Αυτοεκτίμηση: Σου αξίζουν τα καλύτερα!

Αυτοεκτίμηση: Σου αξίζουν τα καλύτερα!

Η γνώση της αξίας μας είναι απαραίτητη για την ευτυχία και την επιτυχία μας στη ζωή. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, η κοινωνία μας υποχρεώνει να πιστεύουμε ότι η αξία συνδέεται με επιτεύγματα όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, η κατάσταση της σχέσης, οι καταθέσεις στην τράπεζα, η εξωτερική εμφάνιση και πολλά άλλα. Αλλά ως άνθρωποι, είμαστε κάτι πολύ βαθύτερο από τα επιτεύγματά μας. Το να γνωρίζεις την αξία σου σημαίνει να ξέρεις ότι αξίζεις σεβασμό και αποδοχή από τους άλλους. Οι άνθρωποι που έχουν αυτοεκτίμηση είναι ξεκάθαροι για το πώς εμφανίζονται στον κόσμο. Δεν βασίζονται σε όσα λέει ή πιστεύει η κοινωνία για αυτούς.

Αυτή η γνώση είναι η εγγύηση για την ψυχική σου ευεξία και επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής σου. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τις ικανότητές μας. Μας εμποδίζει να θέτουμε φιλόδοξους στόχους και να έχουμε την αποφασιστικότητα να τους ακολουθήσουμε. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε κακή ποιότητα ζωής. Όταν ξέρεις την αξία σου, τότε εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και τις αποφάσεις που παίρνεις.

Η αξία σου δεν μειώνεται με βάση την αδυναμία κάποιου να τη δει

“Πάντα νιώθω ότι πρέπει να αποδειχθώ άξια για όλα. Να κάνω πράγματα που κάνουν τους άλλους πιο ευτυχισμένους από μένα. Το έκανα αυτό στη ζωή μου τόσο πολύ που ξέχασα ποια είμαι και τι πραγματικά αξίζω”. Σου θυμίζει κάτι όλο αυτό; Μήπως αντανακλά την εικόνα της δικής σου ζωής; Η αυτοεκτίμηση είναι στην πραγματικότητα αυτοσεβασμός που οδηγεί σε ισχυρότερη αυτοεκτίμηση. Αυτό το υψηλότερο επίπεδο αυτοεκτίμησης σε βοηθά να αφήσεις για παράδειγμα,  έναν κακό σύντροφο ή μια κακή δουλειά, ή οτιδήποτε άλλο που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δεν σε εκτιμά. Επειδή ξέρεις ότι αξίζεις τα καλύτερα.

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως ένα πράγμα…Το να ξέρεις την αξία σου είναι δικαίωμα. Πρέπει να έχεις πάντα στο νου σου ότι εσύ ορίζεις την αξία σου στον κόσμο, στις σχέσεις, στη δουλειά, στις συζητήσεις. Μερικές φορές όμως, όταν επικρατεί χάος στη ζωή μας, μπορούμε εύκολα να ξεχάσουμε τις δυνάμεις που έχουμε.

Χτίζοντας την αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση είναι ο τρόπος που εσύ εκτιμάς τον εαυτό σου. Δεν βασίζεται στο τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα ούτε στα πράγματα που έχεις ή δεν έχεις καταφέρει. Αυτό προέρχεται από μέσα. Παρόλα αυτά είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι η αξία μας δεν καθορίζεται από εξωτερικές δυνάμεις. Ένα μεγάλο λάθος είναι να τη “μετράμε” σύμφωνα με τα πράγματα που δεν έχουμε κάνει ακόμα ή δεν έχουμε καταφέρει ή έχουμε στερηθεί.

Σήμερα παρατηρώ το πολύ έντονο φαινόμενο, να μετράμε την αξία μας με βάση τον αριθμό των likes στην τελευταία μας ανάρτηση στο Instagram, τους followerw μας ή τις προτάσεις “φιλίας” που λαμβάνουμε. Αυτό στην πραγματικότητα, δεν αποδεικνύει καμία πραγματική αξία.

Όταν αφήνουμε άλλους ανθρώπους και πράγματα να την καθορίζουν, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να γίνουμε έρμαια των συναισθημάτων των άλλων. Η αξία μας όμως έγκειται απόλυτα στον δικό μας έλεγχο. Όταν ξέρεις ποια είσαι και είσαι ευχαριστημένη με το άτομο που έχεις γίνει, τότε θα βιώσεις μια αίσθηση γαλήνης μέσα από τα αναπόφευκτα σκαμπανεβάσματα της ζωής. Θα πιστεύεις στον εαυτό σου ανεξάρτητα από το αν έχεις απολυθεί, έχεις χωρίσει ή δεν παίρνεις προαγωγή.

Διδάσκουμε στους ανθρώπους πώς να μας συμπεριφέρονται

Έχεις παρατηρήσει ποτέ κάποιον να μπαίνει σε ένα δωμάτιο και να έχει τέτοια αυτοπεποίθηση ώστε τις περισσότερες φορές, τα κεφάλια γυρίζουν να τον δουν και να τον ακούσουν; Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μια χαρισματική ενέργεια που σαγηνεύει. Το αντίθετο ισχύει όταν κάποιος δεν έχει καθόλου αυτοπεποίθηση. Εκπέμπει μία αρνητική ενέργεια για τον εαυτό του, την οποία εισπράττουν και οι άλλοι άνθρωποι γύρω του, με αποτέλεσμα να τον αξιολογήσουν αρνητικά, χωρίς να έχει χρειαστεί να πει ή να κάνει σχεδόν τίποτα. Αυτή η ενέργεια που πηγάζει από μέσα, μας διδάσκει με μια πρώτη ματιά πόσο άξιο θεωρούμε εμείς πρώτα τον εαυτό μας ή όχι. Η αλήθεια είναι ότι αν δεν φέρεσαι καλά στον εαυτό σου, κανένας άλλος δε θα το κάνει για σένα.

Η άσκηση της αξίας

Είναι πολύ χρήσιμο και υγιές να ρίξουμε μια ματιά στο γιατί μπορεί να είναι δύσκολο για εμάς να φροντίσουμε τον εαυτό μας, γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να φροντίζουμε τους άλλους και γιατί πιστεύουμε πως η αξία μας έρχεται ύστερα από την αξία των άλλων. Δεν μπορούμε να φροντίσουμε έναν εαυτό που δεν εκτιμούμε. Και επειδή, καμιά φορά, τα πάντα χρειάζονται άσκηση για να εγκατασταθούν μέσα μας, τότε γιατί να μην εξασκηθούμε και σε αυτό; Στο να υπενθυμίζουμε δηλαδή στον εαυτό μας τι πραγματικά αξίζει. Με ποιο τρόπο;

  • Νιώσε ευγνωμοσύνη για ό,τι έχεις κερδίσει στη ζωή σου μέχρι τώρα και για τον άνθρωπο που είσαι. Η ευγνωμοσύνη είναι το κύριο κλειδί της ευτυχίας. Μην ξεχνάς να σου το υπενθυμίζεις κάθε μέρα!
  • Δείξε στον εαυτό σου λίγη περισσότερη καλοσύνη και υπομονή. Συγχώρεσε λάθη και παραλείψεις. Κανείς δεν έχει ανέβει ψηλά χωρίς να έχει κατέβει λίγο πρώτα.
  • “Καθάρισε” τη ζωή σου από τους τοξικούς ανθρώπους που αγνοούν ή δεν αντιλαμβάνονται την αξία σου.
  • Επαναπρογραμματισμός. Μόλις αρχίσεις να καθαρίζεις τη ζωή σου από τοξικά απόβλητα, τότε θα έχεις ανοίξει τον δρόμο για να εγκαταστήσεις την αγάπη, την αποδοχή και την εκτίμηση του εαυτού σου.
  • Ξεκίνα να βάζεις όρια. Από τη στιγμή που μπορείς να θέσεις με συνέπεια τα κατάλληλα όρια σε σένα και στους άλλους, χωρίς δισταγμό ή ενοχές, τότε έχεις κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ευτυχία σου.

Αξιοπρέπεια

Δεν υπάρχει κάποια “νεράιδα της αξίας” που θα έρθει κάποια στιγμή στη ζωή μας και θα μας σκορπίσει σκόνη αυτοεκτίμησης. Πρέπει μόνη σου, να καταβάλεις προσπάθεια κάθε μέρα για να υπενθυμίζεις  στον εαυτό σου πόσο υπέροχο πλάσμα είσαι. Με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά σου, τις σωστές και τις λάθος επιλογές σου, τις καλές και τις κακές στιγμές σου.

Είναι ανάγκη να αποφασίσεις ότι αυτό που κάνει εσένα χαρούμενη έχει μεγαλύτερη σημασία από το να κάνεις μόνο τους άλλους. Αντί να κυνηγάς πράγματα που ενισχύουν προσωρινά την αυτοεκτίμησή σου, μέτρησε την αυτοεκτίμησή σου με βάση το ποια είσαι στον πυρήνα σου. Βρες τον κρυμμένο εαυτό σου και τα “μπορώ” σου. Και όχι. Δεν είσαι εγωίστρια, ούτε αναίσθητη. Είσαι απλά αυθεντική. Σαν προσωπική συμβουλή έχω να σου πω το εξής: Η αξία και η τιμή είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Αυτό που ορίζει την αξία σου είναι μόνο η αξιοπρέπειά σου. Τοποθέτησέ τη πολύ ψηλά στον κώδικα αξιών της ζωής σου.


Κεντρική φωτογραφία, Koolshooters / Pexels.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here