Γίνε καλύτερος άνθρωπος γι’ αυτόν που αγαπάς!

Γίνε καλύτερος άνθρωπος για αυτούς που αγαπάς

Δεν θα ένιωθες καλύτερα αν κατόρθωνες να γίνεις καλύτερος άνθρωπος γι’ αυτόν που αγαπάς; Σε πρόσφατη έρευνα του Αμερικανού ψυχολόγου Andrew M. Carnes (2017) αναφορικά με τις διαπροσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, 139 ζευγάρια εργαζομένων ολοκλήρωσαν μια σειρά από μετρήσεις. Ανάμεσά τους, συμπεριλήφθηκαν μετρήσεις συζυγικής ικανοποίησης, ικανότητας αντιμετώπισης στρεσογόνων παραγόντων, σύγκρουσης ρόλων οικογένειας-εργασίας και βαθμού υπερφόρτωσης ρόλων. Επιπλέον, απάντησαν σε ερωτήσεις για να διαπιστωθεί η κοινωνική δεξιότητα και ο βαθμός στον οποίο ένα άτομο γνωρίζει πώς να περιηγείται στις διαπροσωπικές σχέσεις. Βασιστήκαμε στα ευρήματα της μελέτης του Carnes και αντλήσαμε 10 συμβουλές σχετικά με το πώς να είσαι πιο ‘ωραίος’ άνθρωπος με το άτομο που αγαπάς περισσότερο.

Όπως ορίζεται σε αυτή τη μελέτη, η συμπεριφορική δεξιότητα καθορίζεται από πολλές παραμέτρους. Από την ικανότητα δικτύωσης, την κοινωνική οξύνοια, την ικανότητα να επηρεάζεις τους άλλους και να δείχνεις ειλικρινής. Ο Carnes διαπίστωσε ότι οι πολιτικές δεξιότητες έπαιξαν ρόλο στην ανακούφιση του άγχους που σχετίζεται με τη σύγκρουση εργασίας-οικογένειας, ιδιαίτερα για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Έτσι, το να συμπεριφέρεσαι στον/ην σύντροφό σου με τον ευγενή και διακριτικό τρόπο που φέρεσαι για παράδειγμα σε φίλους η συναδέλφους είναι ευεργετικό στη διαχείριση αυτού του βασικού τομέα της σχέσης ενός ζευγαριού. Ρίξε μια ματιά στις συμβουλές που ακολουθούν και ανέβασε την “ανθρώπινη” βάση της σχέσης σου σε άλλο επίπεδο.

Κάνε μια προσπάθεια να κατανοήσεις τις ανάγκες του/της συντρόφου σου

Η πολιτική δεξιότητα, όπως δείχνει ο Carnes, βοηθά τους άνδρες, τουλάχιστον, να τα πηγαίνουν καλύτερα με τις συντρόφους τους. Η σχέση με τον/ην σύντροφό σου αξίζει τον χρόνο και την ενέργειά σου, η προσπάθεια να κατανοήσεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες του/της συντρόφου σου και να ανταποκριθείς σε αυτές όταν το κρίνεις εφικτό οδηγεί στη βελτίωση της σχέσης.

Σεβάσου τα όρια του/της συντρόφου σου

Δεν θα ζητούσες ποτέ ενοχλητικά από έναν γνωστό σου να μοιραστεί εξαιρετικά προσωπικά στοιχεία. Ο/η σύντροφός σου έχει κάθε δικαίωμα να κρατάει κάποια πράγματα για τον εαυτό του, να τα μοιραστεί αν και όποτε το επιθυμεί και να διατηρεί τον προσωπικό του χώρο και χρόνο όταν το έχει ανάγκη.

Να είσαι ευγενικός/η

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είσαι αγενής με τον/την σύντροφό σου, παρόλο που νιώθεις ότι μπορείς να είσαι «ο εαυτός σου». Διατήρησε τουλάχιστον μερικούς από τους ορθούς κοινωνικούς τρόπους και με τον/την σύντροφό σου. Συμπεριλαμβανομένων των καλών τρόπων στο τραπέζι και της συνολικής συμπεριφοράς.

Ας είσαι προσεκτικός/η με τις λέξεις που χρησιμοποιείς

Αυτός ο δείκτης πολιτικών δεξιοτήτων περιλαμβάνει την κοινωνική οξύνοια και τη γνώση των σωστών πραγμάτων για να πεις στους άλλους. Δεν χρειάζεται να υπεραναλύεις τα πράγματα. Και θυμήσου πως παραμένει σημαντικό να διατυπώνεις την επικοινωνία σου με τρόπο που δεν είναι βλαβερός ή ασεβής προς τον/την σύντροφό σου.

Να θυμάσαι ότι η σχέση είναι αμφίδρομη

Θέλεις, και πιθανότατα περιμένεις, ότι ο/η σύντροφός σου θα σου φερθεί με καλοσύνη και σεβασμό. Και πάλι, μέρος της συνεννόησης με τους άλλους είναι να μπορείς να δεις τον εαυτό σου σε σχέση με αυτούς. Πώς θέλεις να σε δει ο/η σύντροφός σου; Προφανώς, προτιμάς να σου φέρεται με καλοσύνη και ευγένεια. Επομένως θα πρέπει να επιδείξεις κι εσύ την ίδια θετική συμπεριφορά.

Αναγνώρισε ότι ο/η σύντροφός σου μπορεί να είναι τόσο αγχωμένος/η όσο εσύ

Η σύγκρουση εργασίας-οικογένειας όσον αφορά τις υποχρεώσεις ρόλων και την υπερφόρτωση, είναι πραγματικοί ανταγωνιστές με την ικανότητά σου να απολαμβάνεις τον/την σύντροφό σου. Μπορεί να αισθάνεσαι φυσικό να θεωρείς τον εαυτό σου ως τον αγχωμένο, αλλά είναι πιθανό ο σύντροφός σου να επιστρέψει στο σπίτι με παρόμοιο -η με περισσότερο- επίπεδο άγχους. Αν μπορείς να είσαι ο ακροατής της απογοήτευσης του συντρόφου σου, αυτό θα βοηθήσει πολύ ώστε και οι δύο να αισθανθείτε ικανοί να αντιμετωπίσετε τον έξω κόσμο. Δεν βλάπτει να προσφέρεις βοήθεια. Ειδικά εκείνες τις ημέρες ή εβδομάδες που είναι ιδιαίτερα αγχωτικές για τον/ην σύντροφό σου.

Μην κάνεις υποθέσεις για το τι αισθάνεται ο/η σύντροφός σου

Αυτή η κοινωνική συνείδηση ​​που μελέτησε ο Carnes περιλαμβάνει το να μπορείς να διαβάζεις καλά τους ανθρώπους και για να το κάνεις αυτό, πρέπει να διατηρήσεις ανοιχτό το μυαλό σου σχετικά με το τι βιώνουν οι άλλοι άνθρωποι. Δεν θα προσποιηθείς ότι ξέρεις τι σκέφτεται ένας άγνωστος και, παρόλο που γνωρίζεις πολύ καλά τον/την σύντροφό σου, να είσαι έτοιμος/η να εκπλαγείς με αυτά που μαθαίνεις.

Ρίξε μια ματιά στον καθρέφτη

Είναι υπέροχο να νιώθεις ότι δεν χρειάζεται να βάλεις το δημόσιο πρόσωπό σου όσο είσαι στο σπίτι. Αλλά κάθε τόσο ο/η σύντροφός σου μπορεί να εκτιμά το ότι ντύνεσαι πιο φροντισμένα από συνήθως. Ακόμα κι αν είναι απλώς ένα χαλαρό απόγευμα Κυριακής. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν το απόγευμα της Κυριακής περιλαμβάνει μια επίσκεψη από την οικογένεια, η από στενούς φίλους του/ης συντρόφου σου. Το να δείχνεις σεβασμό στα άλλα άτομα για τα οποία ενδιαφέρεται ο/η σύντροφός σου είναι εξίσου σημαντικό με το ότι ενδιαφέρεσαι για το πώς σε βλέπει ο/η σύντροφός σου.

Ας υποθέσουμε ότι ο σύντροφός σου είναι ειλικρινής

Μήπως είσαι δύσπιστος/η για το τι κάνει ο/η σύντροφός σου όταν δεν είστε μαζί; Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι μερικές φορές κρύβει κάτι ή ότι ξοδεύει πάρα πολλά για χρήματα για τον εαυτό του/ης; Αυτό δυσκολεύει τον άνθρωπό σου να αισθανθεί αποδεκτός. Και σε τελική ανάλυση οι υποθέσεις και τα φανταστικά σενάρια μπορεί στο τέλος να σε κάνουν εντελώς αναξιόπιστος/η.

Σταμάτα πριν πεις κάτι που θα ήθελες να μπορούσες να το πάρεις πίσω

Μπορεί να ειπωθούν κάποιες λέξεις, που πληγώνουν. Λέξεις που καλύτερα να μην είχαν ειπωθεί. Θυμήσου πως είναι πιο εύκολο να ζητήσεις συγγνώμη από τον άνθρωπό σου παρά από κάποιον γνωστό, από έναν συνεργάτη, από κάποιον που δεν γνωρίζεις τόσο καλά. Αν δοκιμάσεις να εξασκήσεις τις συμπεριφορικές σου δεξιότητες στο σπίτι, είναι σίγουρο πως θα βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου ικανότητες και έξω από αυτό. Θα εξασκηθείς σε τεχνικές που θα σε αποτρέψουν αποφύγεις να κάνεις πολλές αχρείαστες ή υπερβολικά σκληρές παρατηρήσεις.

Η συνεννόηση με τον/την σύντροφό σου απαιτεί να πλοηγηθείτε και οι δύο. Απαιτεί συνειδητές, πρακτικές διαπραγματεύσεις σε εξαιρετικά ευαίσθητους προσωπικούς τομείς. Ο σεβασμός και η ευγένεια είναι σημεία – κλειδιά για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος γι’ αυτόν που αγαπάς. Η εξάσκηση της ευγένειας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις σημαντικές σας σχέσεις πολύ πιο ικανοποιητικές και ευχάριστες. Και για τους δύο σας.

Βιβλιογραφία: Carnes, A. M. (2017). Bringing work stress home: The impact of role conflict and role overload on spousal marital satisfaction. Journal Of Occupational and Organizational Psychology, 90(2), 153-176. doi:10.1111/joop.12163.

Κεντρική φωτογραφία, Matheus Bertelli.

Κείμενο Dr Μαρίζα Χατζησταματίου, Ψυχολόγος MSc, PhD, Διδάκτωρ Παν/μίου Θεσσαλίας. my-psychology.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here