Αφροδίτη Χόντου: 7 tips απογειώνουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Καταξιωμένη Life & Business coach και αρθρογράφος του BeauteMagazine.gr, η Αφροδίτη Χόντου προσθέτει μια ακόμα διάκριση στο πλούσιο βιογραφικό της. To όνομά της πλέον φιγουράρει στην ετήσια έκδοση «Leading Women in Business 2022» του ομίλου εταιριών παγκόσμιας εμβέλειας ICAP CRIF. Η νέα της διάκριση, αποτέλεσε έναυσμα για να μοιραστεί μαζί μας εμπειρίες που την έφεραν στη κορυφή. Αλλά και για να μας δώσει δοκιμασμένα tips για θέματα που απογειώνουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Όπως λέει και ένα πολύ αγαπημένο μου τραγούδι “This is a man’s world, but it wouldn’t be nothing without a woman or a girl”. Πλέον η γυναίκα έχει διεκδικήσει. ‘Eχει καταφέρει και έχει εδραιώσει τη θέση της. Το έχει κατορθώσει τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στη συνείδηση των περισσοτέρων. Η γυναίκα πλέον είναι μια αξιότατη επαγγελματίας. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως συνδυάζει κι άλλους ρόλους όπως αυτούς της μητέρας, της νοικοκυράς, της συζύγου κλπ, τότε τολμώ να πω πως οι άνδρες στερούνται ικανοτήτων μπροστά της.

Η Αφροδίτη Χόντου σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνιολογία. Εργάζεται ως Life & Business coach και ως Επικοινωνιολόγος.

Τύχη η πίστη;

Μου αρέσει να υπενθυμίζω στους ανθρώπους και ειδικά στις γυναίκες, ότι στο τέλος της κάθε ημέρας, δεν έχει κερδίσει ο πιο γρήγορος ούτε ο πιο δυνατός. Αλλά ο πιο ανθεκτικός. Θα μπορούσα να πω πως η τύχη ή η μοίρα σε βοηθάει να τα καταφέρεις αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι ψέμα. Αυτό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις είναι η πίστη στις ικανότητές σου και η σκληρή δουλειά. Μερικές φορές , μπορεί όλα να φαίνονται λίγο τυχαία, αλλά στην πράξη, δεν είναι. Κάθε βήμα που κάνεις σου επιτρέπει να αποκτήσεις την εμπειρία που χρειάζεσαι για να ανέβεις ένα σκαλί ακόμα. Κάθε λάθος σου κάνει το ίδιο. Πάντα είχα την άποψη πως τα λάθη σε οδηγούν εκεί που πρέπει να πας. Γι’ αυτό πρέπει να τα αγαπάμε και να τα αποδεχόμαστε.

7 δοκιμασμένα tips για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Βρες την αποφασιστικότητα σου. Γίνε αποτελεσματική και κάνε τη διαφορά στο εργασιακό περιβάλλον ακολουθώντας 7 tips που απογειώνουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα:

1_ Άλλαξε νοοτροπία

Η νοοτροπία σου δεν επηρεάζει απλώς τον τρόπο που σκέφτεσαι, επηρεάζει επίσης τον τρόπο που ενεργείς  και μπορεί να χτίσει ή να γκρεμίσει την αυτοπεποίθησή σου. Οι σκέψεις σου γίνονται λέξεις, οι λέξεις γίνονται συμπεριφορές και μετά γεννιέται η συνήθεια. Εάν αμφιβάλλεις συνεχώς για τον εαυτό σου, αυτή η αρνητική νοοτροπία θα γίνει εμπόδιο για την ανάπτυξη και την επιτυχία σου. Είναι σημαντικό να βρεις τρόπους να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις, ώστε να μπορείς να διατηρήσεις μια θετική νοοτροπία ακόμα και ενόψει αντιξοοτήτων, η οποία θα σε βοηθήσει να ανελιχθείς και να ξεπεράσεις τις προκλήσεις χωρίς να επιτρέψεις να σε απογοητεύσουν.

2_ Μη φοβάσαι να πάρεις αποφάσεις.

Μη φοβάσαι να κάνεις λάθη. Για να κάνεις εκείνο το «ένα βήμα ακόμα» προς την επιτυχία, πρέπει να είσαι πρόθυμη να αναλάβεις ρίσκα και να αγκαλιάσεις τις προκλήσεις. Οι προκλήσεις αποτελούν απλά μέρος της εξέλιξης και δεν πρέπει μόνο να τις αγκαλιάζουμε αλλά και να τις γιορτάζουμε. Το να βγεις εκτός comfort zone, μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις προβλήματα, όσο απίστευτο κι αν σου φαίνεται αυτό.

3_ Να είσαι επίμονη

Να είσαι αφοσιωμένη στο στόχο σου και αν δε φοβάσαι τις δύσκολες στιγμές, τότε τα εμπόδια γίνονται εντελώς ασήμαντα. Ή, για να το πω καλύτερα, γίνονται διάφανα. Μπορείς να δεις ξεκάθαρα τι κρύβεται πίσω από αυτά. Ένα από τα σημαντικότερα tips για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, είναι να μάθεις να σέβεσαι το στόχο σου και την πορεία σου προς αυτόν. Αν εσύ σέβεσαι αυτόν τον στόχο, τότε και οι άλλοι θα τον σεβαστούν. Θα αντιμετωπίσεις πολλά προβλήματα στην πορεία σου προς την κορυφή ( π.χ προκαταλήψεις των φύλων, ανισότητα στις αμοιβές), όμως το να επιμείνεις είναι η μόνη επιλογή που έχεις.

4_ Να θέτεις πάντα τα όριά σου

Με τον τρόπο αυτό δε θα χάσεις ίχνος αυτοπεποίθησης. Αυτό δε σημαίνει πως δεν θα κάνεις συνέργειες με άλλους ανθρώπους. Η επιτυχία χρειάζεται ομαδικότητα και καλές συνεργασίες. Τις καλές συνεργασίες τις κάνουν οι άνθρωποι. Δεν τις κάνουμε μόνοι μας. Έχουμε, λοιπόν, ανάγκη ο ένας τον άλλον. Μην υποτιμάς ποτέ τη δύναμη πολλών ανθρώπων μαζί.

5_ Μη διστάζεις να ζητάς βοήθεια

Κι αυτό θα το πετύχεις μόνο όταν έχει καλλιεργήσει ένα ικανό υποστηρικτικό δίκτυο γύρω σου. Και πως το κάνεις αυτό; Με την αλληλεγγύη και την αγάπη. Δεν έχεις ποτέ όλες τις απαντήσεις, δεν έχεις μόνο δυνατά σημεία και δεν τα γνωρίζεις όλα, όσο επιτυχημένη κι αν είσαι. Να είσαι πάντα ανοιχτή στην καθοδήγηση και να δέχεσαι με χαρά τις συμβουλές εκείνων που μπορούν να σε βοηθήσουν να δεις το κάτι παραπάνω.

6_ Να έχεις ήθος

Μία γυναίκα για να ξεχωρίσει στον επαγγελματικό στίβο και να εξελιχθεί δεν αρκεί να είναι έξυπνη και να δουλεύει πολλές ώρες. Για μένα, χρειάζεται να υπηρετεί έναν κώδικα αξιών και κανόνων. Το ήθος διεκδικεί σεβασμό. Το να εξελίσσεσαι στην ιεραρχία, διατηρώντας παράλληλα τις αξίες και το ήθος σου και μένοντας σταθερή σε αυτά, είναι στοιχεία εσωτερικής δύναμης και, για μένα, βασικά συστατικά επιτυχίας.

7_ Μάθε να μιλάς, απαίτησε σεβασμό

Είναι σημαντικό να βρεις τη φωνή σου και να τη χρησιμοποιήσεις. Είναι ένα από τα βασικά tips για την επιτυχημένη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Δεν μπορείς να βοηθήσεις ούτε τον εαυτό σου ούτε τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι, αν κανείς δεν ξέρει ποια είσαι ή τι μπορείς να κάνεις. Ξεκίνα να μιλάς για τον εαυτό σου, για τους στόχους και τις ικανότητές σου όχι με έπαρση αλλά με μία δυναμική τέτοια ώστε να κάνεις την παρουσία σου αξιοπρόσεκτη. Να μιλάς όταν σε αδικούν, όταν σε προσβάλλουν ή όταν σε αγνοούν. Να απαιτείς τον σεβασμό από τους ανθρώπους και να μην υποχωρείς σε τίποτα λιγότερο.

Κανείς δεν πρόκειται να πιστέψει σε σένα όσο εσύ!

Θα σταθώ σε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που όλες οι γυναίκες συναντούν στο δρόμο τους. Μία σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα που έχει υψηλούς στόχους, χρειάζεται να αντιμετωπίζει με ανθεκτικότητα την απόρριψη. Πολλές φορές η απόρριψη είναι προστασία. Μην τη φοβάσαι και μην απογοητεύεσαι. Θα υπάρξουν πόρτες που θα κλείσουν και πόρτες που θα ανοίξουν. Πάντα υπάρχει θετικό πρόσημο σε κάθε τι αρνητικό, αρκεί η οπτική γωνία με την οποία βλέπεις τα πράγματα, να αλλάξει.

Μην προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους πάντες

Να προσπαθείς να είσαι λίγο καλύτερη κάθε μέρα. Να στοχεύεις ψηλά και μακροπρόθεσμα. Αλλά μην προσπαθήσεις να ευχαριστήσεις τους πάντες. Όταν ξοδεύεις πολύ χρόνο προσπαθώντας να ευχαριστήσεις τους άλλους, συχνά χάνεις τον εαυτό σου και αυτό μπορεί να σε κάνει να βγεις εκτός πορείας. Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσεις να παραμείνεις  πιστή στον εαυτό σου.

Θα μοιραστώ μαζί σου και κάτι προσωπικό. Όταν ξεκίνησα να κάνω αυτή τη δουλειά βρέθηκε μπροστά μου κάποιος και μου είπε. «Νομίζεις ότι θα τα καταφέρεις; Ξέρεις πόσοι κάνουν τη δουλειά αυτή; Δεν νομίζω ότι είσαι ικανή να την υποστηρίξεις».

Είμαι σίγουρη πως πολλές γυναίκες θα ταυτιστούν μαζί μου. Τι απαντάς; Τίποτα! Βάζεις τα τακούνια σου, φοράς το ωραιότερό σου χαμόγελο και βγαίνεις εκεί έξω να αποδείξεις πως υπάρχει μόνο μία απάντηση στο «δεν μπορείς». Είναι το «κοίτα με να τα καταφέρνω».

Τόλμησε να είσαι αυθεντική

Να παλεύεις για τα όνειρά σου κάθε μέρα με την ίδια δύναμη και την ίδια χαρά. Να μένεις ανεπηρέαστη από το «θόρυβο» που κάνουν γύρω σου αυτοί που προσπαθούν να κόψουν τα φτερά σου. Να φεύγεις. Μακριά από ότι δεν σε θαυμάζει, δε σε καμαρώνει και δε σε υποστηρίζει. Να θυμάσαι πάντα ότι είσαι γυναίκα. Να είσαι αυθεντική. Μόνο τότε θα είσαι μοναδική. Αυτό θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις και να μη χαθείς μέσα στο πλήθος. Σε έναν χώρο όπου όλοι είναι ίδιοι, εσύ φρόντισε να ξεχωρίζεις. Με το ήθος και τις ικανότητές σου. Να λες όχι με την ίδια δύναμη που λες ναι!

Κεντρική φωτογραφία, Olia Danilevich.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here