Διακοπές: Βαθιές ανάσες ζωής

Έφτασε η ώρα που όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία. Αυτή των καλοκαιρινών διακοπών. Είμαστε έτοιμοι να βγούμε εκτός προγράμματος, αφήνοντας πίσω οτιδήποτε μας θυμίζει την καθημερινή ρουτίνα. Χρυσαφένιο το χρώμα αυτών των ξέγνοιαστων ημερών γιατί είναι πολύτιμες οι ιδιότητες τους. Φωτεινές και λαμπερές σαν τον ήλιο γιατί μας γεμίζουν χαρά. Οι διακοπές απογειώνουν ακόμα και τις πιο μικρές απολαύσεις της ζωής, γι’ αυτό τις λαχταρούμε τόσο. Οι στιγμές που περνάμε στην φύση, μας προτρέπουν να καταλάβουμε πως ζωή δεν σημαίνει μόνο να είμαστε απασχολημένοι, αλλά να απομακρυνόμαστε που και που από όσα μας προβληματίζουν. Έτσι οι περισσότεροι αναζητούν τρόπους να περνούν ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό τους και αυτούς που επιλέγουν να έχουν κοντά τους. Έξω στον καθαρό αέρα η διάθεση βελτιώνεται και οι καλοκαιρινές εμπειρίες, καλές οι λιγότερο ευχάριστες, βιώνονται ως μέρος της διασκέδασης. Είμαστε χαλαροί και θετικοί. Δυνατοί και ικανοί, να βλέπουμε πίσω από τα γεγονότα και να γευόμαστε την ουσία όσων ζούμε.

Ευκαιρία για αισιόδοξη επανεκκίνηση

Φεύγοντας από τους γνώριμους ρυθμούς και τον θόρυβο της μεγαλούπολης, αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο με διαφορετικό τρόπο. Το μυαλό σταματάει να λειτουργεί υπό πίεση και επιτρέπει στο σώμα να χαλαρώσει τις άμυνες του. Η θάλασσα έχει την ιδιότητα να θεραπεύει. Παρασύροντας μακριά τις αρνητικές σκέψεις και τα αδιέξοδα συναισθήματα, μας βοηθάει να νιώσουμε γαλήνη. Στις διακοπές, επανερχόμαστε στην φυσική μας κατάσταση, αυτή της θετικότητας και ανανεώνουμε τον τρόπο σκέψης μας. Μία σειρά από φρέσκες ιδέες περνούν από το μυαλό μας. Μπορούμε να κόψουμε κακές συνήθειες ή να κάνουμε μία σημαντική ανακάλυψη που εξομαλύνει μία δύσκολη αλλαγή μας. Μερικές από τις καλύτερες ιδέες συλλαμβάνονται την περίοδο των διακοπών. Κυρίως αυτές που μπορούν να μετατρέψουν τα μακροχρόνια μπλοκαρίσματα σε νέους ορίζοντες ευτυχίας. Μακριά από τις καθημερινές συνήθειες μπορούμε να δούμε πιο καθαρά την δυναμική της ζωής μας, καθώς και τι την περιορίζει. Ίσως επιστρέφοντας να θελήσουμε να διακόψουμε κάποια από όσα κόβουν τα φτερά της ελευθερίας μας, γιατί μπορεί να έχουν σταματήσει από καιρό να δίνουν πνοή στα όνειρα μας. Ας μην ξεχνάμε πως όταν είμαστε αισιόδοξοι, οι λύσεις που επανεκκινούν την ζωή μας, εμφανίζονται ως εκ θαύματος μπροστά μας.

Ζώντας στο παρόν

Αυτό που πετυχαίνεις στις διακοπές, είναι ξεχωριστό γιατί δεν είναι εύκολο να το ζήσεις στη ροή της καθημερινότητας. Το να βιώνεις απόλυτα το παρόν, στις διακοπές γίνεται αβίαστα και τόσο φυσικά. Ζεις την στιγμή και ρουφάς ότι αυτή είναι ικανή να σου προσφέρει. Κλείνεις τα μάτια παίρνοντας βαθιές ανάσες ζωής, χάνεσαι αγναντεύοντας τον ορίζοντα, γεύεσαι ένα ποτήρι κρασί, απολαμβάνεις τις μουσικές. Η στιγμή έχει δύναμη και διάρκεια και αυτό είναι το μεγάλο του κέρδος. Ο νους μπορεί να ταξιδεύει, παραμένει όμως σε επαφή με την παρούσα στιγμή. Αυτό είναι ικανό να πολλαπλασιάσει την ευτυχία σου γιατί σε φέρνει σε επαφή με υψηλότερα επίπεδα ηρεμίας και ισορροπίας. Η αβεβαιότητα της σύγχρονης ζωής είναι μία κατάσταση που δεν αφήνει τον άνθρωπο να αγκαλιάσει τον εαυτό του. Και αντί να ζει τη ζωή του όπως ακριβώς θέλει, τείνει απλώς να την φαντάζεται. Έτσι μαθαίνει να βρίσκει καταφύγιο στην ονειροπόληση για να αφαιρείται από όσα δεν του αρέσουν. Μαζί με αυτά που αποφεύγει πνίγει και τα συναισθήματα του. Αυτά που έπειτα προσπαθεί απεγνωσμένα να εντοπίσει.

Πάρε βαθιές ανάσες ζωής

Έχεις εξασκηθεί να εστιάζεις την προσοχή στην αναπνοή σου; Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά είναι ζωτικής σημασίας. Ίσως ανακαλύψεις πως έχεις κάποιες αντιστάσεις να το κάνεις ή ότι ξεχνάς να αναπνέεις σωστά. Φαντάσου τώρα πως η αναπνοή σου είναι η ίδια σου η ζωή και δες πόσο ενεργός νιώθεις μέσα σε αυτή. Αρκούν μόνο πέντε λεπτά συνειδητής αναπνοής για την διατήρηση της ηρεμίας στο μυαλό μας, πόσο μάλλον στην ζωή μας. Οι σκέψεις γίνονται λιγότερο χαοτικές και αρνητικές. Ένας τρόπος χαλάρωσης που πολλοί άνθρωποι αγνοούν. Η ζωή επιστρέφει στον κάτοχο της, όταν εκείνος αντιλαμβάνεται και πάλι τον εσωτερικό της παλμό. Αυτό προσπαθούμε να εισπράξουμε και από τις διακοπές μας. Να πάρουμε όσες περισσότερες ανάσες οξυγόνου μπορούμε και να δυναμώσουμε την ψυχή, το μυαλό και την καρδιά μας.

Photo: Oysho, ss20

Κείμενο της συμβούλου Επίτευξης Στόχων, Certified Personal Life Coach, Σταρούλας Χριστοπούλου, flyforyou.gr , info@flyforyou.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here