Χειραγώγηση: Διεκδίκησε τη ζωή σου

Ζούμε σε έναν σκληρό κόσμο γεμάτο πληγωμένους ανθρώπους. Γύρω μας μεγαλώνουν και εκείνοι οι άλλοι «άνθρωποι». Εκείνοι που έχουν για χόμπι τη χειραγώγηση, που το σκοτάδι και το κακό έχει κυριαρχήσει μέσα τους και γύρω τους. Εκείνοι που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Γιατί έχει συνηθίσει το μάτι του ανθρώπου να στέκεται στη χρυσή κορδέλα που τυλίγει το υπέρλαμπρο, γεμάτο χρυσόσκονη, κουτί. Κανείς δε βλέπει ότι μέσα, αυτό το κουτί, κρύβει βρωμιά και απολιθώματα. Δεν ξέρω αν και εκείνοι είναι πληγωμένοι για να κάνουν τόσο κακό. Ξέρω πως όταν έχεις πληγωθεί, ψάχνεις τρόπους να γλυκάνεις την ψυχή σου. Ξέρω πως όταν έχεις πληγωθεί, δεν αντέχεις να δεις κανέναν άλλον να πληγώνεται όπως εσύ… αν είσαι καλός άνθρωπος… αν είσαι «κακός» άνθρωπος, πληγώνεις, βιάζεις, σκοτώνεις και εγκαταλείπεις.

Η ιστορία της διπλανής πόρτας

Η ιστορία της Καρολάιν δεν είναι μια απλή ιστορία. Είναι η ιστορία ενός παιδιού που θαμπώθηκε και αγάπησε ένα τέτοιο κουτί. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ένα παιδί επειδή θαμπώθηκε. Αυτό δεν κάνουν τα παιδιά; Γι’ αυτό τα παιχνίδια δεν είναι βαλμένα μέσα σε πολυτελείς συσκευασίες με όμορφα χρώματα; Το παιδί, λοιπόν, έκανε τη δουλειά του …και το κουτί έκανε τη δική του… Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κρατάμε μακριά από τη ζωή μας τέτοιους ανθρώπους. Ανθρώπους χειριστικούς, που εκφοβίζουν έμμεσα ή άμεσα, που μας θεωρούν «κτήμα» τους, που χειραγωγούν το παραμικρό μας συναίσθημα, που προφανώς δεν μας αγαπούν! Πως θα τους καταλάβουμε;

Ποιοι είναι οι χειριστικοί άνθρωποι

Η χειραγώγηση είναι μια προσπάθεια ενός ατόμου να αφαιρέσει την ελεύθερη βούληση κάποιου και να την αντικαταστήσει με τις δικές του εγωιστικές επιθυμίες. Και το κάνει αυτό με τρόπο που αγνοεί εντελώς την αξία και την αξιοπρέπεια του άλλου. Η χειραγώγηση, στην ουσία, δείχνει περιφρόνηση! Οι άνθρωποι μπορούν να είναι χειριστικοί λόγω της δικής τους πληγής, του πόνου ή της ανωριμότητας. Τείνουν να αντιδρούν ανήσυχα. Δεν διαθέτουν τις απαραίτητες σχετικές δεξιότητες που απαιτούνται για υγιείς αλληλεπιδράσεις. 

Χωρίς ενσυνάισθηση..

Δεν έμαθαν ποτέ την ταπεινοφροσύνη, την ενσυναίσθηση και την προθυμία να αναλάβουν την ευθύνη για τις δικές τους ενέργειες. Είναι βαθιά ναρκισσιστικά άτομα! Ο χειρισμός και η χειραγώγηση είναι ο μόνος τρόπος που ξέρουν για να επιβάλλονται και να συσχετίζονται με τους ανθρώπους που εκείνοι επιλέγουν να είναι δίπλα τους και, μάλιστα, τους επιλέγουν πολύ μεθοδικά και προσεκτικά. Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν έναν τρόπο να επιλέγουν ανοιχτούς, ευγενικούς ανθρώπους με όμορφες, πλούσιες καρδιές, επειδή αυτοί θα είναι πιο πιθανό να αγωνιστούν για τη σχέση τους και λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν τη σχέση τους.

Έτσι λειτουργούν

Οι χειριστικοί άντρες είναι πανέξυπνοι. Ξεκινούν την ιστορία τους μαζί σου πολύ προσεκτικά και με λεπτούς χειρισμούς και αυξάνουν την επιρροή τους με την πάροδο του χρόνου. Τόσο αργά που δεν συνειδητοποιείς καν ότι συμβαίνει όλο αυτό. Έχουν τέσσερα κοινά χαρακτηριστικά που τους κάνουν master στη χειραγώγηση:

 1. Ξέρουν πώς να εντοπίσουν τις αδυναμίες σου.
 2. Μόλις τις βρουν, είναι σίγουρο, πως θα τις χρησιμοποιήσουν εναντίον σου.
 3. Μέσω των έξυπνων μηχανισμών τους, σε πείθουν να εγκαταλείψεις κάτι από τον εαυτό σου, για να εξυπηρετήσεις τα εγωκεντρικά ενδιαφέροντά τους.
 4. Όταν ένα χειριστικό άτομο καταφέρει να σε εκμεταλλευτεί, πιθανότατα θα το επαναλαμβάνει έως ότου σταματήσει να ικανοποιεί και να τρέφει τον εγωισμό του.

Οι τρείς εκδοχές τους

Οι χειριστικοί άνθρωποι εμφανίζονται με τρείς μορφές ανάλογα με το άτομο που θέλουν να προσεγγίσουν:  

Οι αυταρχικοί

 • Εμφανίζονται σαν κύριοι, υπεύθυνοι και αποφασιστικοί λέγοντάς σου πως ό, τι κάνουν «είναι για το δικό σου καλό». Είναι αρκετά πιεστικοί και «φωνάζουν» από μακριά τη δύναμή τους, κάτι το οποίο είναι και η κύρια τακτική τους χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα σε πλησιάσουν γλυκά, έτσι ώστε να υποταχτείς πιο εύκολα στην  γοητεία τους.

Οι “σωτήρες”

 • Είναι έτοιμοι να σε «σώσουν» από οποιαδήποτε κατάσταση, είναι οι λεγόμενοι «Σωτήρες», και θα το παρουσιάσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να πιστέψεις ότι πραγματικά το έκαναν και θα πρέπει κιόλας να τους χρωστάς ευγνωμοσύνη γι’ αυτό. Δεν χάνουν την ευκαιρία, φυσικά, να στο υπενθυμίζουν συνεχώς και θα βρίσκουν πάντα τρόπο για να σε κάνουν να αισθάνεσαι ένοχη και «λίγη».

Τα “θύματα”

 • Εμφανίζουν τον εαυτό τους σα θύμα, με σκοπό να ενεργοποιήσουν τη δική σου ευαισθησία και συναισθήματα και, μάλιστα, αν πάσχεις και από το «σύνδρομο της μητέρας Τερέζας», η επιτυχία τους θα είναι μεγαλειώδης! Θα καταφέρουν να τους λυπηθείς, να τους πονέσεις και να κάνεις τα πάντα για να μην υποφέρουν!

Σου θυμίζει κάτι κάποια από αυτές τις κατηγορίες;

Μήπως ζεις με έναν τέτοιον άνθρωπο; Αν ναι, τότε βάλε τα δυνατά σου. Φύγε μακριά από τέτοιες συμπεριφορές. Πες όχι στη χειραγώγηση πριν να είναι αργά για την αξιοπρέπειά σου, για την αυτοεκτίμησή σου ή ακόμα και για την ίδια τη ζωή σου!

Έτσι θα τον αντιμετωπίσεις!

Εάν νομίζεις ότι έχεις στη ζωή σου κάποιον που προσπαθεί να σε χειραγωγήσει, σου προτείνω μερικά tips που μπορεί να σε βοηθήσουν.

 • Να είσαι προσεκτική και σε εγρήγορση. Η παθητικότητα δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν. Αναρωτήσου… αυτό το άτομο προσπαθεί πραγματικά να με κάνει να ενεργήσω όπως θέλει εκείνο; Θα με αφήσει να πάρω ελεύθερα τις αποφάσεις για τη ζωή μου ή θα συνεχίσει να με πιέζει μέχρι να λάβω τελικά την απόφαση που θα βολέψει τα δικά του συναισθήματα;
 • Απευθύνσου σε κάποιον ειδικό. Ένας σύμβουλος μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις αν η αλληλεπίδρασή σου με το συγκεκριμένο άτομο είναι υγιής ή όχι. Σίγουρα, θα σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα πιο καθαρά.
 • Όρισε και επέβαλλε υγιή όρια. Σταμάτα να παίζεις το παιχνίδι του. Μόλις αντιληφθείς τι προσπαθεί να κάνει, βάλε ξεκάθαρα όρια. Και λέω ξεκάθαρα γιατί όσο πιο έντονος είναι ο χειρισμός, τόσο ισχυρότερο πρέπει να είναι το όριο.
 • Αγνόησε ότι κάνουν και λένε. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνεις είναι να νομίζεις ότι μπορείς να τους διορθώσεις. Για κάποιους η χειραγώγηση είναι τρόπος ζωής. Προσπάθησε σιγά σιγά να τους διαγράψεις από τη ζωή σου.

Και ακόμη

 • Εμπιστέψου την κρίση σου! Ξέρεις τι είναι καλύτερο για τη ζωή σου καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο! Σταμάτα να ψάχνεις άλλα άτομα για να καθορίσουν ποια είσαι! Όρισε τον εαυτό σου! Εμπιστέψου τον εαυτό σου!
 • Σταμάτα να αισθάνεσαι ένοχη! Η ενοχή είναι ένα άχρηστο συναίσθημα αλλά είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των χειριστικών ανθρώπων. Μην τους κάνεις το χατίρι να νιώσεις ένοχη ούτε για τα λάθη και τις αποτυχίες σου ούτε για την ευτυχία και την αυτοπεποίθησή σου!
 • Σταμάτα να συμβιβάζεσαι! Δεν τους χρωστάς τη ζωή σου, δεν τους χρειάζεσαι για να σου αποδείξουν ποια είσαι και ως που μπορείς να φτάσεις! Ο συμβιβασμός για την ευτυχία σου, σε αυτή την περίπτωση, είναι αυτοκαταστροφή! 
 • Ανέλαβε την ευθύνη του εαυτού σου! Έχεις αρκετή αυτογνωσία και αυτοσεβασμό για να πεις ΟΧΙ σε άτομα που σε κακομεταχειρίζονται.

Τι να προσέξεις!

Τα άτομα αυτά σπάνια αλλάζουν! Αν δεν τους αφήσεις πρόσφορο έδαφος να παίξουν το παιχνίδι τους, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξελιχθούν σε μια χειρότερη έκδοση του εαυτού τους και να γίνουν επικίνδυνα! Μπορεί να προσπαθήσουν να σε καταστρέψουν συναισθηματικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, οικονομικά. Ακριβώς επειδή δεν θα τους αφήσεις να κάνουν αυτό που θέλουν, θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σε βλάψουν με κάθε τρόπο. Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστείς συναισθηματική υποστήριξη και πιθανώς νομική προστασία για να αντιμετωπίσεις την καταιγίδα.

Μπορείς να αποκτήσεις τον πλήρη έλεγχο της ζωής σου! Χωρίς να πάρεις άδεια από κανέναν. Η επιλογή είναι ξεκάθαρα δική σου! Θυμήσου πως κανείς δεν μπορεί να ασκήσει επάνω σου χειραγώγηση χωρίς να έχει την άδειά σου!

Η ζωή σου ανήκει σε σένα!

Η Καρολάιν δεν πρόλαβε να ονειρευτεί! Γιατί ένας Μπάμπης αποφάσισε πως η ζωή της δεν έχει αξία, αν δεν μπορεί να την ελέγξει. Για σένα, για μένα, για την κάθε γυναίκα εκεί έξω, για την κάθε Καρολάιν που υποφέρει, για την κάθε μανούλα που έχει δικαίωμα να μεγαλώσει ευτυχισμένη το παιδί της, μην δέχεσαι παθητικά καμία μορφή κακοποίησης και χειραγώγησης!

Μίλα! Πονάει η ψυχή σου όταν είσαι κοντά του; ΦΥΓΕ! Δεν σε αφήνει να ονειρευτείς; ΦΥΓΕ! Δεν σου επιτρέπει να λάμπεις χωρίς αυτόν δίπλα σου; ΦΥΓΕ! Σε εμποδίζει να επιλέγεις τη χαρά σου; ΦΥΓΕ! Όσο πιο μακριά μπορείς.

Μια αγκαλιά

Ας γίνουμε οι άνθρωποι μια αγκαλιά για όλους αυτούς που είναι λίγο πιο αδύναμοι από τους άλλους, που είναι πιο φοβισμένοι από τους άλλους, που είναι πιο μικροί από τους άλλους. Οι άνθρωποι αυτοί δε χρειάζονται τη λύπησή μας ! Χρειάζονται την αγάπη μας! Χρειάζονται τη βοήθειά μας!

Ας μην κοιτάμε μόνο τα λαμπερά κουτιά αλλά τους λαμπερούς ανθρώπους έξω από τα κουτιά. Ανθρώπους που χαμογελούν στην ψυχή μας, που μας κάνουν να ονειρευόμαστε, να γελάμε και να πιστεύουμε πως υπάρχουν στ’ αλήθεια οι πρίγκιπες που θα έρθουν να μας σώσουν από τους κακούς δράκους. Ένα τέτοιο παραμύθι θα διάβαζε η Καρολάιν στην κόρη της, όμως δεν πρόλαβε! Ας διαβάσουμε εμείς αυτό το παραμύθι σε αυτό το παιδί και στα παιδιά όλου του κόσμου, μαθαίνοντάς τους κάτι πολύ όμορφο και απλό:

Ακόμα κι όταν όλα γύρω σου μοιάζουν μάταια, ΕΣΥ προσπάθησε να ΖΗΣΕΙΣ !!

Φωτογραφία Kaitlyn Jade στο Pexels

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

www.afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here