροφορίες για τον εαυτό σου, είναι το κλειδί για να βεβαιωθείς ότι η καθημερινή σου ζωή είναι ευθυγραμμισμένη με αυτές τις αξίες.

2_Είμαι συντονισμένη με τις προτεραιότητές μου;

Αυτή η ερώτηση σχετίζεται στενά με τις βασικές προσωπικές σου αξίες. Άραγε είσαι πραγματικά συντονισμένη με τις προτεραιότητές σου; Η μήπως οδεύεις προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση; Για παράδειγμα, εάν η οικογένεια είναι μια από τις βασικές προσωπικές σου αξίες, θα σε κάνει ευτυχισμένη να κάνεις μια δουλειά που περιλαμβάνει πολλά ταξίδια; Πήγαινε ένα βήμα παραπέρα. Θυμήσου τα όνειρα που είχες όταν ήσουν πιο νέα ή όνειρα που έχεις αυτή τη στιγμή. Εντόπισε τι είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη.

3_ Αν τα χρήματα δεν ήταν ο στόχος, μήπως θα ζούσα τη ζωή μου διαφορετικά;

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν την ευτυχία και την επιτυχία απευθείας με τον λογαριασμό τους στην τράπεζα. Αν διευρύνεις με ειλικρίνεια τη σκέψη σου, θα είσαι σε θέση να μάθεις ποιες είναι οι αληθινές σου επιθυμίες ή ποια είναι ακριβώς τα πράγματα που θα ήθελες να κάνεις, εάν δεν υπήρχε ο στόχος των χρημάτων; Τι σχέδιο θα άρχιζες να αναπτύσσεις για να εργαστείς πάνω στους στόχους που δεν είχες φανταστεί πριν; Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόνοι μας βάζουμε όρια στις φιλοδοξίες και τις ενέργειές μας, επειδή τα πράγματα φαίνονται οικονομικά απρόσιτα. Μπορεί να μην είσαι σε θέση να κάνεις ακριβώς αυτά τα πράγματα, θα γνωρίζεις, όμως, πολύ καλά ποια είναι αυτά που θα σε κάνουν χαρούμενη.

4_ Ποια θα ήμουν αν ήμουν σίγουρη ότι αποκλείεται να αποτύχω;

Ο κίνδυνος της αποτυχίας τρομάζει τους περισσότερους ανθρώπους. Πόσες φορές θέλησες να αλλάξεις δουλειά ή καριέρα, να μετακομίσεις σε μια νέα πόλη, να προωθήσεις έναν σκοπό που είναι σημαντικός για εσένα και δίστασες επειδή φοβήθηκες; Σκέψου το. Χωρίς κίνδυνο αποτυχίας! Θα το τολμούσες; Γνωρίζεις την απάντηση. Εάν ήσουν 100% σίγουρη ότι θα μπορούσες να είσαι ή να κάνεις ό,τι θέλεις και να μην αποτύχεις, ούτε θα φοβόσουν, ούτε θα το σκεφτόσουν! Απλά θα το έκανες.

Τα λάθη είναι δρόμος αυτογνωσίας

Το ταξίδι για να μάθεις ποια είσαι και τι πραγματικά έχει σημασία για σένα μπορεί να περιλάβει μια αποτυχία, ένα διαζύγιο, έναν επώδυνο χωρισμό ή μια ανεπιθύμητη απόλυση. Αυτού του είδους οι απώλειες μπορεί να σε καθορίσουν, ωστόσο θα σε κάνουν να γνωρίσεις τον εαυτό σου, τη δύναμη και τις αντοχές σου.

Θα χρειαστούν αρκετά λάθη, απογοητεύσεις, αναποφασιστικότητα και ατελείωτες συζητήσεις μέχρι να μπορέσεις να βρεις ποια είσαι στην πραγματικότητα. Το μεγαλύτερό σου όπλο, όμως, δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Είναι η ΠΙΣΤΗ σου! Αυτή είναι η πραγματική σου δύναμη! Σταμάτα να πατάς άλλο το κουμπί της αναβολής και ξεκίνα να αγαπάς τον εαυτό σου λίγο παραπάνω από τους άλλους.

Ξεκίνα να γράφεις σε ένα χαρτί όλα εκείνα που θέλεις με ειλικρίνεια. Όσα ονειρεύεσαι και δεν έχεις τολμήσει να κάνεις. Από το πιο απλό, όπως ένα ωραίο φαγητό στο αγαπημένο σου εστιατόριο ή ένα ταξίδι μέχρι κάτι πιο “άπιαστο”, όπως τη δουλειά που ονειρεύεσαι να κάνεις. Κάθε μέρα που περνάει κοίταζε αυτό το χαρτί και σβήνε κάτι από τη λίστα σου.

Πέρασε χρόνο με τον εαυτό σου. Το να επιλέξεις να περάσεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την ψυχική σου υγεία. Προκάλεσε τον να δοκιμάσει καινούρια πράγματα, να νιώσει διαφορετικά συναισθήματα. Εμπιστεύσου τη διαίσθησή σου και το ένστικτό σου και πάρε αποφάσεις κάνοντας επιλογές που θα αντιπροσωπεύουν εσένα και όχι τους γύρω σου!

Η συμβουλή μου για την ευτυχία

Κανείς δε σου λέει ότι ο δρόμος που θα βαδίσεις θα είναι γεμάτος λουλούδια, υπέροχα δέντρα, τραγούδια πουλιών και επιστήθιους φίλους! Θα βιώσεις απώλειες και προδοσίες που θα σε αλλάξουν. Όμως φρόντισε να μην αλλάξουν το μέσα σου. Θα χρειαστεί να κάνεις λάθη για να μάθεις ποια ΔΕΝ είσαι! Θα χρειαστεί να σταματήσεις να κάνεις υποχωρήσεις για τους άλλους και να ζεις ασυνείδητα, σαν να έχεις όλον τον χρόνο του κόσμου! Δεν τον έχεις!

Θα σπάσεις τους κανόνες που έμαθες μέχρι τώρα να ζεις και θα εφαρμόσεις καινούριους, που θα ταιριάζουν καλύτερα στο δικό σου όραμα! Κάθε μέρα θα ανακαλύπτεις και κάτι ακόμα που δεν συμφωνείς να κάνεις και θα το πετάς έξω από τη ζωή σου! Έχεις δικαίωμα να αλλάζεις γνώμη αν κάτι δεν σου αρέσει. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου!

Και μετά από όλα αυτά θα φανεί ο υπέροχος, αληθινός εαυτός σου! Τον οποίο θα αναγνωρίζεις πια στα μάτια των ανθρώπων που σε αγαπούν και που θα είναι εκεί για να τον θαυμάζουν και να τον επιβραβεύουν!

Πάντα κάτι θα τελειώνει και κάτι θα αρχίζει! Αυτός είναι ένας από τους νόμους της ζωής ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι, απαραβίαστος.


Φωτογραφία, Bruno Emmanuelle.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here