Νέα ερωτική σχέση; Μην “χάνεις” τον εαυτό σου

Έρωτας! Το επικό θαύμα του κόσμου για το οποίο ψάχνουμε όλοι. Εκείνο το μοναδικό συναίσθημα που μας κόβει την ανάσα. Κάθε φορά που ξεκινά μια νέα ερωτική σχέση, μας κάνει να νιώθουμε ζωντανές. Μας κάνει έτοιμες να κατακτήσουμε τον κόσμο όλο. Είναι το συναίσθημα που απελευθερώνει τα όνειρά μας. Ουσιαστικά, είναι κάτι απερίγραπτο. Για κάθε μια από εμάς ο έρωτας έχει τη δική του ερμηνεία, τη δική του δυναμική. Υπάρχουν φορές, που μπορεί να ερωτευθείς κάποιον τόσο έντονα που τον τοποθετείς αυτόματα και απόλυτα στο κέντρο του κόσμου σου και της ζωής σου. Τίποτα πιο σημαντικό δεν υπάρχει για σένα παρά μόνο εκείνος. Είναι η στιγμή που παραμερίζεις τον εαυτό σου για χάρη του. Ώσπου χάνεις τον εαυτό σου. Μερικές φορές, μπορεί να προσπαθείς τόσο σκληρά για να τον ευχαριστήσεις που δεν συνειδητοποιείς ότι όλα αυτά που κάνεις ίσως να μην ευχαριστούν ουσιαστικά εσένα.

Και μόνο όταν είναι αργά συνειδητοποιείς ότι ξέχασες ποια είσαι. Ότι ξέχασες πως είναι να έχεις τον εαυτό σου στο κέντρο του κόσμου και να τον αγαπάς τόσο όσο και εκείνον.

Στα πρώτα στάδια μιας νέας σχέσης

Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου, στα πρώτα στάδια μιας νέας σχέσης να λες στον σύντροφό σου:

  • «Δεν πειράζει να ακυρώσω τη δουλειά μου. Θα την κάνω αύριο» ή
  • «Προτιμώ να δω μαζί σου ταινία αφού θέλεις, παρόλο που αύριο πρέπει να ξυπνήσω νωρίς» ή
  • «Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η κουζίνα αλλά ας πάμε εκεί για φαγητό αφού εσύ τη λατρεύεις».

Ακούγεται οικείο, έτσι δεν είναι; Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις, όταν ξεκινάς μια νέα ερωτική σχέση, είναι ότι εάν θυσιάσεις τις ανάγκες σου είναι σχεδόν αδύνατον να ξαναβρείς τον εαυτό σου.

Όλοι το έχουμε κάνει. Συναντάς “τον ένα”. Αρχίζεις να ερωτεύεσαι. Όλα είναι τέλεια. Σας αρέσει το ίδιο φαγητό, απολαμβάνετε τις ίδιες ταινίες και έχετε το ίδιο γούστο στα έπιπλα. Είστε αχώριστοι. Τελειώνετε τις προτάσεις ο ένας του άλλου. Και περνάει ο χρόνος. Και μια μέρα, ανακαλύπτεις απότομα ότι κάτι δεν είναι απόλυτα σωστό. Αρχίζουν να σου λείπουν τα brunch με τις φίλες σου, οι καθιερωμένες Κυριακάτικες «μαζώξεις» με την οικογένειά σου. Πλέον συναντάς κυρίως τους δικούς του φίλους και περνάς περισσότερο χρόνο με την δική του οικογένεια παρά με τους δικούς σου ανθρώπους. Άραγε τι σου έχει συμβεί;

Ο φόβος της απώλειας

Η απάντηση είναι απλή. Μπροστά στην προσπάθειά σου να γίνεις η καλύτερη σύντροφος και να είναι εκείνος χαρούμενος έχεις αρχίσει να χάνεις την «ταυτότητά» σου. Το λάθος; Είσαι απόλυτα πρόθυμη να κάνεις θυσίες για τη νέα ερωτική σχέση σου χωρίς να σου έχει ζητηθεί. Μη σου φαίνεται περίεργο. Οι περισσότερες από εμάς φοβόμαστε ότι δεν θα βρούμε τον έρωτα και όταν τον βρίσκουμε φοβόμαστε ότι θα τον χάσουμε. Ο φόβος της απώλειας σε κάνει να μη βλέπεις πως εκείνος ίσως να μην μοιράζεται την ίδια “αγωνία” για όλα όσα σου δίνουν χαρά. Ίσως να μην ζει με τον φόβο πως θα σε χάσει αν δεν είναι άψογος και τελικά ο μύθος της ιδανικής συντρόφου είναι αποκλειστικά και μόνο δική σου ανησυχία.

Εστίασε στην «υγιή σχέση»

Η αλήθεια είναι πως έως ένα βαθμό, αξίζει να “θυσιάσεις” κάποιες συνήθειες και να κάνεις μικρούς “συμβιβασμούς” για να βοηθήσεις τη σχέση να λειτουργήσει. Αλλά όταν φτάσεις στο σημείο να συμβιβάζεσαι αποκλειστικά και μόνο εσύ, άθελά σου κάνεις κακό στη σχέση σας. Και αντί να βελτιώνεται, ο μεταξύ σας δεσμός σταδιακά παύει να είναι ισορροπημένος.  Πριν ακόμα το συνειδητοποιήσεις, αντί να μετράς τα δευτερόλεπτα μέχρι να είστε μαζί, αποζητάς να είσαι μόνη σου ή να περνάς περισσότερο χρόνο με τους φίλους σου. Χωρίς εκείνον. Αν το ζητούμενο είναι μια σχέση με διάρκεια, βάλε καλά στο μυαλό σου τα παρακάτω βασικά tips:

  • Η εστίαση της ενέργειας στον εαυτό σου δεν πρόκειται να βλάψει τη νέα ερωτική σχέση σου. Στην πραγματικότητα, θα ωφελήσει τη σχέση επιτρέποντάς σου να παραμείνεις ψυχικά υγιής, χαρούμενη και γεμάτη αυτοπεποίθηση!
  • Εσύ και ο σύντροφός σου είσαστε και λειτουργείτε σαν μια ομάδα. Καθώς χτίζετε τη σχέση σας, είναι ευθύνη και των δυο σας να επικοινωνείτε απευθείας με τις προσωπικές σας ανάγκες. Γιατί οι ανάγκες των δύο σας είναι εξίσου σημαντικές!
  • Είσαι ικανή να δημιουργήσεις υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις διαπροσωπικές σχέσεις. Θα το κάνεις διατηρώντας τον πραγματικό σου εαυτό και όχι καταπιέζοντάς όλα όσα είσαι. Η ανάπτυξη και η διατήρηση μιας ισχυρής αίσθησης του εαυτού σου είναι σαν να εξασκείς έναν μυ. Όσο περισσότερο τον ασκείς, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται κάθε φορά.
  • Μην ξεχνάς ποτέ όλα όσα είναι πραγματικά σημαντικά για σένα. Αν δεν είναι εξίσου σημαντικά και για τον άνθρωπο που έχεις επιλέξει να είναι κοντά σου, αυτό είναι ένα σοβαρό καμπανάκι. Αν το ακούσεις να χτυπά, μάλλον δεν έχεις επιλέξει τον σωστό σύντροφο για εσένα.

Βγες από τον φαύλο κύκλο

Υπάρχουν συγκεκριμένα πρακτικά βήματα που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις μια σταθερή αίσθηση του εαυτού σου και να παραμείνεις με τον σύντροφό σου στην κατάσταση που ήσασταν στα πρώτα στάδια του ερωτά σας.

  • Πέρασε χρόνο με τους φίλους σου. Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάς τον σύντροφό σου, τίποτα δεν αντικαθιστά ένα μεσημεριανό γεύμα, μια βόλτα στα μαγαζιά ή ένα σινεμά με τις κολλητές σου. Οι φίλοι θα είναι πάντα κοντά μας χωρίς να κάνουμε θυσίες ή συμβιβασμούς για να τους κρατήσουμε.
  • Βρες ένα χόμπι. Δεν χρειάζεται να κάνετε τα πάντα μαζί, ξέρεις. Βρες κάτι που σου αρέσει να κάνεις, πήγαινε γυμναστήριο ή ασχολήσου με το αγαπημένο σου άθλημα ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα είστε μαζί για κάποιες ώρες. Να είσαι σίγουρη πως θα εκτιμήσει ακόμα περισσότερο την παρέα σου όταν τον ξαναδείς.
  • Φρόντισε τον εαυτό σου. Όταν επενδύεις στη δική σου χαρά και στη δική σου ψυχική ισορροπία, επί της ουσίας επενδύεις στην υγεία της σχέσης σου. Είναι αλήθεια πως ο κατάλληλος σύντροφος για εσένα θέλει πάνω απ’ όλα να φροντίζεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Και μην ξεχνάς: Οι γυναίκες που δεν είναι απόλυτα συναισθηματικά εξαρτώμενες από το ταίρι τους, δηλαδή αυτές που γνωρίζουν πως να ορίζουν όρια και πώς να διατηρούν την ισορροπία είναι που κάνουν και τους συντρόφους τους να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Οι εμμονικές προσκολλήσεις μοιάζουν με “κόκκινο πανί”. Και δεν είναι καθόλου ελκυστικές για τους αρσενικούς!

Κόψε ταχύτητα

Η χρυσή συμβουλή, που μπορεί να δώσει κάποιος σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι συχνά η πιο απλή…  

Ο καλύτερος τρόπος για να μην χαθείς μέσα στη νέα σχέση σου, είναι να απολαύσεις αυτή τη σχέση με αργούς ρυθμούς. Πηγαίνοντας αργά, μπορείς να αναπτύξεις έναν σταθερά αυξανόμενο ρυθμό οικειότητας με τον άνθρωπό σου. Αυτό θα σας επιτρέψει να αισθάνεστε ακόμα πιο άνετα και πιο ισορροπημένα κάθε φορά που είσαστε μαζί!

Να είσαι ο εαυτός σου και να θυμάσαι πως είσαι το ίδιο ξεχωριστή με εκείνον! Μην επιτρέπεις να χαθείς μέσα στη διαδικασία της αγάπης κάποιου. Η αγάπη δεν πρέπει να είναι αγώνας δρόμου, όπου κάποιος τρέχει μόνος του!

Αγάπησε χωρίς φόβο! Έκφρασε προς την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και προσπάθησε να γίνεις ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του άλλου χωρίς να κάνεις χίλια κομμάτια τη δική σου ζωή!

Photo Charly Pn

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here