Εγχειρίδιο Ευτυχίας: Ξεκίνα με ένα χαμόγελο

Η Milla Jovovitch φωτογραφημένη από τον Michael Tighe, 1992

Ας το παραδεχτούμε. Η ζωή μπορεί να είναι σκληρή και κατά καιρούς να μας καταπίνει. Δεν γίνεται στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού να μην υπάρχουν δυσάρεστες ή κακές στιγμές. Στιγμές που όλοι μας καλούμαστε να διαχειριστούμε, να ξεπεράσουμε, να αντέξουμε.

Και εκεί που απελπίζεσαι, ξαφνικά βλέπεις τη ζωή να σου χαμογελά! Ξαφνικά όλα εκείνα τα κοινότυπα όπως «μετά τη βροχή βγαίνει το ουράνιο τόξο», «μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση», μοιάζουν να έχουν ειπωθεί για εσένα. Και ξεκινάς να χαμογελάς ξανά. Θυμάσαι και πάλι πως η ζωή είναι όμορφη. Πως όλα τα δύσκολα που έζησες ήταν απλά ο δρόμος για να σε οδηγήσουν στο μονοπάτι που η μοίρα είχε προδιαγράψει. Και αρχίζουν να χορεύουν όλα γύρω σου. Η καρδιά σου και το μυαλό σου σε πλήρη συγχρονισμό. Τότε βλέπεις πως ο πόνος δεν έχει διάρκεια. Πως η θλίψη χάνεται από τα μάτια σου. Και όλο αυτό το ονομάζεις ευτυχία!! Ναι. Είναι ευτυχία… Όμως δεν προέκυψε τόσο απλά…

Επιλέγοντας την ευτυχία

Είναι επιλογή η ευτυχία; Και βέβαια είναι! Η ευτυχία δεν είναι αποτέλεσμα καλά μελετημένων πράξεων! Δε γίνεται να είναι… Ο λόγος που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να είναι ευτυχισμένοι είναι επειδή πολλές φορές βλέπουν το παρελθόν καλύτερο από ότι ήταν στην πραγματικότητα. Το εξιδανικεύουν. Μένουν προσκολλημένοι εκεί αναζητώντας χαμένες μνήμες… με αποτέλεσμα να υποτιμούν το παρόν. Και να αντιμετωπίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.

Όλα είναι μια απόφαση

Το να είσαι ευτυχισμένος δεν σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια. Σημαίνει ότι έχεις αποφασίσει να κοιτάξεις πέρα από τα λάθη και τις ατέλειες της ζωής και της καθημερινότητας και να δεις πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περνάς μέσα στη θλίψη. Σταμάτα να σκέφτεσαι τα πάντα! Εσύ κρατάς τα κλειδιά για την ευτυχία σου. Ο χρόνος θα επουλώσει τις πληγές. Και θα τις επουλώσει πιο γρήγορα αν σταματήσεις να λυπάσαι τον εαυτό σου. Πάρε την απόφαση, γύρνα σελίδα και ξεκίνα απλά να χαμογελάς στη ζωή. Είναι ελκυστική η ευτυχία. Οι άνθρωποι έλκονται από εκείνους που εκπέμπουν ζεστασιά, θετικότητα και φως! Έτσι δεν θα είσαι μόνος.

Μετάδωσε ευτυχία στους γύρω σου

Η ευτυχία σου είναι πολύ σημαντική… Όχι μόνο για σένα αλλά και για τους ανθρώπους γύρω σου. Μεταδίδεται η ευτυχία, όπως και η δυστυχία. Γι’ αυτό θυμήσου:

  • Να χαμογελάς πολύ…
  • Να είσαι ευγνώμων για κάθε στιγμή της ζωής σου κι ας ήταν δυσάρεστη…
  • Μη γίνεσαι κακός και μικρόψυχος με τους ανθρώπους. Θα σου επιστραφεί κάποια στιγμή…
  • Να λες δεν πειράζει και να προχωράς… ακόμα κι αν πειράζει, εσύ θα βγεις πιο κερδισμένος, αν απλά πας παρακάτω.
  • Να λες συγγνώμη και να φροντίζεις να μαθαίνεις από τα λάθη σου…
  • Θυμήσου να αγκαλιάζεις τους ανθρώπους σου. Δείχνε τους με κάθε τρόπο ότι είσαι εκεί γι αυτούς…
  • Να δίνεις χαρά και αγάπη.
  • Να συγχωρείς.
  • Μη φοβάσαι το άγνωστο, μπορεί να κρύβει ευτυχία, δεν ξέρεις!
  • Να κλείνεις το μάτι στη ζωή και να λες: «Τι κι αν δεν έχεις εσύ χαμόγελο, θα σου δώσω εγώ ένα από τα δικά μου»

Κείμενο της Certified life & business coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου . www.afroditihondou.com info@afroditihondou.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here